UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#546. Plåta mera!! –varför det?? Du har väl redan tagit din bästa bild??

Bra bilder, vad är det?? –bilder som får andra medmänniskor att reagera?? På något sätt hoppas man ju att en bild skall beröra?? –åtminstone någon!! Det är väl därför man fångar bilder?? –eller plåtar man för sitt eget välbefinnande??

Ibland faller man ned i en svacka?? –å undrar varför man plåtar över huvud taget?? De är klart att man gör det ibland för att dokumentera det egna familjelivet!! –barn och barnbarn!! Det kan ju tyckas viktigt?? –å det kanske det är?? Om inte för att man själv skall kunna gå tillbaka och titta vad man gjort?? –minnas??

Då undrar man om det betyder något att försöka ta bilder för en bredare publik?? –att t ex lägga ut bilder på fotosidans bloggar?? Ja kanske kan det glädja någon?? –ibland får man en bild som träffar?? –rätt hos betraktaren och skapar en tankeslinga?? Då kanske bilden haft en betydelse??

Eller är det så att man redan tagit sin bästa bild och det är ingen ide att fortsätta att plåta?? Jag har nog tagit min bästa bild redan??

London 1967. Leica M2 + Summicron 35/2.

Så grips man av förtvivlan?? –å undrar?? --det kanske går att fånga en bättre?? –som jag är RIKTIGT nöjd med?? Slumpen en dag gör att man snubblar över den bilden?? –den som engagerar och väcker förundran!!

Nä, nu tar vi en kopp kaffe!! Å ser vad som dyker upp??

Postat 2012-10-26 05:48 | Läst 4293 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

#545. Olympus OM-D med Noctilux 50/1 för fotoflanering??

Isolera det viktiga i bilden?? –med stor bländaröppning!! –och normalbrännvidd!! Kan det vara något för den gatuflanerande fotografen?? OM-D och f1 ger denna möjlighet!! Gammalt och nytt i en samverkan!!

Det är alltid intressant att studera hur andra fotografer arbetar?? –tekniskt sett?? –och bildmässigt?? Gatufotografi är individuell ”sport” och många varianter förekommer. En mycket skicklig fotograf är dansken Thorsten Overgaard och på hans hemsida finns det mycket att lära! Han använder Leica i många sammanhang och speciellt för gatufotografi. I vissa situationer isolerar han det viktiga i bilden med hjälp av skärpedjupet!! Han använder då Noctilux gluggar och ibland med gråfilter för att kunna använda f1. Han plåtar mycket med Leica M9 och konverterar till svartvitt.

Nu har jag ingen digital Leica M, även om de går ned i pris när de nya modellerna kommit ut!! Du kan köpa en begagnad M9 för 28 laxar!! –rena rean?? Så jag tänkte att man kanske skull kunna sätta en Noctilux på Olympus OM-D med hjälp av en adapter!! Sagt och gjort, det blir då en snäv FOV, som om man hade 100 mm på fullformat. Detta är både en nackdel?? och en fördel?? –om man fotoflanerar!! Jag kan ibland vara på sådant humör att det går bra med snäv FOV.

Här kommer några Lundabilder med denna uppsättning. Konverteringen är gjord i LR eller PS.

Lund 2012-10. Olympus OM-D + Noctilux 50/1 @ 1.

Jag är förtjust i den här kombinationen?? –eftersom OM-D har bildstabilisering i huset!! –och sökarbilden är också stabiliserad?? Man kan naturligtvis sätta på vilken normalglugg som helst med stor bländaröppning. De är billiga på ebay.

Postat 2012-10-25 07:15 | Läst 3726 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#544. Skyfall?? –på ett annorlunda sätt?? –med bl.a. en iphone 5!!

Naturen är så vackert orange denna höst!! –de fallande löven klär marken i ljust!! Hela södra halvan av landet är så vackert just nu!! Är mobiltelefonen tillräckligt bra för fotoflanören?? –vi testar!

Asterix tror ju att himlen kan falla ned i huvudet, ett slags ”Skyfall”. Ibland undrar jag om han inte har rätt?? –plötsligt får man en meteorit i skallen!!

Denna höst får man vackra löv i huvudet i stället!! –å det är ju att föredra och det är ju så vackert!! Vilken chans att ut och plåta vackert orange!! –fotoflanören blir så glad!! Assistent Ninni påpekade igår att vi just kört förbi en bra bild, en talande skylt bland gula löv!! Ninni vet att jag gillar skyltar.

Vi körde dit efter lunch och Ninni tog med sin nya iphone 5. Bra om vi kunde jämför den med vår nya OM-D?? –den duger kanske som flanörkamera?? Först tar vi bilden med OM-D, tagen med Lumix 14/2,5 gluggen!! –och som vanligt tagen i RAW.

Skyfallen löv. Lund 2012-10-23. Olympus OM-D + Lumix 14/2,5. @ 4,5 och 1/320 sek, ISO 200.

Den nya iphone har ett objektiv med brännvidden 4,13 mm och största bländare 2,4. Skärpdjupet blir mycket djupt!! Kanske finns det också en sensorstabilisator? Bilden är beskuren till 2127x2836 och sparas i kameran som jpg. Båda bilderna är behandlade i LR 4.2 och svagt skärpta och sedan minskade till 1024 pix.

Lövad matta. Lund 2012-10-23. Iphone 5 @ bl 2,4 och 1/160 sek, ISO 50.

Det är ju väntat att bildkvaliteten inte är den samma?? –men kanske 5:an är bra nog i nödfall??

Postat 2012-10-24 07:03 | Läst 3304 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#543. Det här skulle aldrig hända i Frankrike?? –eller fotoflanör i 08!!

Hygieniska landet i norr?? –ja man undrar i dessa dagar?? –kan inte tillåta att man tar med hunden på en lokal där man äter?? –någon må förlåta oss?? --men det går inte!! Få gör något åt det?? –men här gör man det??

Regnet började fall allt mer?? –och mörkret föll?? –vi tog vägen hem från Storkyrkans skolgård?? –där barnbarnet spelat boll i blötan!! –en bra stund?? Assistent Ninni och jag gjorde en liten runda!! –längs Västerlånggatan där turistlivet frodas alla tider?? –även på natten??

Regn och mörker?? –dumt att ta bilder?? –nej, jag tar bilder hela tiden?? –med all auto!! Det blir alltid något!! –med höga ISO?? Vi passerade en restaurang?? –utanför fanns en hund bunden?? --under en filt?? –kunde inte låta bli att undra?? –kunde inte låta bli att ta några bilder från höften?? Ty inkastaren stod och tittade på hunden??

Den här gatubilden kunde jag inte göra om till svartvitt iLR?? –här fanns färger jag inte kunde undvara??

Medan husse äter?? Gamla stan, 2012-10-23. Olympus OM-D, Lumix 14/2,5 @ 2,5 och 1/80 sek @ ISO 1000.

Jag kom att tänka på våra härliga restaurangbesök i Frankrike?? –när barnen var små så kunde vi sitta flera timmar på kvällen och äta ut?? –på små enkla restauranger!! –i Toulouse. Ofta kom hundar springandes mellan borden!! --och in under borden!! –och ibland mellan våra ben!! Här tänkte ingen på hygien?? –men maten smakade nästan alltid bra?? Å barnen hade kul??

Man måste säga att restaurangen i det här fallet gjorde det bästa av situationen!!

 

Postat 2012-10-23 07:08 | Läst 5906 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#542. Fotoflanören?? –under cover?? –i Kungliga huvudstaden??

På kort besök i norr!! –ätandes cupcakes?? –inspirerandes av Fotografiska?? –smygande runt med en Olympus OM-D och två enkla gluggar!! Det händer så mycke bisarra konstigheter i den här EU-bondbyn??

Boendes i Gamla staden i centralorten?? –bland ryska turister?? –de köper väl stan?? Först måste man ju göra ett besök på Fotografiska?? Dit kan man numera åka båt från slussen. Det var så att säga inte fullsatt?? –snarare motsatsen!! Vi hade privat kryssning till bryggan vid Fotografiska!! Vi tog en macka på bistron först?? –och såg Paul strosa nöjd runt  bland gästerna?? –å det var inte få.

Sedan fick man stilla det kulturella behovet med bilder av CHR och Kenneth Gustavsson?? Det mesta av CHR bilderna hade man sett?? –men man kan se många av dem flera gånger!! En del behöver man inte se alls!! De underliga bilderna av Kenneth är mycket sevärda. Många är ”blickfångande” och hans bilder kräver tolkning av din hjärna!! Jag såg hans bilder första gången på 80-talet när vi ställde ut honom i Fotogalleriet i Lund. Jag var föreningens sekreterare på den tiden. Kenneths bilder med duvor är underliga?? --jag tycker om dem?? –kanske för att jag tycker det är intressant med duvor?? –i bilder??

Efter skyltarna på Fotografiska var det bara att dra ut för att stilla fotoflanörens behov?? Det dyker upp så många bisarra tankar när man ser bilder i den här staden??

För att fylla på reserverna?? --efter allt flanerande?? --så var det fint att gå tillbaka till det gamla huset?? --från 1600-talet!! –vid runstenen?? --där min dotter bor med sin familj. Här vankades det kaffe med ”cupcakes” från ”tårtverkstaden König”!!

Postat 2012-10-22 06:14 | Läst 4392 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa