UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#814. Rätt färg?? –tror inte det?? –eller en illusion!!

Det kanske inte är meningen att man skall fånga verkligheten?? –som naturfotograf?? Tolka i stället det du ser?? –så att det blir en trovärdig dokumentär av naturen??

Här har vi samma natt som i gårdagens blogg?? –en magisk natt norr om Svalbard, ute i den uppbrutna sommarisen.  Midnattssol som bakgrund till en stor isbjörnshanne?? –i full färd med kvällsmåltiden!! –en hädangången säl.

Hur fångar man det på bild?? –med ett enormt tonomfång?? Impressionisterna lade märke till att färgen på snö kunde vara så olika?? –beroende på sol och allmänt ljus, så rosa snö?? –eller blå snö är helt ok?? Motljuset sätter dessutom en vacker röd kant på isbjörnens gulvita päls!! –å det vill man ju få med i bilden??

Till och med truten har fått lite färg. Det var ingen idé att säga till björnen??--att han var lite blodig om nosen?? För då kunde han ha blivit gramse!! Dessutom hade det inte blivit någon dokumentär naturbild? Det var svårt att få med hur gott han tyckte det va med säl?? –smackandet blev inte dokumentrad!!

Postat 2013-07-21 07:23 | Läst 5849 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#813. Hur såg det ut?? –verkligen?? –kommer man ihåg??

Inget är så svårt som färg?? –kanske är det därför många föredrar monokromt?? Skall man tro programmerarens tolkning, eller ditt eget minne?? Båda är tveksamma?? –eller hur??

Där står du och ser det vackraste du sett?? –på länge?? Upp med kameran och ta en bild!! Blir bilden så vacker som du upplever den i den situationen?? Ta bilden i RAW så har du en liten chans att få en bra bild?? –nära verkligheten.

Svårast är det att ta bilder i ovana miljöer?? –där du inte är van vid ljuset. Sannolikheten att du skall komma ihåg hur det såg ut är ganska liten.  Jag skall visa ett exempel?? –från havet utanför norra sidan av Svalbard. Det var mitt i natten i slutet av augusti. Solen går knappast ned utan står lågt som i den här bilden!!

Observera att solen är oval?? –en följd av temperaturvarianten i luftskikten i vilka vi ser den igenom?? Jag har sett värre solar, som delats på mitten och övre halvan går ned före den undre halvan!!

Strax efter den här bilden togs, såg vi en isbjörn vandra över isen?? Canon programmerarna tolka denna bild som ”jämngrå” och då blev den så här??

Canon 1DIII + 100-400 zoomen.

Jag försökte komma ihåg hur det såg ut när ja stod där i fören på M/S Stockholm?? –och i LR 4 har jag försökt minnas hur jag tyckte det såg ut färgmässigt??

Samma bild som ovan, men behandlad i LR 4.

Nu är mitt minne inte det bästa?? –sedan 2007, så det kommer aldrig att bli en rent dokumentär bild?? –det är fortfarande en 2D illusion av vad som hände upp i Svalbard.

Jag skall ta upp ett annat exempel i morgondagens blogg också!

Postat 2013-07-20 08:08 | Läst 4021 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#812. 2D illusion?? –av 3D?? –eller tro inte vad du ser!!

Vi lever i stort sett i en illusion?? –och när det kommer till bilder blir det ännu mer påtagligt!! Tro aldrig på vad du ser i en bild!! –för det är bara en 2D illusion?? –av den 3D verkligheten!!

Det här blev i högsta grad påtagligt för mig när jag fick bilder från den här bloggens ”stringer”?? –Maria, just nu i Riddarhyttan. Där har man en underbar badplats vid sjön Lien, barnvänlig i den grad att Maria när hon var liten badade där med sin bror!! Nu badar hennes barn i samma sjö och det måste ju plåtas!!

Om man bara betraktar en av bilderna?? --så kan man inte alls tro på vad bilden visar, ty ingen kan gå på vatten?? Även om en del påstår att det går?? Den så outgrundliga och obegripliga gravitationen förbjuder detta eller prova själv?? Hoppa i spat?? –så får du se?? Det blir ett plums!!

Sensationella bilder från Riddarhyttan av bloggens striger Maria.

Postat 2013-07-19 07:19 | Läst 4241 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#811. En medveten handling?? –på språng??

Det gäller att vara på språng?? För att få den rätta formen!! –den fysiska?? En plats där det finns plats?? –är i gatan?? Här kommer en bild med handlingen??

På en träningsrunda i Malmö.


Postat 2013-07-18 06:51 | Läst 2742 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#810. Grand constructions?? –sätter Malmö på kartan!!

En stor stad behöver en ”knorr”?? –ett landmärke?? –en turist magnet?? –som sätter staden på kartan!! –internationellt sett?? Malmö rev Kockums kranen!! –och byggde en bro och Torso!!

En stad med en internationell signatur får lättare att dra turister?? –och det gör Malmö, fast lokalbefolkningen blir ganska blasé efter ett tag!! Likafullt har Malmö stad med sin långa bro till Danmark!! --och den skruvade skyskrapan Turnig Torso!! –idag två unika arkitektoniska pärlor?? Redan sitter dess byggnader på ett otal bildfiler i världen och här kommer några ytterligare exempel!!

Öresundsbron.

Den ”vacklande” Turning Torso.

Postat 2013-07-17 07:14 | Läst 7082 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa