UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#403. Måste en kamera kosta skjortan!! –Nej!! –en superkamera för en spottstyver??

Kameror idag kan vara extremt dyra?? –som en ny bil!! Även de mellanprisiga kamerorna behöver inte nödvändigtvis vara så mycket bättre!! –än utgående- eller begagnad modell!! Här är ett exempel??

Du som behöver en kamera för att plåta djur, fåglar eller sport kan sluta läsa här. Men du som plåtar allt annat och inte lever på ditt plåtande du kan ju fundera på detta??

Vi spenderar massor av pengar idag på lyxvaror!! –huvudsakligen för att tillfredställa oss själva eller imponera på andra?? Det betyder att samhället går runt med pengarna rullande runt för konsumtion. En ny Leica MM där och en ny Nikon D800 där. För mycke pengar får vi ofta god kvalitet?? –och vissa av oss faller för det!! Men om du kollar noga vad du får och behöver för att göra bra bilder till de flesta ändamål så kan man nöja sig med mycket billigare alternativ!!

Vi skall visa på ett exempel?? –det finns många andra!! Det är bara att titta runt för att finna det man skulle kunna trivas med. Jag har valt att presentera den här kameran!!

Olympus E-PL1 + Minolta 28/3,5

Den här kameran är mycket billig, jämfört med en sådan som NEX-7 med bra objektiv. Kameran E-PL1 kan du köpa för 1000 kr idag, t o m ny. Den elektroniska sökaren EVF-2 kan du få för 2000 kr, exakt samma sökare med Leica ingraverat landar vid ung 6000 kr. Objektivet Minolta MD 28/3,5 köpte jag för 35 kr på loppis. Jag kostade på mig ett UV filter från ebay för 50 kr och ett motljusskydd för 75 kr, också från ebay (Hong Kong firma).

Men så är det väl bara ”shit”?? Nej!! Kameran har en utmärkt bra sensor, samma som sitter i den senare modellen E-P3, 4032x3024 pix (på 17,3x13,0 mm). Det ger en teoretisk maxupplösning på 116 linjepar/mm, men Bayer mönstret, för utläsning av signalen, så reduceras det till ungefär 83 linjepar/mm!! Långt över vad du behöver för de flesta storlekar av bilder du använder. Objektivet måste ju också var ”shit?? Absolut inte!! –vid tester med Patersson upplösningstavlor så ger det här objektivet upplösningen 84 linjepar/mm både vid bländare 3,5 och 5,6!! –och hör och häpna också ute i hörnen!! Brännvidden 28 mm ger ett FOV av 56 mm (sett vid 24x36 mm film).

Blir det några bilder av det här kameran och det objektivet?? –här kommer några!!

Packstilen är olika i Lund!

I Lund regnar det även under tak!

Studenten kräver en bärs även i Lund.

Postat 2012-06-05 07:19 | Läst 6353 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#402. Har du förutfattade meningar om naturen?? –det har jag!!

Det är så lätt att ha förutfattade meningar om naturen?? –då är det roligt?? –och nyttigt att lära sig lite nytt!! Kunskapsfronten flyttas ständigt framåt? –med nya tekniker och unikt tänkande forskare!!

När jag var liten så var det vanligt att gråsparvar och pilfinkar kilade runt bordet?? –när man satt ute å fikade?? Min mormor kallade dem för gråbusar då de stal en smula från bordet!! Arten är vanliga över hela jorden!! –även i Australien?? –trodde jag ja?? Nu har det kommit ut en bok med titeln: Fåglarna i Sverige - antal och förekomst. (ISBN: 9789188124005). I den boken framgår att forskare och frivilliga i Sverige räknat fågelarterna. Då visar det sig att den vanligaste fågeln är Lövsångaren med 13,2 miljoner par!! Näst vanligast bofinken med 8,4 miljoner par. Gråsparven finns inte med på 10 bästa listan!!

Jag fotograferade 1957 ett lövsångarpar i närheten av Folkungavallen i Linköping. I mitt oförstånd tog jag bilder med en Contaflex III och en närbildslins!! –inte teleobjektiv!! Fågeln verkade nästan tam?? Boet låg i en grästuva på marken och inte uppe i ett träd!! Idag är bofotograferande bannlyst av naturfotograferna!!

Lövsångre, Sveriges vanligaste fågel!!

En stor och oväntad nyhet publicerades här av forskare vid British Antarctic Survey. Via högupplösta satellitbilder!! --har man lyckats räkna hur många kejsarpingviner det finns på Antarktis!! Det visar sig att det finns 44 kolonier, av vilka 7 var okända!! --och i dessa kunde man räkna till 595 000 kejsarpingviner!! Nästan dubbelt så många som man trodde det fanns från tidigare räkningar.

Assistent Ninni och jag hade glädjen att fotografera i två dagar vid en av dessa kolonier år 2007. Det var en otroligt upplevelse att sitta där bland många tusen kejsarpingviner!! Det var sådär -25 grader!! --men det märkte varken vi eller kamerorna (Canon 1D III och 550D).

Några kejsarpinviner, av nästan sexhundra tusen!!

Jag är mycket orolig för att isbjörnen skall utrotas?? --på grund av människans framfart på jorden. Vi skitar ju ned i både luft och vatten så att temperaturen stiger snabbt. Det kan leda till att isen i norr smälter så att isbjörnen inte kan hitta någon säl på isen att äta upp. Om vi inte stoppar vår nedskitning så kommer isen att smälta!! --och havsytan stiga med 22 meter!! Ty det har den gjort tidigare!! --flera gånger!! –långt bakåt i tiden!! --enligt senaste forskarrön. Nu har man även funnit?? --genom DNA studier!! --att brunbjörnen och isbjörnen gick skilda vägar för 600 000 år sedan!!  Det betyder alltså att isbjörnen har varit med om smältande isar i norr förut!! –och uppenbarligen klarat av detta?? Skillnaden är att temperaturhöjningen nu går för fort!! –och att maten innehåller en massa gifter (=kemikalier)!! --som vi, senkomna, människor skitar ned med!!

Lite is?? –dä har vi varit med om förut!!

Postat 2012-06-04 07:28 | Läst 10515 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#401. Gatuarbete på en lördag?? –med en kamera!! –så meningslöst??

Så bar det ut med kameran på den förlängda ögonarmen?? –snabba skott med människor?? --och meningslösa kompositioner på föremål i  gatumiljön?? Det är så kul?? –att vara med!!

Det här är min gatukamera just nu, en gammal Olympus E-PL1, som jag satt en Lumix 14/2,5 på. Det ger autofokus med FOV 28 mm och man behöver inte rikta så perfekt. Här blir det inga perfekta bildkompositioner!! --som hos proffsiga gatufotografer. Här trycker vi av när vi känner för det och när ögat och hjärnan ser något. Då går impulsen till kameran i handen!!

Lördagen betyder vanligen en sväng till torget i Lund för att handla grönsaker och frukt. En otroligt fin lyx med torghandel varje dag. Torgets speciella andhona var där som vanligt och besökte blomhandlaren. Efter mat släckte gräsanden törsten i lilla fontänen utanför konsthallen. Kulturnämnden hade som vanligt ställt en container utanför hallen!! --som en installation??

Lund kan också stoltsera med en helt renoverad saluhall med många bra restauranger och affärer, bl a en utmärkt köttaffär!! –korvarna dignar inför helghandeln.

Det roliga med gatufotografi är att man kan leta efter form och färg i konstiga detaljer!! --som finns i stadsmiljön. Fåglarna bygger bo!! –fortfarande!

Handeln är intensiv!! --för de flesta!! –medan några tar det lugnt i den tiogradiga blåsten!! --och väntar utanför affären!!


Postat 2012-06-03 07:20 | Läst 3741 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#400. Ingo!! --Lill-Babs!! –superkändisar!!

Kändisdyrkan i kubik!!  Känd över hela världen?? –INGO!! Känd i hela Sverige?? –LILL-BABS!! Dagens värld är totalt färgad av kändisdyrkan!! –varenda tidning måste varje dag behandla kändisarna??

Sällan korsar man vägen med en kändis?? –men då och då dyker de upp!! Ett sådant tillfälle var karnevalen i Lund 1982. På den tiden fanns inte internet och kändisarna lockades till stora arrangemang!! –typ en karneval.

På den tiden som nu, var motionslopp ganska vanliga och en viktig inkomstkälla för små idrottsföreningar, som IFK Lund. Vår familj var aktiva i IFK på alla nivåer på den tiden och hjälpte till vid tävlingar. Det här året gick Karnevalsloppet samtidigt med Karnevalen som namnet anger. Den stora nationalidolen Ingemar Johansson, ni vet han som var bäst i världen att smälla till motståndaren på käften så han föll pladask. Han hade ju den 26 juni 1959 fällt Floyd Patterson i Yankee Stadium i New York. En gång champ alltid champ!!

Bara som ett sidospår så hoppas jag att alla har sett att det kommer ut en bok om SE-fotograferna på Brutus Östling förlag: ”Vad dom fick se!” av Lars Fahlén. En absolut måste bok för mig. SE-fotografen Len Waernberg var INGO´s hovfotograf och en av mina favoritfotografer. Han flyttade till Lund och blev reklam-filmare. Jag hörde ett föredrag av honom på Akademiska Föreningen någon gång efter 1967.

Jag fick glädjen att fotografera INGO 1982, när jag var plåtare åt IFK Lund. INGO fick lite betalt för att springa långlopp på den tiden. Han hade ju en stor kagge, men han slutförde bl a Stockholms maraton och halvmaran i Lund. En fantastisk idrottsman!!

Ingo intervjuas av Ingvar Ernblad efter loppet i Lund 1982.

På samma karneval var det uppträdande av kändis på stora scenen. En eftermiddag var det Lill-Babs som underhöll med sin sprittande sång. Ett yrväder som gjorde sig bra bland alla ”karnevalare”. Hon är väl inte känd utanför våran ankdam, men här är hon superkändis.

Lill-Babs karnevalssjunger i Lund 1982.

Postat 2012-06-02 07:09 | Läst 12412 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#399. Naturens under?? –så färggrant??

Så har det hänt igen!! –naturens under?? –så färggranna varelser?? –kommer ut ur äggen?? Simmar omkring och blir matade!! –med växtdelar. Mor och far svarta!! –men barnen är rödhuvade!!

Sothönsfamiljerna i dammen har fått barn!! –underbara svarta bollar!! Förvånansvärt stora?? –och med röda och gula prydnader på huvudet. Jag har aldrig sett sothönskycklingar förut.

Föräldrarna är ju mycket oansenliga vad gäller färger!! –bara svarta och vita. Kycklingen har gul näbb, röda knottror på slutet av näbben, och röd hjässa!! Massor med långa gula fjäderfjun klär resten av huvudet och halsen. Lite gult fjun även nere vid vingfästena. Varför denna färggrannhet?

Båda föräldrarna hjälper till med att mata kycklingarna, fyra i den ena familjen, med växter från dammens botten.

Bilderna är tagna med Panasonic GH2 + Lumix 100-300/4-5,6

Postat 2012-06-01 06:55 | Läst 4552 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6