UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#342. Fåglum!! –Sveriges främste tävlingscyklist??!!

Det råder ingen tvekan om det?? –Fåglum vann Giro Italia!! –världen hårdaste etapplopp!! –kört under 20 dagar och över massor av bergstoppar!! –som är över 2000 meter!!

Fåglum var en tempocyklist av världsklass!! –han vann redan i unga dar många tempolopp och var närmast omöjliga att slå!!

Fåglum vinner tempo-SM i Varberg 1963.

Just tempokunnandet gav honom tidiga segrar i lagtempo. Innan bröderna vuxit upp i  cykelsadeln körde han i olika konstellationer. Jag såg honom 1962 i Monark-Cresentloppet som kördes mellan Varberg och Uppsala. På den här bilden kör han ihop med (fr v) Sven-Uno Stensson, Paul Munther, Fåglum och Sonny Green.

Samma år vann han Nordiska mästerskapen i lagtempo med Owe Adamson, Palle, och Sune Hansson.

Om det var tävling så var det Fåglum som TV-filmarna följde, för man visste att han skulle vinna!!

Fåglum vinner Dackeloppet 1965.

Det är TV-fotografens bil som står där!! –tror du mig inte??

”Sudden” filmar en konkurrent, Jan-Åke Ek, till Fåglum under Dackeloppet.

Fåglum var en lågmäld cyklist och tyckte nog mest om när han fick vara ifred. Han tycktes inte ens vara road av prisutdelningar. Här har han vunnit Grand Martini Cup 1963. Prisutdelaren, cykelpampen Helge Johnsson ser dock road ut?? --kanske han fick martini??

När så alla bröderna klivit i cykeldressen så blev det fart på lagtemposegrarna. 1966 blev de nordiska mästare för första gången och 1968 vann de också i Helsingborg!! Danskarna blev tvåa.

Fåglumbröderna, iförda VM tröjorna, vinner NM i lagtempo 1968.

Fåglum hade alltid en minmal hjälm när han cyklade. Den hade nog ingen större hjälp om han stod på öronen. För att slippa hjälmen så blev Fåglum proffs?? Efter att ha blivit trea i Tour de l’Avenir  ”Amatör-touren” 1969 så blev han proffs i Italien 1970. Redan första året blev han trea i Touren totalt, det bästa någon svensk fixat!!

Så kom då kronan på verket 1971då han rullar in i Milano som totalsegrare i Giro Italia!!  Gösta Fåglum kom hem till Malmö och körde ett uppvisningslopp med en del proffskompisar. Jag har aldrig sett Gösta så glad i brödernas sällskap!!

Gösta, Erik och Thomas klara till start i Malmö.

Men hjälmen då?? – den behövde inte ett proffs ha på den här tiden. Autografjägarna stod i lång kö så även assistent Ninni!!

Gösta skriver och Ninni i solglasögon tittar på!!

Vem som vann loppet i Malmö?? –vem vet kanske det var en dansk??

Postat 2012-04-05 07:10 | Läst 11680 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#341. Djurpark eller vilt?? –varför plåtar vi djur?? –hur hittar man en koala björn??

Varje naturfotograf borde fråga sig varför man plåtar djurporträtt?? –är det för eget nöjes skull?? –för att visa andra hur underbart vacker naturen är?? Det kanske gör att vi bevarar naturen bättre??

Det är en underbar hobby att vara ute i skog och natur så ofta som möjligt och observera utvecklingen bland djur och växter!! Det betyder mycket för människan att i lugn och ro finna sin plats i den del av jorden som är så naturlig som möjligt. Nästan allt är ju i stort påverkat och nedsmutsat av vår framfart!! Många tycker att det är kul att fotografera allt det fina och det är ju också beundransvärt!! –man kommer ihåg hur det var när man blir äldre och kanske visar man det för familj och vänner!! Kanske blir de då mer rädda om naturen och då har det också ett mervärde för naturen.

Så har vi naturfotograferna. Många av dessa tar ju rent artspecifika porträtt och det är ju bra att visa för framtida invånare på klotet. Många av dessa bilder skulle ju kunna tas på djur som lever i fångenskap!! –så kallade zoo. Vill man dock få med lite mer information så borde ju bilden berätta hur djuret lever ute i den vild naturen! –och då får fotografen ge sig ut i den farliga vildmarken. Många gör det och skapar informativ dokumentation av livsbetingelserna för vilda djur.

Porträttfotograferna kan jag mycket väl tänka mig att de sitter i gömslen och har lockat till sig djuren med mat (åtel-fotografi). De får dock tänka på att de påverkar djurens beteende med att lägga ut lättfångat byte!! Man stör alltså den naturliga rytmen för djuret!! Själv är jag tveksam till porträttfoto med hjälp av åtel.

Om man skall porträttfotografera ett djur så har man alltså två valmöjligheter!! –det vilda eller zoo. Jag ville plåta en koala, kul att visa barnbarnen!!

Det var bara att åka till andra sidan jordklotet, smutsandes ned atmosfären!! –å kliva in på zoo i Sidney!!

Koala i Sidney zoo.

Det är betydligt svårare att plåta en koala i det vilda! Jag åkte till nationalparken Tidbinbilla utanför Canberra. Det tog flera timmar, och en styv nacke, innan jag lyckades förstå att de grå skuggorna högt uppe i Eukalyptusträden var kanske en koala björn?? I naturen sover de nästan hela dagen och smälter födan, bladen från trädet där de sitter!! Bilden på koalan blev inte alls så bra som den från zoo!!

Koala i Tidbinbilla, Australien.

Den blev dock lite mer sann?? –eftersom den gav en bild av den miljö som den lever och sover i. Jag hade inte lagt ut mat till den!! –för han äter ju bara blad från skafferiet han satt i!!

Jag tycker att det är en hederssak att en naturfotograf anger när bilden är från zoo eller naturen!! Det är inte alla som gör det!! --utan vissa tävlar till och med användande zoobilder!! 

Postat 2012-04-04 05:40 | Läst 5760 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#340. Hasselbladaren i Allinge!! –vart tog graniten vägen??

Bornholm!! –Sydsveriges semesterö på sextiotalet!! Här hände mystiska saker?? –varje dag kom det in båtar till hamnen i Allinge!! Å de lastades fulla med granit?? –Bornholmsgranit! Vart sändes det??

På den här tiden gick det färja mellan Simrishamn och Allinge på nordspetsen av Bornholm. Det kom en båt varje dag och på kvällen gick den tillbaka!!

Färjan Allinge-Simrishamn avgår. Året 1960.

Bornholm en fin ö, nästan som lilla Sverige. Berg i norr och sand i söder. Fina pensionat, med stora smörrebröd, och alla pratade ett förståligt språk. Ön ligger ju mitt i södra delen av Östersjön och det kan blåsa som tusan, men det gör ingenting för det blir bara kul att vara i hamnen och se de stora vågorna!!

Storm på Bornholm 1960.

Jag åkte till Bornholm tre gånger under sextiotalet och det berodde på att jag hittade två stenar i hamnpiren i Allinge. Den ena stenen var perfekt formad för min rumpa och den andra formades till ett perfekt ryggstöd. Här kunde jag sitta och titta på havet hela dagarna. Aktiviteten i hamnen var dock bullrande alla vardagar?? –orsaken var att det varje morgon kom in en liten lastbåt i hamnen. Den öppnade sitt gap och svalde många billaster av stora block av granit??

För att dirigera trafiken behövdes en gubbe som viftade med en stop-spade!! När det inte var någon lastbil från stenbrottet där så hade han det lugnt och kunde och språka med befolkningen. Lunchväskan var på plats på räcket!! – och ju mer det led mot eftermiddagen så höll han stop-skylten allt som oftast upp och ned (se en annan blogg jag skrivit): Så man kan ju undra om det inte blev någon ”bajer” under dagen??

Vart tog graniten vägen?? –har du sett någon granit i det vanliga fastlandet Danmark?? Nä de får importera graniten från Bornholm!! De har granit på annat håll, men det är på Grönland!

Tiden på Bornholm var alltid spännande!! --för en ung grabb. Den ena gången var jag där med min skolvän Rodney Weidland. Han är idag en av Australiens främsta reklamfotografer. Han hade en Leica M, medan ja släpade på en Hasselblad 1000F med normaloptik. Det har jag bildbevis på!! –den första färgbilden tagen av mig finns här från hamnen. Det fanns en utmärkt korvhodda där nere i hamnen och här lärde jag mig att äta röd korv med bröd!!

Spill inte på Hassin!!

Postat 2012-04-03 07:32 | Läst 6811 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#339. Filmkritikerna?? –låt junioren ta det?? --Östgöten 1958?? –eller ingen ville se B-filmer!!

Film är ju en viktig del av vårt kulturliv?? –det ligger nära fotografi. Filmkritikerna skall ge oss sakkunnig information!! –i valet av film. Tidningen Östgöten hade bra kritiker, men B-filmerna fick juniorplåtis.

Det var ingen som ville sitta av nästan två timmar och se skräp. Så varje gång jag var på redaktionen gick jag in till kulturredaktören och fråga om det var någon film som behövde ses??

Ofta var det så och en 15 åring tyckte ju det var fint att se gratis film!! Kom ihåg att TV fanns bara i de rikas hem!! Jag såg många filmer, en del behövde jag inte skriva något om, men så ibland var det order å att skriva.

Det här var tider då rivaliteten mellan anhängare till Elvis och Tommy Steel var stark. Ja, man slogs till och med på biografer och på gatorna. Poliser med sablar och hundar ryckte ut i Linköping. Ingen av de vuxna ville gå och se en Elvis film, det var för ungdomarna. Det var med viss rädsla jag gick och såg filmen ”King Creole”. Jag hade inte tagit ställning till Elivis eller Tommy, för vi hade ingen grammofon i mitt hem!!

Kulturredaktören hade inga invändningar när jag lämna in detta på morgonen!! –tror knappast han funderade över innehållet!! Jag var lite orolig nästa dag när jag gick till skolan!! –skulle Elvisfansen ge mig på moppe?? Jag tror inte många läste den?? –så jag klarade mig!!

Annars såg en vanligt förkommande filmkritik ut så här!! –kort och koncis!! –man var ju inte betald per rad, utan biobiljetten var lönen!!

De stora filmhändelserna var inte många i Linköping!! –men så kunde det händ sig att juniorplåtis fick rycka ut som fotograf till biopremiären!! Det var inte någon röd matta men i alla fall det var en nyhetshändelse!!

Året 1957 kom äventyraren och filmaren Arne Sucksdorff ut med filmen ”En djungelsaga”!! Huvudrollen spelades av en ung indisk pojke, Chendru. Han kom till Sverige och visades upp i samband med premiären i Linköping?? –kors i taket!! Juniorplåtis ryckte ut med blixtaggregat och allt. Chendru ville se hur det såg ut i maskinrummet på biografen och jag tog med affischen och tog en bild.

Chendru i Linköping 1958.

Det var mitt enda kändisreportage och kanske det första innan det uppfanns i 08.

Postat 2012-04-02 06:18 | Läst 5599 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#338. Min vardagskamera?? –E-PL1 + Summicron 35/2

Vardagskamera?? –den du tar med för det mest!! –när du strosar runt på stan!! Den skall vara lätt!! --och lätthanterlig!! --den skall väcka minimum av uppmärksamhet!! Den skall vara billig??

Hur många gånger har man inte missat en bild?? –kameran sover hemma eller ligger längst ned i ryggan! Börja med att ha den i fickan eller överst i väskan!!

Hur har jag resonera i mitt val av kamera. Den skall vara lätt att hantera!! Sätt allt på automatik!! --vem hinner ställa allt på rätt värde?? Ja, inte jag i varje fall!! --en gammal seg gubbe!! Det enda som tränats upp med åren är att se en situation?? –potentiell bild!!

Oly E-LP1+rekvisita för gatufoto.

Jag väljer en billig kamera Olympus E-PL1+EVF 2!! Visste du att den är bestseller fortfarande i Amerikanska Amazon.com?? Konstigt en gammal omodern kompakt-system-kamera?? Den är mycket bra upplösningsmässigt??--med sin Nyquist gräns 116 lp/mm så borde den ha en verklig upplösning av 114/1.4 = 83 lp/mm.

Jag väljer ett litet objektiv och det får bli Leitz Summicron 35/2, som legat och skramlat i lådorna sedan mitten på 80-talet. Nu blir det pånyttvaket med en adapter från Hong Kong och får då FOV 70 mm, som kan vara väl till pass vid gatufoto?? –om man är blyg!! Den här gluggen har vi testat på en Panasonic G2H och kommit fram till att det har upplösningen 84 lp/mm i centrum på bl. 2 och 60 i hörnen. Konstigt nog går upplösningen ned något i hören till 48 lp/mm vid bländare 5,6. Men det spelar ingen roll för upplösningen är tillräcklig för de flesta ändamålen??

Tog några bilder igår på torget strax efter kl 8!! –kallt som katten, 4 grader, men stark vind!

Jag har tidigare klagat på att det står en sopcontainer strategiskt placerad utanför vår fina Konsthall!! Kulturnämnden är nog aldrig ute på torget!!

Redo för skräpet?? –från var??

Fiskbilen från Lomma har får dekoration av någon figurativ naivist!! –gladde alltid någon??

Nu börjar vi sälja fisk!!

Trots att det var tidig morgon?? --så möttes genrationerna i trängseln??

Vem viker undan??

Postat 2012-04-01 07:02 | Läst 4404 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6