UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#449. Futarasan jinja?? –eller vetenskapens reaktionsmönster??

Samurajerna tror vi västerlänningar?? --var kompromisslösa krigare!! Det var också starka kulturbärare inom arkitektur och konsthantverk. Några var nydanare och tog hand om sin region.

Ledaren för samurajer var en shogun. En finns begravd i Futarasan jinja utanför Nikko. Upp till tempelområdet går en berömd träbro, den heliga bron, byggd 767.

Uppe i det stora tempelområdet finns det många byggnader och man ser shinto munkar här och där. Underliga lyktor i sten står uppställda och man undrar hur de fungerar??

Här finns också den berömda träreliefen med de tre visa aporna!!

De symboliserar ”hör inget ont, tala inte illa, och se inget ont”. Jag tycker i stället att de symboliserar hur vetenskapsmän ibland reagerar!! --när de läser om nya upptäckter?? Några vägrar att lyssna, en del blir förvånade och några vägrar att tro det och håller för ögonen??

Postat 2012-07-21 06:59 | Läst 3706 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#448. Riktigt ”långsamt foto”?? –få står ut att göra det!! –gummitryck??

Livet går ju i den snabba filen!! –även om vi nu till semestertider försöker sakta ned farten?? Kan vi stanna upp och göra något riktigt långsamt?? –inom foto?? –ja det finns metoder?? –som gummitryck!!

Gummitryck är en gammal metod för att göra färgbilder. Den utvecklades under slutet av 1800-talet, som en del av piktorialismen.  Vill du göra ”slow-photot” så skall du ägna dig åt denna pigmentmetod. Den använder vanliga färgpigment från akvarellmåleriet, d v s RGB och svart på det gamla sättet, inte det digitala.

Metoden finns beskriven på svenska i Björn Anderssons bok ”Handbok i ädelförfarande”, ISBN 91-7970-043-8. Kort beskrivet så måste du ha ett bra finkornigt negativ. Eftersom det är en kontaktkopieringsmetod så måste ditt negativ vara lika stort som din slutliga bild. Så ta en dag till att gör att stort negativ av ditt lilla 24x36 neg. Det går att gör i en förstoringsapparat, men då blir filmen positiv, så du får vända den genom att kontaktkopiera på filmen igen!! I vår digitala värd så kan du fuska och skriva ut ditt negativ på over-head film, men då är vi inne på ”fast-photo” igen!! Ajabaja!!

Du måste skaffa dig ett fint grovkornigt papper att kontaktkopiera ditt negativ på!! –skaffa ett fint lump akvarellpapper t ex Rives BFK.. Detta måste dock förkrympas i varmt vatten och förstärkas pappret genom att dränks i varm gelatin och stärkelse sk limning av pappret. Sedan måste det härdas i en formalinlösning. Hela denna process tar minst en dag att göra, men gör flera papper.

Metoden kräver att du fäster varje färg på pappret. Metoden bygger på att gummi arabicum, blandad med färgpigment och kaliumdikromat (mycket giftigt) är UV-ljuskänsligt. Så om man stryker ut lösningen på pappret och torkar det så kan man lägga på negativet i kontakt med pappret. Tunna delar av negativet ger belysning av pappret och dessa delar av bilden kommer att fastna på pappret när man lägger det i vatten. Kvar blir en positiv bild. Detta tar en dag att göra!! Upprepa detta nu för varje RGB –färg och svart. Det tar alltså tre dagar till!! –obs det är viktigt att negativet hela tiden är i ”register” vid varje UV-exponering!!

Hur ser då bilderna ut?? –jo, så här!!

Lägg märke till registermärkena och penseldragen från alla färgerna finns där utanför bilden.

Gör ett försök!! –om du har gott om tid!!

Postat 2012-07-20 07:15 | Läst 10131 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#447. 30 grader ute å så kommer tomten?? –som konduktör i spårvagnen!! –så har de det där …..

Dä här är ett knepigt ställe!! –det är precis motsatt till hur vi har det här!! --i den regniga nord!! Underbara sandstränder!! –grönska och trevlig miljö!! Härlig öl och en bitsk humor!! –där trivs man!!

Assistent Ninni och jag hade firat jul på hotellet!! --och tänkte att vi skulle ta en tur ut till havet på morgonen!! --det var underbart väder med nästan 30 grader i solen. Vi hade sett att det gick en spårvagn till stranden inte långt från vårt hotell!! –ett riktigt kanonhotell!! Vi var ute på en resa!! –barnfri!!  --i ett land som är totalt olikt vårt och vi hade kommit till en av de sydliga städerna. Vi visste sedan förut att invånarna är lite annorlunda?? –men vi väntade oss inte detta??

Väl inne i spårvagnen så var inte konduktören rikt så utsmyckad som vi väntade oss?? –men han var mycket trevlig och sålde biljetter till oss. Efter en kort tur kom vi ned till havet?? –oändliga sandstränder. Men underligt nog så var invånarna inte i havet utan tog det lugnt på ett annat sätt?? –inte helt oväntat??

Staden vi besökte är mycket trevlig?? –den heter Adelaide!! –och skall du besöka en stad så skall du alltid gå till dess saluhall!! –så gjorde vi även i denna staden och tog en kaffe med macka!!

Annars var det bara att inta vilken uteservering som helst, det var ett nöje att äta ute i solen!!

Postat 2012-07-19 07:11 | Läst 4697 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#446. Det hade jag ingen aning om?? –vilka färger!!

Naturen kan bära de mest fantastiska färger?? –färger hos blommor, djur och bergarter?? –ibland undrar man över vad de har för mening?? –som väl är förstår vi inte allt!!

Om vi börjar med blommor så vet vi att de är så praktfulla!! –troligen för att locka till sig pollinerare. Om detta är hela sanningen vet inte jag?? –men nog har vi fantastiska upplevelser omkring oss??

Vallmo i vår trädgård.

Varför är en liten fågelunge, som sothönans, praktfullt utsmyckad. Man tycker ju att en hjälplös unge borde ha skyddsfärger för att inte stå ut mot bakgrunden??

Vallmo i vår trädgård.

Varför är en liten fågelunge, som sothönans, praktfullt utsmyckad. Man tycker ju att en hjälplös unge borde ha skyddsfärger för att inte stå ut mot bakgrunden??

 Agat, från Mölle i Skåne, en variant av kvarts, ett av de vanligaste mineralen på jorden.

Postat 2012-07-18 06:36 | Läst 4261 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#445. Fujifilm X-Pro1?? –förunderligt bra bildkvalitet?? –testing, testing!!

Fujifilm X-Pro1 är en banbrytande kamera ur två synpunkter?? –har genomsikts- och elektronisk sökare!! CMOS sensorn har en unik färgkänslighetsspridning!! –men håller resten för en köporder??

 Flera oberoende stortestare har granskat X-Pro1, som liknar Leica M i formen!!  –kolla den här!! Den har också fått silvermedalj på www.dpreview.com!! Det här är en kamera som riktar sig till de som tycker en Leica M9 är lite för dyr, och den är säkert en svår utmanare?? Nu är det här inte en felfri kamera, om du vill se de kritiska punkterna så läs dpreview.com.

Jag fick testa en kamera av teamet hos min lokala fotohandlare, Scand-Photo-Malmö, och på kameran satt det nya 18 mm linsen från Fuji!! Det här är en kamera som är liten i jämförelse med de flesta DSLR, men det är inte en liten kamera!! Har man små händer så känns den stor. Greppet på framsidan känns litet!! Kameran känns gedigen och är inte så lätt!! Med 18 mm linsen så är det säkert en utmärkt kamera för gatufoto!! Autofokus är inte lika snabbt som hos OM-D, och i dåligt ljus letar den ofta efter fokus. Man kan missa situationer i gatufoto!! Slutaren är tyst!! Kameran har ingen ”in-body” stabiliserad sensor!! --det är lite svagt.

Bildsensorn hos X-Pro1 är 23,6x15,6 mm (APS-C) och har 4896x3264 pix. Det betyder att den har (3264/15,6)/2 = 105 linjepar/mm. Det är alltså Nyquist gränsen för upplösningen. Ibland anger man upplösningen i enheterna linjer/bildhöjd eller linjepar/bildhöjd, dessa värden blir 3264 resp 1632 i det här fallet. När dpreview.com publicerade sin värden kunde man läsa av upplösningen till ungefär 2600 l/bh, som skulle motsvara 83 lp/mm!! Eftersom den inte har ett Bayer mönster för RGB utläsningen och inget AA-filter, så skulle man kanske kunna vänta sig en högre siffra?? Troligen spelar dock det nya mönstret hos Fuji-sensorn en viss roll i upplösningen, eftersom upprepningen i mönstret är större??

Upplösningstesterna hos de etablerade testarna på nätet har dröjt!! –eftersom Fuji inte har släppt algoritmerna för utläsningen av bilderna från sensorn. Så det har varit svårt att tolka testbilder från RAW-filer. Så påpekar dpreview.com att de inte kunde använda Lightroom 4.1 därför att bildarna har artefakter ut från RAW filer. De använde Fujis egna program för att göra utvärderingen, men påpekade att bildfilerna med jpg-format från Fuji var minst lika bra. Så vi har inte använt LR 4.1 för våra utvärderingar med Paterson tavlor!! –utan tagit jpg-filen från kameran och samtidigt kollat med RAW-filen från LR. Genomgående ser LR-tolkningen underlig ut!! Testtavlan nedan visa att den yttersta upplösningsgränsen har kromatiska problem!!

Med vidvinkelobjektivet XF18mmF2 R monterat så får vi följade test-tavlor, med full bländaröppning 2 .

  

I centrum (t v) läser vi av 72 lp/mm = 1123 lp/bh = 2246 l/bh, och i hörnen 54 lp/mm =842 lp/bh = 1685 l/bh!! Vilket tyder på att detta är ingen kanonglugg, utan det här objektivet begränsar kamerans upplösning!! –och ger inte full valuta för sensorn.

Om vi nu bländar upp till bländare 5,6 så får vi följande tavlor:

  

Det här ger bättre värden än för full bländaröppning: center = 84 lp/mm = 1310 lp/bh = 2620 l/bh, och i hörnen 54 lp/mm =842 lp/bh = 1685 l/bh!! Det betyder att vi i centrum får samma värden som dpreview.com, men att hörnen fortfarande är något sämre och färgförändrade.

Vi gjorde också en ISO serie!! --därför att XPro1 med sitt färgmönster kanske skulle kunna ge brusiga bilder vid höga ISO-värden?? Vi kollade hur upplösningen påverkades av bruset vid höga ISO-värdet.

Det är påtagligt att upplösningen står sig otroligt väl vid höga ISO-tal!! –upp till ISO 6400 sker ingen eller liten förändring av upplösningen!! –i centrum!! Kolla tavlan för ISO 3200 (t v) som ger 72 lp/mm!! och den för ISO 6400 (t h) har samma värde??

  

Bruset är så dämpat, att jag tror att Fuji gör en del brusreducering redan i kameran!! --också för RAW-filerna.

Det här är en flanörkamera!! –så jag tog ut X-Pro1 på gatan och tog några bilder på gatulivet.  Den funkar utmärkt för gatufoto!! –om man kan tolerera lite långsamt autofokus!! Manuellt fokus är inte att rekommendera med det här objektivet!! Här är en jpg-bild och dess 100% crop för 1/550 sek och f/5,6 vid ISO 200. Rakt ut ur kameran.

Mitt slutomdöme är att detta är en kanonkamera!! --med avseende på bildkvalitet. Otroligt lågt brus på alla ISO-tal!! --och upplösningen är superb!! Kameran är lätthanterlig med sin tidratt på toppen och bländarinställningen på objektivet!! Sökaren upplever jag som mycket bra, speciellt den elektroniska!! –tror aldrig att jag skulle använda den optiska!! Jag saknar att det inte finns sensorstabilisator inbyggd i kameran! –som inte är vädertätad heller!! För natur- och sportfotografer är det bara att glömma den här kameran?? --om du vill ha fokus som följer t ex ett djur eller fotbollsspelare!! Just nu finns det bara 3 objektiv till den här kameran!! --några fler är på väg nästa år. En adapter för Leica M gluggar finns, men frågan är hur bra dessa arbetar ute i kanterna med den här sensorn?? Menysystemet är något komplicerat, men på vilken kamera är det inte så?? Om man är en dedicerad fotoflanör?? –så kan man rekommendera denna kameran!! –annars…??

Postat 2012-07-17 06:25 | Läst 6903 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa