SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#22. Jordskalv och tsunami!! Japan är utsatt och kommer så bli!!?

Japan har en mycket utsatt natur!! –på kanten av två kolliderande kontinentalplattor blir naturen ofta utsatt för jordbävningar!! Från Sendai’s järnvägsstation, finns en liten tågförbindelse ned till kusten, -- där den berömda orten Matsushima ligger. Där finns flera tempel och en unik skärgård, -- som är nationalpark. Öarna är mycket små kalkstensklippor?? -- på vars topp växer enstaka träd på ett mycket underligt sätt!!. Naturen dyrkas ju i både Buddismen och Shintoismen och det finns ett tempel, Godaido, på en av öarna. Hamnen är mycket populärt att besöka och hör till de tre mest mest platserna att besöka i Japan. Här kan man äta många underliga rätter, men den mest populära är en typ av platta fiskbullar!! -- som man grillar. De smakar utmärkt!!! –dock lite sega.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Det är möjligt att hyra en motorbåt, -- för en egen tur, som min vän gjorde, och då ingår naturligtvis färska fiskrätter och obegränsat med drycken Nihonshu (=sake)!!!!. Vyerna är spektakulära när man åker runt öarna!! –även före de första sake glasen!!?.

Japan är till stor del täckt av berg, och man måste ju odla stapelfödan ris på stora arealer för att överleva. Det är därför inte oväntat att man är mycket trångbodda på resten av marken. Samhället är ju idag mycket industrialiserat och energikrävande. Den största energikällan är kärnkraft, och man har även Bridreaktorer!! Många av kraftverken är naturligtvis stationerade längs kusten för effektiv kylning. Ett av kraftverken, det i Fukushima, skadades illa av tsunamin och totalhavererade delvis. Men resten av kraftverken verkar ha klarat sig, liksom det som ligger nära Matsushima. Som har en mycket tråkig och tveksam placering, med tanke på de vackra öarna.

Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm

Hur gick det då för de trädbeklädda öarna när den enorma tsunamin passerade längs kusten. Under av alla under de klarade sig!! Liksom fiskbulle affären!!!!

Inlagt 2011-04-25 08:04 | Läst 5079 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant läsning! :) Kul att få läsa lite mer om det området, samt se bilder. Och, med tanke på den förödelse som man sett på tv är det alltid kul att få veta vad som klarat sig! :)
/Anna
Tack! --för att du uppskattar bilderna. Det var mycket oroande med tsunamin och enligt mina vänner är förödelsen enorm i många kustbyar. Jag tror dock att viljan hos japanerna kommer att lösa detta, men det tar tid.