** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#231. Livsfarliga!! --men så gulliga??

Vi förmänskligar gärna vilda djur!! Troligen en romantisk kvarleva efter vår nalle i sängen! –sovnallen?? Han var ju så trygg?? –när vi skulle somna in. Verkligheten är ju dock något helt annat!! Mat till överlevnad!!

Ett av de farligaste djuren på den afrikanska kontinenten?? –det djur dom dödar mest människor är elefanten!! Det är ju det största landlevande djuret och borde ju inge respekt!! Vi får väl tacka cirkuselefanterna för att vi tror att de är så gulliga!! –och jag skall spä på den känslan med den här bilden??

En puss i Serengeti 2005.

Den mest effektiva jägaren i Ngorongoro kratern är lejonhonan. Flocken är ju mycket lojal och håller ihop med avkomman, den lilla gulliga lejonungen. När det blir för hett kan man ju ta en paus i skuggan av en safaribil.

Kors, vilka vänner.

Ett av de djur som direkt äter upp en människa är isbjörnen!! –samtidigt finns det ju inget gulligare an två smånallar som leker med varandra.

Vi tar en paus. Svalbard 2011.

Så har vi fyllt julkvoten med gulliga djur!!

Postat 2011-12-17 07:02 | Läst 11452 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#230. Ständigt på resande fot?? –det måste va krävande!! –i alla väder?? –en gnus liv!!

Ständigt på resande fot med familjen!! –det måste va krävande!! Jakten på grönt gräs!! –på andra sidan!! --till varje pris. Driften att överleva är den samma för alla däggdjur!!

Nu börjar det lukta regn igen!! –mer grönt gräs mot söder!! Hela flocken drar vidare utan pardon!!

Serengeti 2005. Gnuer på vandring mot söder.

Stora som små måste vidare för att få färskt gräs. Gräset där de drar fram är tort och föga lämpligt att beta.

Gnu kollar in konstig åskådare.

Hundra tusentals gnuer drar fram i sällskap med  zebror. Inga rovdjur syntes till. Lejon är ju stationära i sina revir och får de syn på en försvagad individ så blir det kalas. Vi såg dock inga fällda gnuer.

Kort vila bland små träd.

Kamerautrustning under denna safari var Canon 20D och EF 100-400/4,5-4,6 L IS.

Vackra gnuer??

Postat 2011-12-16 07:35 | Läst 10234 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#229. Leica M4, Olympus OM-4 och Olympus E-PL1?? –storleken spelar roll?? –eller pepparkakor ä gott??

Storleken spelar en viss roll?? –när man skall ut å plåta till vardax!! Helst skall det gå ned i rockfickan!! –eller i en liten rygga!! Många kameror gör det idag!! –frågan är om gamla trotjänare gör det??

Glädjande nog så är det en del fotografer som tycker att man skall köpa begagnat!! --och att man kan stoppa film i kameran!! Men även de som kör digitalt tycks inse att kamerorna som finns idag!! --är bra nog för de flesta ändamål!! Alltså kan man köpa begagnat eller utgångna märken på marknaden!!

Vill man hålla sig till gamla idag billiga kameror så är det bra om de går ned i rockfickan!! Det gör ju Leica M med ett liten 35/2 glugg!! Om du funderar på en liten SLR som Olympus OM-4 så får man skaffa en större rockficka, typ lodenrock, för med motsvarande 35/2 så blir den lite större. Det är inte stor skillnad i vikt 753 gram respektive 810 gram.

I egenskap av digitalist!! --sedan många år så vill jag förorda en liten m4/3-kamera i stället!! --som Olympus E-PL1, eller liknande. Den är mindre och ser ut som en leksak!! Vilket är bra när man gatuplåtar. Den här väger med Zuiko 16/3,5 och EVF och adapter 637 gram!! Om man flyttar över Leica-gluggen ovan så blir den ändå mindre.  

Det är ganska tunga fick-kameror!! –men utan tvekan fullfjädrade gatuplåtare!!

Det här är en fin tid!! –då assistent Ninni bakar pepparkakor och jag kan sno det godaste som finns?? –pepparkaksdeg!!

Postat 2011-12-15 06:36 | Läst 3840 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#228. Do not step on it!! –down under!! –eller ett heligt berg!!

Det är mitt ute i öknen!! –mitt i en hel kontinent!! –en stor knalle?? Den är helig mark för urinvånarna!! –så helst skall man inte kliva upp på det!! –men det är inte så lätt?? –för det är brant!!

Skall man besöka den här platsen så startar man vanligen med bil från Alice Sprins. Det är en stad starkt färgad av urinvånarna!! –de sitter ofta i den torra flodbädden och mediterar!! När man väl hyrt en bil har man en dryg 45 mil av körning genom en torr och röd öken. Det går timmer mellan man ser en bil!!—det är en avtagsväg?? Och här ligger en enkel bensinmack och kafé!! Och framförallt en toalett?? –elegant dekorerad utanpå med målningar om livet här ute. Då är man halvvägs och temperaturen går inte under fyrtio grader!! Man kör förbi flera magnifika platåberg innan man närmar sig det underliga limpliknade!! –solitära röda berget!! –Uluru!!

Framme i kvällningen sitter man på avstånd och ser solen gå ned. En busslast fransmän bullar upp med mat och massor av champagne!!  Assistent Ninni och jag har vatten över!! –lite mat från affären i turiststaden nära vid. Det är underbara färger i landskapet och många bilder knäpps.

Berget, nästan helt i grovkornig sandsten rik på röd fältspat, är 350 meter högt över marken och kör man runt så är det hela 9 km. Det ligger nästan helt isolerat, även om en liknande formation, The Olgas, ligger några mil bort. Det är ett extremt torrt klimat här, men just i närheten av berget finns en del träd.

Några skrevor i berget är också vattenfyllda och det finns källor i närheten så man kan förstå att aboriginerna ser detta som ett heligt berg. Berget som ger vatten.

Eftersom berget är heligt så vill urbefolkningen inte att man skall bestiga berget!! –men det vill ju turisterna. Det finns en mycket brant stig upp med räcken här och där!! –men det är ingen barnlek att ta sig upp!! Jag vände på en gång!! --när jag såg vad som väntade!! –men assisten Ninni hon travade på!! –tuff som vanligt när det gäller berg.

Hon kom upp på toppen och rapporterade att de blåste som tusan. Nästan varje år sker allvarliga olyckor och ofta dödsolyckor. Regeringen räknar med att snart förbjuda bestigning av berget. Omgivningarna är intressanta även nere på marken och man förstår att berget är ett Världsarv.

Postat 2011-12-14 07:35 | Läst 10645 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#227. Vad vill du ha i Julklapp?? –en liten kamerapryl?? –ge nått i stället!!

Den välsignade tiden för ro och fred!! --Jul!! Den önskan hade ju varit bra, men inte realistisk!! Tomten kan inte fixa allt?? –han är bara en del i den allmänna kommersen!! Du kan dock göra något i rätt riktning!!

Det hade varit kul att höra vad du vill ha till Jul?? –om du fick önska dig!! Det kan ju vara så att du har en bra ide?? –som flera kan lära något av!! Inte tosseideer!! --som att du vill ha en grön Porsche!! --och en sedelrulle i bröstfickan!! –och snygg brallis i framsätet!! --bara för att du såg det 1967 utanför en verkstad i Italien!!

Nä det kan vara, som min lilla modesta julklappsönskan, om ett begagnat objektiv som Pentax Super-Takumar 50/1.4. Enligt experter skall det vara det bästa objektivet ”ever made”, och det skulle aldrig tillverkas idag, för det skulle bli för dyrt. Det har sannolikt inbyggt gulfilter numera!! --mycket praktiskt för gamla seniorer som plåtar svartvit!! Varför är linsen gul?? –jo, för man gjorde dessa objektiv av sand som innehöll den radioaktiva isotopen Th!! Det finns flera sådana gluggar på internet och de kostar så där omkring 500 kr. Den skulle sitta bra på min begagnade Olympus E-PL1!! --å det är en bra ide att önska sig en begagnad kamera till jul.

Det allra finaste med Julen är ju att ge någon något meningsfullt. En bra ide är att samla ihop alla grejer du inte använder och lämna dem till en välgörenhetsorganisation, som Erikshjälpen. Det finns många flera, men man kan också donera pengar till radiohjälpen.

Vill du puffa på? Östberlin 1990. Foto: Jan och Bob Bovin

Slutligen kan man ju alltid framföra till Jultomten att man önskar sig lite mer talang!!

Kom nu med dina julklappsönskningar!!

Postat 2011-12-13 07:37 | Läst 3616 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa