SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#466. Fotoflanörens dilemma?? – från gatans scen!! –vad får man visa??

De händer mycke på vardagslivets scen?? –varje dag?? Somligt är roligt!! –somligt är tragiskt!! –somligt är plumpt?? –somligt är vackert?? –somligt verkligt privat!! Det gäller att klokt välja vad man fotograferar??

Om man är klok?? –å vem är inte det?? –så tycker jag att  man skall som fotoflanör ägna sig åt det positiva och roliga!! Det skall vara på något sätt engagerande och tala till betraktaren. Kan man skapa ett leende!! --så har man fyllt en uppgift.

Det kan ju vara så?? --att man på något sätt vill påpeka!! --något som man tycker är olämpligt!! Man vill skapa debatt?? –och det tycker jag är ok!! Tänk då på att inte ta med en person i bilden, som kan komma i dålig dager!! Försök att belysa problemet utan att kränka någon som du inte tillfrågat!!

Det finns dock alltid ett gränsland?? --som man inte bör trampa över. En måttstock?? --för detta kan man tänka sig få på följande sätt?? –skulle du vilja var med på bilden och visa det som finns med på den?? –på nätet eller publikt?? Om du är sansad person?? –och det är du ju?? –så får du ett svar för att ta bilden!!

Jag skall ta ett exempel?? –bilden nedan!! –som visaren en vacker situation. Ganska intim och full av mänsklig värme. Jag tycker den ger en fin mänsklig känsla!! --som kan glädja många betraktare?? Två människor och en hund som bryr sig om varandra?? –kan någon ta illa upp att visa detta?? Jag tror inte det, och därför vågar jag lägga ut bilden på fotosidan, utan att fråga personerna på bilden.

Tycker du jag gjorde fel?? Tycker du det är någon mening med att visa en sådan bild??

Busshållplatsen i Skinnskatteberg, 2011. Panasonic GH2 + Lumix 14-140/4-5,6.

Inlagt 2012-08-07 07:00 | Läst 3242 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Att säga vad som är rätt och vad som är fel är alltid svårt. Problemet med bilder likt den ovanstående, är att man inet vet om dessa två människor vill visa omvärlden vad de känner för varandra. Dom kanske hade åkt upp till Skinnskatteberg, på flykt från varsitt förhållande, för att träffas och mysa på ett sätt som dom kanske inte kan göra där dom bor. Kanske inte i just detta fallet, men den tanken bör man tänka innan man publicerar bilder. Å andra sidan skulle kanske hela gatofotografi-genren gå i graven om man tänkte så.

Jag håller för övrigt med om att man som fotoflanör bör hålla sig till det positiva. Vill man skildra elände blir det mer fråga om dokumentärfotografi, och då måste man såklart alltid prata med de man fotograferar.
Svar från Bob Bovin 2012-08-07 11:52
Hej Per!
Jag håller med dig.
Lite kuriosa, Skinnskatteberg är en liten ort och kanske rätt plats att gömma sig?
Jag tycker bilden positiv och det sitter helt öppet i busshållplatsen. DE gömmer sig inte.

Ha det bra
Bob
I Sverige får man fotografera allt på allmän plats. Journalister har haft dolda kameror under intervjuer, men samtidigt finns det hårda restriktioner för övervakningskameror fast bilderna raderas på dessa efter en viss tid och inte visas offentligt. Däremot kan bilder tagna av privatpersoner visas helt lagligt på internet.
Jag hade inte tagit ovanstående foto.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-08-07 11:55
Hej Wolfgang!
Jag respekterar din inställning att inte ta bilder av den här typen.
Dagens generation är mycket mer öppna att visa sig på nätet, de lägger ju ut bilder och berättar om personliga händelser. Kanske jag är för känslig i den här frågan.
Ha det bra
Bob