UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#22. Jordskalv och tsunami!! Japan är utsatt och kommer så bli!!?

Japan har en mycket utsatt natur!! –på kanten av två kolliderande kontinentalplattor blir naturen ofta utsatt för jordbävningar!! Från Sendai’s järnvägsstation, finns en liten tågförbindelse ned till kusten, -- där den berömda orten Matsushima ligger. Där finns flera tempel och en unik skärgård, -- som är nationalpark. Öarna är mycket små kalkstensklippor?? -- på vars topp växer enstaka träd på ett mycket underligt sätt!!. Naturen dyrkas ju i både Buddismen och Shintoismen och det finns ett tempel, Godaido, på en av öarna. Hamnen är mycket populärt att besöka och hör till de tre mest mest platserna att besöka i Japan. Här kan man äta många underliga rätter, men den mest populära är en typ av platta fiskbullar!! -- som man grillar. De smakar utmärkt!!! –dock lite sega.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Det är möjligt att hyra en motorbåt, -- för en egen tur, som min vän gjorde, och då ingår naturligtvis färska fiskrätter och obegränsat med drycken Nihonshu (=sake)!!!!. Vyerna är spektakulära när man åker runt öarna!! –även före de första sake glasen!!?.

Japan är till stor del täckt av berg, och man måste ju odla stapelfödan ris på stora arealer för att överleva. Det är därför inte oväntat att man är mycket trångbodda på resten av marken. Samhället är ju idag mycket industrialiserat och energikrävande. Den största energikällan är kärnkraft, och man har även Bridreaktorer!! Många av kraftverken är naturligtvis stationerade längs kusten för effektiv kylning. Ett av kraftverken, det i Fukushima, skadades illa av tsunamin och totalhavererade delvis. Men resten av kraftverken verkar ha klarat sig, liksom det som ligger nära Matsushima. Som har en mycket tråkig och tveksam placering, med tanke på de vackra öarna.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Hur gick det då för de trädbeklädda öarna när den enorma tsunamin passerade längs kusten. Under av alla under de klarade sig!! Liksom fiskbulle affären!!!!

Postat 2011-04-25 08:04 | Läst 5065 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#21. En och en halv meter tele !! = 500gram ????

Trandansen är över för säsongen, --tranorna har dragit iväg till ensamma nästen, vid små sjöar och mossar. Naturfotograferna har dragit sin kos,  --med alla sina superlånga, och tunga objektiv med stora stativ. Men jag bar på ett telezoom,  --som var en och en halv meter långt tele och som bara vägde 500 gram!!!. Hur gick det till?? Jo, om man har kameran som du ser på nästa bild, en Panasonic Lumix GH2 med ett Vario, f:4-5,6/100-300mm??

Panasonic Lumix GH2. Med Objektivet Lumix, Vario f:4-5,6, 100-300mm

Så är det möjligt!! Om man skall filma och ställer in på movieM så finns under inställningar för VIDEOBILD funktionen EX. TELEKONV, --och om man sätter den på ON så kommer bilden att tas på en 1920x1080 pixels stor rektangel i centrum av sensorn. Det betyder att man får ett utsnitt (crop) som om man hade haft ett 1500mm tele, på en ”fullframe” sensor!!!!. Med andra ord man får 5xbännvidden på det objektiv man sätter på kameran. Eftersom GH2 kan ta massor!!! av olika objektiv, med adapter (du missar autofokus), så kan du sätta dit vad som helst --nästan --!! Jag satte dit ett Noctilux, f/1.0 50mm, alltså 250mm och 1.0!!!!! Eftersom tranorna kommer inflygandes från sjön när det är nästa kolmörkt på morgonen!!! ---så är det inte lätt att filma det. Men det fixade Noctiluxen!! När ljuset kom växlade man över till 100-300 mm gluggen!

Man kan ta stillbilder mitt i en filmfrekvens om man vill!!!?? Här är en bild på en trana som lekte med en stor pinne??.

Hornborgarsjön 2011. Panasonic Lumix GH2, Vario f:4-5,6, 100-300mm. Effektiv brännvidd 1500mm.

Min film är ett arbete av en nybörjare!!!, --som fortfarande inte vet när man skall ha autofokus eller inte. IS eller inte?? Men man måste ha ett stadigt stativ, när den fiktiva brännvidden är 1500mm!! Det lärde jag mig!!?? Här är filmen på Youtube:

Postat 2011-04-24 08:36 | Läst 5206 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#20. Vädervakten på kalle dussin????!!!

Åk så långt norr ut du kan komma!!?? Där bor vädervakten på Kalle dussins ö?! Dä en udda kille!! Han har inget dagtraktamente, --ovanligt idag, men han har fritt vivre, å han är aktiv!!!?? Inte många idag som gör så mö för så lite som han!!, --om de gör det als??

Nu tar jag er!, Svalbard, 2007. Canon 1D MarkIII, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Vi gled sakta in mot den snöklädda iskanten på Kalle dussins ö, med gummibåten. Där stod en ståtlig hane, härskaren på på ön, av släktet Ursus maritimus,  --även kallad isbjörn, -- borde egentligen kallas sjöbjörnen, -- ty han simmar lätt 30 mil!!!!?. Han var något irriterad!!, -- för vi var bara 20 m ifrån honom. Isbjörnskännaren Norbert Rosing gav order att vi skulle backa lite!, --han kan hoppa lite mer än 20m. Härskaren gjorde ett utfall, vilket isbjörnar ofta gör om de är oroliga, men iskanten brast!! Under honom --och han blev överraskad!! Han vände upp och gick iväg några tiotal meter. Han gick runt och kollade en lång stund, det luktade mat (av oss!!), men han kunde inte komma åt oss när vi satt i gummibåten!!?? Han tar bara levande byte isen!! Å du han är vänsterhänt!! Hade vi kommit i land hade vi, sex feta gubbar och kärringar, varit massor med mat –för honom!! --I flera dar.

Karl XII ö, Svalbard, 2007. Canon 1D MarkIII, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Han återgick i stället till sitt värv!! Det var avläsningsdax på väderstationen, på Nordostra Svalbard!! Han stod länge å läste av, liksom för att visa oss att han jobbade!!?? --han visste ju inte säkert om vi va fra Meteorologisk institut i Oslo. Så han stod snällt där lutad mot anlegget, å han va noga med att inte titta ned i apparaturet så att hans andedräkt ändrade temperaturen och/eller förhöjde Carbon Dioxide molet. När han va klar gick han ned på andra sidan, han va inte intresserad av oss mer!! Å det kan man ju förstå.

Postat 2011-04-23 07:36 | Läst 6957 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#19. Min vän Grizzly!!??

Jag är mitt i Katmai. Mitt i björnens rike!! –influgen med litet pontonplan. Jag vilar gamla ben i strandkanten. Så tyst – bara skogensus – porlet från floden!! Vilken lisa!! Så -han kommer nedsläntrandes för brinken på andra sidan –Brooks river. Han vädrar och kollar läget – han vet nog redan att jag är där! Det är grunt och han går ut i vattnet. Han ser sig omkring, --han ser ut som en spjuver, om nu en björn kan det???

Katamai, 2005. Grizzly. Canon EOS 350D, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Han är nog inte så gammal, --kanske lämnat morsan nyss, --efter nästa tre år av nursing!! Han kollar förstrött på några skäggdoppingar han passerar. Jag trodde han skulle stanna upp å kolla om det va några feta laxar bland fötterna?? Så inte – han går över, lite halvslött, --på min sida!!??  --  passerar sådär femtio meter från mig. Skakar häftigt på pälsen så vattnet ryker omkring honom!! Försvinner sedan ur sikte upp i det höga saftiga gräset.

Jag följer efter!! Kanske kan det bli en bild?? Går längs en lite stig mot det håll han försvann – bara högt gräs, manshögt!!, björkar och alldeles tyst. Efter en stund började jag bli orolig, kanske var det farligt, ”rangers” sa -- man fick inte gå närmare än 10m??!!

Katamai, 2005. Grizzly. Canon EOS 350D, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Just när jag skulle vända, stack ett nyfiket huvud upp ur gräset, kanske 10m bort!! —jag vet inte. Upp med kameran, tre skott, sen försvann huvet. Han va mitt i maten, brunbjörnar äter till 90% gräs och bär!! Fyller på med lite lax här i Katmai. Helt orädd för folk, vet att vi inte skjuter, bara med kamera – harmless!! Ointressant som föda, mycke späck men lite muskler, inget å ha!! Här finns hur mycke mat som helst.

I Katmai är björnen fredad, men i resten av Alaska, utanför nationalparkerna, är det pang på hela året, här ser man björn sällan, vi såg inga under tre veckor. Här i Brooks camp mötte vi mer än fyrtio björnar på två dygn. Varför ser vi björn så sällan i Scandinavian?? -- tror ni!???? Ja vet!

Postat 2011-04-22 06:28 | Läst 5083 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#18. Hur mycke kosta en Leica M2?? –då 1963!!?? Och ida???

Gamla kameror är som gamla vänner de går att prata med!!! Åsså får man respons omedelbart!! –bara genom att hålla i handen!!??

För många år sedan?? --arbetade jag med en stor och ganska robust kamera kallad Bladarn. Med normalobjektiv var den smidig att plåta med, mycke smidigare än Rolleiflexen. Med sportsökar-ramen på funkade den mycket bra på fotboll och med 250 mm tele å hatt var den kalas att sitta med på långsidan av fotbollsplanen. Jag hävdar, fortfarande ??? att jag var först i Linköping, som pressfotograf, att sitta vid långsidan. Men så kom chocken+++++ Jan Asplund hade tagit bilder, publicerade i konkurrenten Corren, på en straff i handboll, sittande på läktaren!!??, UTAN BLIXT!!!!! Lång – Soppad TX!! Kamera??? ---Leica?? Visserligen hade man i flera år följt grabbarna där uppe på SE, du vet?? Anders Engman, Len Wearnberg, Åke Borglund mfl, med sina Leicor och fantastiska bildreportage. (Måste ta å köpa några nummer SE från slutet av 50-talet på Tradera och färska upp minnet!!!!).

Så det var bara å ta kontakt med plåtarkompisen Christer Hedqvist, han hade fotoaffär i Laxå. Visst jag har en fin ”kit-kamera” åt dig, specialpris!!!??? Han va en fin månglare!!

En Leica M2 med Summilux, 50 mm, f/1,4. Bonus va en Leica-kassett!!, --du vet den typen som det tar en livslängd att lära ut till en junior att ladda.

Det var en dröm att få den levererad, även om man fick lägga upp 1370 kr (bladarn gick sin väg). Med hjälp av prisindex hos SCB (prisnivåer 1830-nu, med 1914 som index 100, så blir 1963 index 449 och 2008 blir 4390) så skulle det motsvara; 1369x9,78 =13385 kr idag. Något senare blev det en Summicron f/2 för 4674 kr. Idag kan man köpa en lika bra ”kit-M2a” på e-bay för (M2 = $650, Summicron =  $2000, Summilux = $1500, data från antiquecameras.net) sisådär 26 100 kr. Dvs den har dubblat i värde!!!!!!!!!

Ut å plåta, men ibland glömmer man kameran och då blir det upp med telefonen, som i det här fallet!! Man skäms!! Ha alltid kameran med.

Lund, 2006. Kamera: Ericsson mobild-telefon!!. 

Postat 2011-04-21 07:28 | Läst 7445 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa