UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2 Humor i bilder

Skyltar eller affischer kan vara kul inslag i bilder. Tittar man noga kan man ibland hitta en kul twist i det som händer runt omkring. En mästare i denna typ av ”Signs”-foto var Walker Evans. Hans bilder av situationer i amerikanskt vardagsliv är underbara att fördjupa sig i. Han har tagit många fantastiska bilder från den djupa depressionen i USA på 20- och 30-talet. Googla hans namn och du kan hitta många böcker och bilder från hans kamera. Walker Evans är en av mina stora favoriter.

På femtio- och sextiotalet publicerade tidskrifterna Popular Photography, och Camera, årskrönikor varje år. Många bilder i dessa böcker blev vägledande för min syn på dokumentär fotografi. Jag skall komma med flera berättelser från dessa böcker senare. En bild kom att prägla mitt fotograferande för resten av livet.  Bilden publicerades i en av dessa årsböcker, och jag har tyvärr tappat bort var och vem fotografen är. Kanske någon av de mera seniora bloggarna eller fotosidans läsare kan komma ihåg bilden. Här är den.

Fotograf okänd (för mig)!   

Bilder med humor och skyltar förföljer mig genom åren och jag försöker ständigt hitta dem på mina resor. Idag har jag samlat dem i en bok och på onsdag är det vernissage, kl14.00-18.00, för en utställning i Scandinavian Photo Galleriet i Malmö.  Galleriet finns i butiken på Ö. Förstadsgatan 44. Ni är välkomna att se bilderna där, om ni har vägarna förbi, men har ni inte möjligt att komma så dyker bilderna upp då och då i denna blogg.

Postat 2011-04-05 08:03 | Läst 6708 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#1 Bildsyn

Vilka bilder tycker du om? Vilka bilder tycker jag om? Ja, sannolikt varierar det med ålder och erfarenheter. Det spelar roll om vi har brottom eller sitter lugnt vid brasan och bläddrar genom en bok eller ser på TV. Samhället idag utnyttjar bilden som informationskälla och medievärlden gör det samma. Det här gör att vi övermättas med bildinformation. Vid varje tillfälle en bild passerar våra ögon får vi se den några sekunder. Hur skall vi då hinna plocka in informationen i vår överfulla hjärna? Hur skall vi hinna koppla upp nervtrådarna och bearbeta synintrycket? Vi lever med andra ord i 4-sekunders samhället. Här finns inte plats för - slow photo -, utan snabba puckar skall det vara. Har vi inte tränats i denna info-storm, så vi hopplöst - out of date -. Den här bloggen är för oss som fortfarande lever med och tycker om den långsamma dokumentära bildsyn, som fick sin grund i artonhundratalets resande fotografers albumen-bilder. Bruna bilder av pyramider och kameler, -- ja det var tider det, när man kunde titta på en bild i flera minuter och diskutera dess innehåll!!

Titeln på den här bloggen, - UNDER FOCUS -, är mångbottnad och vi kommer till det med tiden. Men en syftning pekar mot ett granskande innehåll. Dokumentation av vår livsmiljö. Avslöjandet av förstörelsen av naturen, som mänskligheten driver i dag i jakt på överflöd. Kommer det att sluta så här?

Norra Rörum, 1995
Norra Rörum, 1995. Leica M6, Noctilux-M 50 mm f/1 ASPH.

Den här bloggen kommer inte bara att vara alvarligt granskande utan skall också innehålla tekniska vinklingar av fotografi och jag kommer att berätta en del om mina favoriter, både bilder och fotografer. Kanske kommer jag att sticka ut näsan och peta på en och annan mytbildning.

 


Postat 2011-04-04 16:01 | Läst 9319 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6