UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#465. Aluminiumburkar!! –gula lock lockar fram Leica minnen?? –nostalgivarning med bara gumpar!!

Hittade två små aluminiumburkar i boa?? –spiksamlare?? –mineralförvarare?? I sina glansdagar reste burkarna med de Kodakgula locken världen runt?? De förvarade mat till mina Leica M kameror??

De var uppsamlare av minnen och drömmar?? –som jag idag kan använder för att minnas resor jag gjort till olika platser i världen?? Ibland blev resorna annorlunda, som den här.

 Kameraväskan är laddad med tio burkar Tri-X och två Leica M med 35 och 50 mm och resan går till fotografins huvudstad?? –Paris!!

Rusar in på Kastrup för att hinna med planet till Paris!! –ut till gaten?? –inte en käft där?? –kollar skärmen!! Flight delayed. Plan trasigt, vi väntar på ersättare från södra Europa. Det blev en lång väntan?? –8 timmar!! Lite matkuponger?? –lite tröst, och tillslut ombokning på Surinam Air?? Åtta passagerare i ett Boing 727. Gratis champis!! Till slut landning på Orly. Två månader senare störtade det planet i Sydamerika!! Det var Surinam Air enda plan??

Paris är en underbar stad att strosa omkring i med en Leica M på axeln!! Alla årstider är spännande. Kanske man skall undvika sommaren då det är mycke turister. Höst och vår slipper man de långa köerna till sevärdheterna. Jag tycker bäst om att sitta med en espresso på en liten bar och studera människorna. Driva runt i kvarteren och plåta med Tri-X från den lilla aluminiumburken med gult lock. När filmen är slut ned med filmen i burken, som dock är dåligt skydd i X-ray maskinen på flygplatsen. Tar den i handbagaget!!

Min bästa bild från Paris är denna. Jag har haft den på flera utställningar i Sverige, men som du ser den här är den obeskuren!! –för första gången!!

Paris 1987. Leica M4 + Summicron 35/2

Postat 2012-08-06 07:25 | Läst 3226 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#464. Du kastar bort mat för så där 6000 kr i år?? –är det vettigt??

Naturvårdsverket har utrett att du kastar 225 kg mat i soporna!! --per år!! Det verkar inte slugt?? –om stora delar av jordens befolkning svälter?? Har du tänkt göra något åt det??  Vi försöker??

SVT har refererat till Naturvårdsverkets utredning angående hur vi slänger matsopor. Hushållen slänger oväntat 674000 ton mat per år. Två tredjedelar av detta är oundvikligt, som till exempel kaffesup. Men en tredjedel, 225 kg, är onödigt matavfall. Att det slöas i de välmående (fetlagda) länderna förvånar inte!! –men att så stora mängder slängs i Sverige är chockande!! Samtidigt svälter flera miljarder av jordens befolkning. Det är ett fel någonstans i vårt system.

Jag kan på nära håll konstatera att detta är sannolika siffror. Assistent Ninni och jag försöker att slänga så lite som möjligt och är säkra på att vi inte slänger en tredjedel av vårt matbehov. Den yngre generationen är mer tveksam?? –de slänger nog för mycke pengar. En familj med två välutbildade arbetande vuxna och två barn kastar mat för ungefär 6000 kr per år och person.

Du undrar naturligtvis vad detta har med foto att göra?? –du har rätt?? Men det har det?? Det är så att jag hittade den här fotoflanörbilden?? –när jag stannade till i Alingsås den här sommaren!!

Alingsås 2012-07-17. Olympus Pen E-PL1 + Lumix 14/2,5

Postat 2012-08-05 08:08 | Läst 4644 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#463. 600 mm!! –med stort eller litet objektiv?? –skillnad?? –javisst!!

Naturfotografen använder ofta långa brännvidder?? –ty många motiv rör på sig och flyr?? Skall man bära tungt?? –eller hoppa lätt?? Skall man lägga ut många kulor?? –eller köpa billigt??

Alla strävar efter skarpa och fina bilder. Det skall vara bekvämt att ta sig fram i naturen och resan till platserna skall vara lätta att genomföra.

Det finns mycket att välja på?? –om du har något begränsad budget så kan du välja en DSLR med stort tungt zoom-objektiv?? Ett exempel finns på bilden ovan, Canon EOS ID III med 100-400 4,5/5,6 L IS, plus en 1,4x konverter. Den ger ungefär FOV som kameran bredvid Panasonic GH2 med Lumix 100-300 4/5,6. Den mindre m4/3 kameran är mycket lätt att hantera utan stativ och är lätt att resa med. Den större Canon kombinationen är mycket tung och kan hanteras utan enbensstativ bara några minuter.

Nu kan man om man har gott om kulor köpa ändå större 600 mm objektiv. Dessa jättegluggar kan man inte hantera utan stativ. De kräver body building för hantering och transport. Man kan nog förvänta sig att de lättare ”diffraktions”-objektiven kommer att finnas med fler brännvidder i framtiden. Vidare kan man förvänta sig att kamerans processor korrigerar felen hos det objektiv som sitter på kameran.

Är det någon skillnad i bildkvalitet?? –mellan kamerorna på bilden ovan. Skillnaden i pris är ungefär en faktor 3. Ja det är skillnad?? –den vita gluggen är marginellt skarpare?? –vid handhållen fotografering. Naturligtvis har man stabilisatorn på. Här är två ”dörr”-bilder med de två objektiven, Canon bilden till vänster.

  

Båda är 100% crop bilder tagna med FOV för ungefär 600 mm vid ”full format”. De är behandlade i PS med skärpning. Skillnaden mellan de två kamerorna är marginell, och skulle bara bli synlig vid nära granskning av en 40x50 cm förstoring. Jag har använt 100-400 mm zoomen i många år och mot slutet retade jag mig på att bildinformationen, som inte var i fokus, var oestetisk. Jag lämnade in objektivet för rengöring och upplinjering. Mitt objektiv kom tillbaka från märkesverkstaden i Malmö i toppskick och bilderna såg mycket bättre ut.

Canon 1D III + långa vita zoomen + konverter 1,4x.

Objektiv som man köper är inte alla lika!! –det finns måndagsexemplar. Läs hemsidan från lensrental.com så ser du det. Jag är inte alltid nöjd med bilderna från Lumix 100-300 gluggen. Ofta är bilderna ok som här.

Man kan ana att det inte är en jämt belyst disk ”out of focus”. Den är lite strierad, men det kan bli mycket värre, som här.

Här är bakgrunden irriterande. Troligen beror detta på att linserna i objektivet inte är perfekt linjerade.

Så lämna in ditt objektiv för korrigering av en märkesverkstad!! –om du vill ha en perfekt ”bokeh”!!

Så visst är det en viss skillnad på de båda objektiven ovan. Det är upp till dig och din plånbok och din rygg vilken glugg du väljer. Jag kan säga att jag haft mycke glädje av 100-400 zoomen. Om jag varit ung och stark idag hade jag köpt den nya stora 300 gluggen och satt på 2x konvertern vid behov.

Postat 2012-08-04 07:13 | Läst 4053 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#462. Kan man få hämta lite kontanter på banken?? –jag gillar inte bankomaten!!

Skall du ha kontanter?? –så måste du hämta det i bankomaten?? Stå där i ur och skur!! –förödmjukande hämtande de pengar du lagt in till banken?? –som banken tjänat kulor på??

En vacker dag måste du kanske stå där?? --utanför banken?? --och vänta på att få ett lass av pengar!! Så här??

Postat 2012-08-03 06:57 | Läst 3437 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#461. Stilla liv i landsorten??

Livet?? –går sakta i landsorten?? –alla tycks ta det lugnt!! Kanske beror det på att de flesta invånarna är friherrar!! –det är möjligt att kolla hur kajan vandrar förbi!! –medan vännerna ger perspektiv på livet!!

Det viktigaste man kan göra är att språka med sina vänner!! –ventilera världshändelserna man sett på TV?? –och  kolla vem som har jobb av barnen och barnbarnen!!

Det stora nöjet blir att se kajornas fight vid papperskorgen!!

Kanske livet i storstaden är fel?? –sätt att leva?? Springandet i ekorrhjulet?? –är ju styrt av marknaden!! –som idag inte är något nöjesfält!!

Postat 2012-08-02 06:38 | Läst 2203 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa