UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#470. Spanish Village!! –inspirerat av Gene Smith–eller man gör så gott man kan!!

Femtiotalet var reportagens gyllene tid. Life och Paris Match publicerade fantastiskt inspirerande reportage från runt världen. Klart lysande var W. Eugene Smith. Hans Life reportage 1951 var banbrytande.

En ung juniorfotograf på Östgöten, som trodde att han skulle bli pressfotograf, bläddrade ständigt i tidningar för att lära hantverket. Jag minns än idag när jag hittade den gamla Life tidningen i slutet på femtiotalet. De djupt kontrastrika och svarta bilderna med en stringent komposition och med en lugn dramatik, skildrade så fint livet i byn. Konsten att leva sig in i en miljö, var unik för Gene Smith, och det gav upphov till så avslöjande och informativa reportage från olika delar av världen.

Det är naturligtvis befängt att tro att man skall kunna göra ett fotoreportage ens i närheten av den påverkan som Gene kunde. Man kan dock inspireras till att försöka att ta bilder i olika miljöer och försöka att skildra hur livet flyter just då. Ta några bilder?? --som inte är turistbilder!! --som med moster framför en staty?? Försöka ta några som du kan visa dina vänner?? --utan att de somnar!!

En gång besökte jag en spansk by?? –det spelar ingen roll vilken!! --med en Nikon F3 och en Leica M2. Den ena kameran med en 180 mm glugg?? –se bilden?? --och den andra med en 35 mm.

Om man undviker att bara dricka gin och tonic!! –bra mot malaria!! --så finns det en liten chans att man kan ställa in rätt avstånd??

Postat 2012-08-11 07:19 | Läst 2093 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#469. Sommar, sommar, sommar!! –så som vi minns det!!

Sommaren var alltid bättre förr??—så som vi minns den?? Han var fjorton år och hälsade som vanligt på hos farfar!!! –solen sken alla dagar?? –badvattnet var alltid svalkande skönt?? --efter att farfar lärt ut viktiga färdigheter??

Det var på den tiden då det inte fanns något internet!! –datorerna var långsamma och TV-kanalerna få. Arbetet i trädgården var en viktig del av sommardagen. Gräset växte ofta högt!! –på den vilda tomten!! På den tiden slog man högt gräs med lie!! --och det var naturligt att en fjortonåring fick lära sig hur man hanterade en sådan!!

Med lie slog man gräs. Farfar hjälpte till att bära iväg det slaga gräset.

När så gräset var slaget!! –bar det av till det hemliga smultronstället?? Där vad det gott om bär!! --och efter en stund var det fullt i kärlen. Farfar och barnen tog hem bären till farmor som lade upp allt i en gammal fin skål. Den blev överfull?? –så det föll bär över kanten??

Det var överflöd!! –i en tid för att njuta?? –efter arbetet. Grädde och smultron!! –det var sommar det!!

Kamera använd: Hasselblad 500C/M, Planar 110/2.

Postat 2012-08-10 07:14 | Läst 3041 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#468. Medan assistent Ninnis bil tvättas?? –fotoflanören fångar trivialiteter!!

Vad händer på en timma?? –i en liten stad?? –i ett litet land!! Där tidningarna är fulla av elände?? –och felaktiga domslut?? –och fel marginaler?? Inte händer det mycke??  --men det är väl det som är livet??

Efter tvåhundra, delvis regniga mil, i sommarlandskapet tyckte assistent Ninni att det var dags att få bilen tvättad!! Vi har tvättat den egna bilen i femtio år!! --i tvätthallar med bara kallvatten!! --så har funnit att det är mycke bekvämare att lämna bilen till en tvättfirma. Den drivs av fyndiga immigranter, som för tvåhundra spänn får man en handtvättad ren bil. I väntan får man chansen till en stund med fika. Kring tiotiden är det lite folk på stan och lugnt på fiket. En kaffe med skinka och ost och en liten choklad bit smakar bra.

Det kan inte bli annat än några positiva trivialiteter, efter kaffet, med flanörkameran = E-PL1+14/2,5.

Tvättfirman hade inte bara tvättat vår bil fin?? –de hade också polerat en ”goding" som den här!!

Postat 2012-08-09 07:01 | Läst 4339 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#467. Skrutten? –han bor här?? –han är lite udda??

Han sågs första gången i våras!! –i vårt villaområde!! Han såg lite udda ut?? –inte alls som andra!! Dålig kroppshållning?? –men pigg ändå?? Han verkade klara sig mycke bra?? –vad gäller försörjningen!!

Vi såg honom ofta i närheten av vårt hus?? –han  såg ensam ut?? –höll sig för sig själv. Hans klädsel var lite udda?? –han hade en slags svart frack utan skört!! –och saknade bra svansföring? Men han kunde ta sig fram på ett bra sätt. Katterna i trakten brydde han sig inte om??

En dag var det fint väder och han hälsade på i vår trädgård och fick en bit mat?? Jag passade på att ta en bild i smyg?? Så här blev den??

Skrutten i vår trädgård 2012. Panasonic GH2 + 100-300/4-5,6

Skrutten kan flyga och kanske han kan klara sig?

Postat 2012-08-08 07:02 | Läst 2775 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#466. Fotoflanörens dilemma?? – från gatans scen!! –vad får man visa??

De händer mycke på vardagslivets scen?? –varje dag?? Somligt är roligt!! –somligt är tragiskt!! –somligt är plumpt?? –somligt är vackert?? –somligt verkligt privat!! Det gäller att klokt välja vad man fotograferar??

Om man är klok?? –å vem är inte det?? –så tycker jag att  man skall som fotoflanör ägna sig åt det positiva och roliga!! Det skall vara på något sätt engagerande och tala till betraktaren. Kan man skapa ett leende!! --så har man fyllt en uppgift.

Det kan ju vara så?? --att man på något sätt vill påpeka!! --något som man tycker är olämpligt!! Man vill skapa debatt?? –och det tycker jag är ok!! Tänk då på att inte ta med en person i bilden, som kan komma i dålig dager!! Försök att belysa problemet utan att kränka någon som du inte tillfrågat!!

Det finns dock alltid ett gränsland?? --som man inte bör trampa över. En måttstock?? --för detta kan man tänka sig få på följande sätt?? –skulle du vilja var med på bilden och visa det som finns med på den?? –på nätet eller publikt?? Om du är sansad person?? –och det är du ju?? –så får du ett svar för att ta bilden!!

Jag skall ta ett exempel?? –bilden nedan!! –som visaren en vacker situation. Ganska intim och full av mänsklig värme. Jag tycker den ger en fin mänsklig känsla!! --som kan glädja många betraktare?? Två människor och en hund som bryr sig om varandra?? –kan någon ta illa upp att visa detta?? Jag tror inte det, och därför vågar jag lägga ut bilden på fotosidan, utan att fråga personerna på bilden.

Tycker du jag gjorde fel?? Tycker du det är någon mening med att visa en sådan bild??

Busshållplatsen i Skinnskatteberg, 2011. Panasonic GH2 + Lumix 14-140/4-5,6.

Postat 2012-08-07 07:00 | Läst 3222 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa