UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#602. Juletid?? –här vill jag va då!! –nära nordpolen bland livsfarliga djur!!

Julstressen sätter in?? –klappar och mat måste fixas!! Ut och in i affärer!! –fulla med oljudande musik!! Då längtar man till den totala tystnaden, var ä den? –jo ute i vinterisen nära nordpolen!!

Om det nu är någon is där?? –vi har kanske sabbat den.  Nu kan man kolla om det är någon is i norr?? –ty norska Metrologiskt institutt har en uppdaterad radarbild på nätet här!! Man kan se att vinterisen inte har nått fram till Svalbard ännu!! –något som har blivit allt vanligare de senaste åren. Golfströmmen når upp hit och motverkar isbildningen, helt naturligt. Men så här års borde den inte rå på vinterisen kring Svalbard.

Här upp i den dygnet runt rådande natten skulle man bo i en båt, infrusen i isen. Det enda ljus man har är från den eventuella månen!! --eller stjärnorna?? –och kanske från norrskenet. Med dagens digitala kameror är jag ganska säker på att man skulle kunna plåta isbjörnar!! --som kommer och hälsar på!!

Tänk att plåta en isbjörn som äter en storsäl!! –orsakande ljudet av krossat ben, som endast skulle brytas av isens klirrande??

Postat 2012-12-21 06:55 | Läst 6008 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#601. Så såg jag ut en gång också?? –eller gammal glugg god som ny!!

Det kan va bra att spara gamla gluggar, den här köpte jag i en affär i Ginza!! Den satt på en gammal sextiotalskamera!! –plåtsolid!! –och med plåtridåslutare??  Den är vass fortfarande på digitalkamera.

Kamera med glugg kosta 700 spänn?? –billigt?? Det fanns flera kameraaffärer på den tiden i detta kommersens Mecka!! De flesta hade flera hyllmeter fulla med Leica M kameror?? Även Canon 7 fyllde ut hyllmeter efter hyllmeter. Jag tycker om 7:orna och köpte en med 50/1,4. Jag satt på snabbtåget till Sendai och petade kameran ren med Japanska tandpetare?? –du vet det där svarvade!! --som kommer ut genom ett hål i botten!! Det var tidsödande, men den blev ren i alla skrymslen.

Sedan blev jag i all hast kallad ned till Sidney och där tappade jag kameran vid strandklipporna. Tyvärr lossnade ett bländarblad!! När ja kom hem satte verkstaden på Kemicentrum in ett nytt blad, men det var blankpolerat. Nu gör detta ingenting, gluggen funkar bra ändå.

Häromdagen satte jag den gluggen E-PL1 med en adapter. Det var dåligt väder så jag satte på ett motljusskydd av gummi!!

Sätter man bländaren på 1,4 så ser man att den är lika bra som Summilux 50/1,4. En test med Paterson tavlor ger 96 linjepar/mm i centrum och 36 lp/mm i hörnen. Summiluxen är något bättre i hörnen med 66 lp/mm. Bokhen är ganska ok över hela bilden??

Tar man sedan en flanering på stan med full glugg så kan det se ut så här!

Den sista bilden refererar till rubriken för den här bloggen!

Postat 2012-12-20 06:33 | Läst 5373 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#600. Just där i gatan!! –vad händer??

Vad händer!! –ja, det är upp till dig – vad ser du i en bild?? Det är du som skall tolka innehållet?? –och förhoppningsvis så skall det ge ett leende!! Då har jag tagit en bild som betyder något.

Vad jag tycker är faktiskt ointressant!! –men jag har ju tagit bilden och jag har valt ut den bland ganska många och tyvärr är det svårt att ta bort den delen i en bilds tillkomst. Såvida du inte tar bilden själv.

När jag ger mig ut på en flanering med kameran så tycker jag om att använda en kamera som inte är så kostsam. Här i lilla Lund spelar det inte så stor roll, ty rånare är inte så vanliga!! Hade det varit i Palermo!! --så hade det vara ide att ha en billig kamera, kanske en engångskamera!! Det finns ju sådana med film.

Den här dagen tog jag med mig en Olympus E-PL1 med Summicron 35/2 (version 1). En mycket bra flaneringskamrat. Eller??

Postat 2012-12-19 07:00 | Läst 4073 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#599. Kameralocket rapporterar!! –”When i’m cleaning windows”!!

En situation kan ge den mest absurd tankegång, när man fotoflanerar!! Kameralocket på OM-D – men ändå kan man ta tekniskt ok bilder?? Borsten löddrar över glasytan i den lågt stående solen!

En kall eftermiddag tog assistent Ninni och ja en kort promenad i det kalla snöklädda stadslandskapet. Jag tog med OM-D med kameralocket, som samtidigt är ett fint objektiv med fast bländare 8!!  Det platsar lätt i rockfickan!! Vi gick att hämta gratistidningar vid busshållplatsen!!

Där jobbades det hårt med ”cleaning windows”!! –i minus 6 grader. Jag kom att tänka på George Formby och hans klämmiga låt!!

OM-D med objektivet Olympus Body cap lens 15/8 är en mycket kompetent kamera för fotoflanerande!! Jag tror att det framgår med de här bilderna tagna rakt in i solen!

Postat 2012-12-18 07:06 | Läst 4187 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#598. Gluggen Sigma 30/2,8 – bommar fokus i snöstorm??

När man plåtar med autofokus i snöstorm!! –så bommar ofta moderna kameror! De sätter fokus på snökornen?? Det gäller även Sigma 30/2,8 med en OM-D!! –men kanske är det att begära för mycke??

Det är allmänt känt att m4/3 kameror, och andra spegellösa kameror, som fokuserar med kontrastoptimering har svårt med dynamiska motiv. Något mer förvirrande än ett riktigt snöglopp kan man ju inte erbjuda en sådan kamera?? Så häromdagen, när snön trillade ner i Malmö, satte jag Sigma 30/2,8 på en OM-D för att se hur många bom det skulle bli?? –om jag körde med autofokus.

Sigma är ju inte tillverkad av Olympus, och det kan ju tänkas att spela en roll när de skall samverka vid fokussättning. Det var dock så att mer an 50% av bilderna hade satt fokus fel!! --när jag fotoflanerade och försökte fånga snabba händelser på gatan. Här är en bild som inte satte fokus helt korrekt enligt min önskan. Rökpausen i vertikal snöstorm i Malmö blev dock acceptabel? –efter en del skärpning!

Rökpaus i Malmö 2012-12-11. Olympus OM-D + Sigma 30/2,8.

Nu hände det dock att fokus satt rätt bra!! –och det var tyvärr slumpen som spelade in!! Nu är ju bra gatubilder ändå i många fall ett spel med slumpen!! Här kommer en vintrig kollektion från Malmö.

Postat 2012-12-17 07:31 | Läst 4549 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa