UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#423. Bryta ny mark?? –hopplöst?? –som juniorplåtis på Östgöten!! –1958!!

Speedway visas nästan aldrig i tidningarna idag!! –det sänds på TV!! Nyskapande actionbilder är lika ovanliga idag!! –som de va på 50-talet?? Det fick 16-åringen uppleva som nybörjarplåtis!!

Idag är speedway ganska populärt att sända i TV?? –och sportspegeln visar det ibland?? Dagstidningarna verkar nästan helt ha glömt bort det?? När såg du senast en actionbild i en kvällstidning?? –det är för lite pengar i den sporten.

Man kan kanske förstå det när man tänker efter?? –fyra motorcykelfantomer susar runt fyra varv på en ler-kolstybsbana?? Efter första kurvan händer nästan aldrig något??

Så var det på femtiotalet också?? --men då kom det en hel del publik och tittade på fartdårarna. Ove Fundin och Varg-Olle var rikskändisar!! Motorcyklarna gick nog inte så fort som idag?? –men det var full fart?? –tyckte publiken.

Sportredaktionen på tidningen Östgöten i Linköping var måttligt intresserad av speedway?? –så det var bara när Vargarna från Norrköping kom till Linköping för att slå Filbyterna, som redaktören skickade ut en fotograf!! Å det blev juniorplåtis!! –för vem vill stå på innerplanen å riskera att bli påkörd?? Juniorpplåtis tyckte det var jättespännande?? Ta bara blixtbilder!! –sa Kling på sporten?? Speedway kördes på kvällen, å det var lite ljus i början?? Så jag tänkte att jag tar några annorlunda bilder, utan blixt, än de man normalt tog från innerplanen!! Idag står det nästan aldrig någon fotograf på innerplanen!!

Speedway stadion i Linköping 1958. Paus i gräset för skrapfunktionärerna?

Alla förväntade sig spänning?? –och det uppstod naturligtvis när någon körde omkull!! Å det skulle man ju naturligtvis ta med blixt!! Så de här bilderna kom inte in i tidningen!!

Vargföraren Ove Brodin kör omkull bakom PO Södermann!! Plåtis med basker är Arne Gustavsson. Året var 1957 den 6 juni.

Nytänkande?? --som att ta bilder från starten!! –va inte att tänka på!!  Speciellt inte bakifrån!! Så den här bilden lämna jag inte in till Kling, utan sparade till fotosidan.se.

Startsprut kom först efter några meter, då man hade en startplatta!!

Dagens tidningar innehåller ju få actionbilder (bara 10%)!! --medan man på 50-talet bara hade sådana bilder!! Förklaringen var säkert den att då fanns ingen TV. Att komma till sportredaktören med en bild från depån, där de två stora stjärnorna Fundin och Varg-Olle sitter och samspråkar i all vänskap, var ju ingen ide. Delvis berodde det på att skrivande redaktör satt på läktaren!! –han ville väl inte smutsa ned de blanka skorna i leran i depån!! Så den här bilden kommer nu exklusivt i fotosidan.se!!

Varg-Olle och Ove Fundin i samspråk i depån. Observera ingen blixt!

Idag hade den här bilden varit den enda man hade publicerat i tidningen!! Med en stort uppslagen story om hur fienderna på banan blivit goda vänner efteråt!!

Så vilka bilder tyckte Kling om för tidningen nästa dag?? –jo det blev typiskt blixtbilder?? Men den här kom inte in för det var för mycket publik med i bilden. Det skulle va kolsvart bakgrund?? Observera hur träden lutar i bakgrunden!! –ridåslutaren på bladaren gav den här effekten!! Du har väl sett det förut??

Blixtbild med släp!! Hasselblad 1000F med 80/2,8.

Postat 2012-06-25 06:52 | Läst 11034 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#422. Sommarfrestelser (teasers)!! –kameratester av D800!! –OM-D!! –NEX-7!! X Pro-1!!

Sommarens lata dagar kommer att lysas upp av några kameratester vi gjort!! Scand-Photo-Malmö lät oss testa Nikon D800, Olympus OM-D, Fuji X Pro-1, och Sony NEX-7. Testing-testing!!

Ninni och jag har gjort helt oberoende?? --upplösningstester!! –av vanliga och nya kameror!! --med bra objektiv??Vi har också försökt finna ut hur kamerorna klarar höga DIN värden??

Vi har tagit en del vanliga bilder på stan?? Här kommer en??

Vilken kamera kan vi använt?? –bilden är 100% ”crop”  av originalet om du klickar på den!!

Så håll korpgluggarna öppna och läsa min blogg i sommar!! --så kommer det dyka upp tester av en lekman!!

Postat 2012-06-24 07:11 | Läst 5813 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#421. Torghandel inför midsommar med god mat!!

Årets viktigaste högtid!! –då gäller det att ha färska varor!! Då kan man ta sig till torget!! –här finnes färskpotatis i mängd!! –jordgubbar lyser rött!! – grönsakerna frestar!!– och blommor kan köpas hem??


Postat 2012-06-23 07:12 | Läst 5081 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#420. Glad midsommar på er alla!!

Så var det tid för hänryckningens tid!! –med sol och majstång!! –lekar och sång!! God mat i glada vänners lag!! –med färskpotatis, gräddfil, gräslök och sill?? – å så höll jag på att glömma nubben!!

Hoppas att vännerna här på fotosidan har plockat fram den glada leklusten!! –men det behöver ju inte gå till överdrift som här??

En sakta lunk i naturen med kameran på högsta beredskap kan verkligen vara avkopplande!! --passa på att njut av de vackra blommorna och samla behövligt antal och lägg under kudden?? Det kan ju va ide att ta bort den här innan man somnar!!

Midnattssolen är ett under!! --som ger en underbar färgprakt i midsommartid!!

Assistent Ninni och jag önskar er alla en glad midsommar!!

Postat 2012-06-22 06:44 | Läst 3945 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#419. Är gatufotografen fotokulturens poet?? –fattig men lycklig!! –eller man måste inte ha Leica M!!

Få!! –om någon?? --blir rik på att blir gatufotograf!! Ytterst få kan försörja sig på att dokumentera gatulivet i vår värld!! Några blir kända och kan leva på workshops?? Det är dock kul!! –som poesi med kamera!!

Mike Johnston, som driver bloggen  ”The Online Photography”, tar upp den här frågan?? –han jämför fotografen med att vara en författare?? Då skulle gatufotografi vara poesi!! Han påpekar också att det är mycket få som kan leva på gatufotografi?? –och förordar att man skall driva det som en hobby.

Det är en trevlig hobby att ge sig tid att strosa omkring och fånga ögonblick i en ny miljö eller en gammal. Ingen stress med att man måste skopa pengar varje dag för att få bröd på bordet. Mike framhåller att det är bättre att behålla sin profession?? –vad den nu än är och ge sig tid till gatufotografi.

London Festival of Photography pågår ju just nu och i denna kavalkad av gatufotografer finns mycket roliga bilder!! Det är inspirerande att se andra fotografers bilder men allra roligast är att ta egna bilder!!

Det är en bra hobby!! --för du behöver inte ha en Leica M!! –även om det ger en status av att vara seriös!! Det finns dock flera mycket billiga och ändå kapable kameror du kan använda. Själv tar jag en kamera jag tycker om för dagen. Helst vill jag ha en liten, lätt och med ett objektiv som ligger vid en brännvidd av ungefär 28mm (sett med gammal småbildsfilm). Så igår och förrgår tog jag de här bilderna i Lund med en Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5!!

Postat 2012-06-21 07:08 | Läst 3756 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa