UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#952. Det ultimata rovdjuret?? –ger perspektiv på vår tid?? –fossilen berättar??

T-Rex släng dig i väggen?? –nu har man hittat en mer skräckinjagande köttätare?? Fyra ton och tio meter, fjäderbeklädd ”äta allt” best?? Siats meekerorum levde här för 120 miljoner år sedan!!

Vi människor tror ofta att vi är kronan på verket?? –kanske det i stället är tvärt om?? Siats var en effektiv jägare och åt förmodligen under en period T-Rex?? –som var mindre!!  Ändå var Siats inte den mest skräckinjagande varelse som levt på vår jord. Den största levde troligen i havet?? –på marken hade den inte fungerat med sin stora vikt??

Vi med vår stora hjärna?? –och så starkt fokuserad på nutiden?? –har svårt att förstå de tidsrymder som fossilen berättar om. För ungefär 600 miljoner år sedan sker en tydlig ökning av fossil i berglagren?? Lagerföljderna av de sedimentära bergarterna kan idag tolkas av paleontologerna och vi kan få en inblick i vilka djur som levde under de följande årmiljonerna??

Även i Sverige finns det många sedimentära bergarter som innehåller fossil?? –så vi kan de facto se årmiljonernas utveckling?? Du kan alltså gå ut och knacka sten och hitta djur som levde här för 400 miljoner år sedan!! –och även äldre, som i Andrarum.

Här har vi en ammonit!! –som började leva här för lite mer än 400 miljoner år (Devonperioden)?? –till 65 miljoner år i slutet av perioden Krita!! –samtida med bl a skräcködlorna!! Ammoniterna är mer släkt med bläckfiskar än dagens Nautilus snäckor??

Postat 2013-12-06 07:08 | Läst 3494 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#951. En ”riktig kamera”?? –eller en ”mobilkamera”?? –det är frågan??

Det här är framtidens stora fråga inom fotografi?? –vilken kamera skall man ha?? Lätt säger ni, den man har i fickan?? –alltid! Just vad de flesta unga har idag!!

Dagens ungdom lever sitt liv genom mobilen?? –och naturligtvis tar de också sina bilder med den. Den tekniska kvaliteten är idag så bra att bilden kan användas till nästan alla ändamål. Nyhetsbilderna i tidningarna skulle mycke väl kunna vara tagna med mobiler. Något som ju redan sker?? –tidningen behöver ju inga anställda fotografer längre?? –de kan lita på fotografen allmänheten?? Alltid närvarnade, och utan att dra bensinkostnader!!

Jag vet inte säkert?? –kanske plåtar jag också med en mobilkamera snart?? Alla kameror går ju inte ned i fickan och är allestädes närvarande när jag vill ha den, som igår?? –assistent Ninni och jag kör till affären i busväder!! Vi ser en kul bild?? –men hinner inte ta den?? På hemvägen håller Ninni sin iPhone 5s redo och tar en bild när vi åker förbi. Väl hemma tar jag med OM-D E-M5 med 45/1,8 och åker tillbaka till platsen, så här blev resultaten!! Först Ninnis bild!!

Iphone 1/40 sek, bl 2,4, ISO 50

OM-D E-M5 med 45/1,8. 1/100 sek, bl 1,8, ISO 200

Varför tog vi den här bilden?? –och vilken är bäst??

Postat 2013-12-05 07:28 | Läst 5111 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#950. Nya OM-D M-E1?? –fokus i fart?? –bättre än M-E5??

Valet och kvalet till jul?? –ska det va en M-E1?? –eller en M-E5?? Är det någon skillnad?? Kan den nya följa fokus på rörliga föremål?? Är det bättre skärpa??

Tycker man att 16 MPix räcker i en bild?? --och man tycker det är bra med en liten kamera?? –så är ju m4/3 kameror en bra lösning. Olympus OM-D E-M5 är en klar framgång och många tycker om den kameran!! Inkluderande den seniorplåtis?? –som uppskattar smidigheten i handen och den tysta slutaren. Den ”in-body” stabiliserade kameran är fantastisk??

Så kommer då Olympus med den nya modellen?? --som är något större och har ett bra grepp?? Den saknar AA filter på sensorn och skall kanske ge bättre upplösning?? –med de oförändrade 16 MPix. För att förbättra fokus på rörliga objekt har man satt in några ”fas kännande pixlar”?? –som i det stora DSLR kamerorna.

Jag fick låna en M-E1 hos Scandinavian Photo i Malmö och satte på min Panasonic 100-300 zoom. Men ärligt talat var det ingen succé?? –kanske man måste ha en Olympus glugg för att lyckas helt. Med min glugg kunde kameran inte följa fokus på en bil som kom emot mig?? –jag försökte många gånger?? Kameran hade ofta svårt att sätta fokus rätt.

OM-D E-M1 med Panasonic 100-300 zoom @ 300.

Är då den nya kameran skarpare än gamla E-M5?? Jag har svårt att se skillnad när jag sätter den svarta 12/2 gluggen på de båda kamerorna?? Kan du se någon skillnad??

  

E-M1 till vänster. 100% utsnitt vid klick.

Jag satte på en Summicron 35/2 och tog ut ett 100% utsnitt. Ok men inte mer??

Den nya O-MD är en mycket trevlig kamera?? --och den är säkert snabbre än den gamla?? För mig är det svårare att fotoflanera och skjuta från höften?? –för man har flyttat på avtryckaren på den nya modellen. Jag behåller nog min E-M5!!

Postat 2013-12-04 07:52 | Läst 2457 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#949. Har vi nått val?? –det vet å tusan?? –ät en korv!!

Dagens tillvaro är mycket stressig?? –få har tid att odla en snorbromsare?? Det flesta får jäkta fram mellan jobb och lunch?? En korv är det som hinns med??

Fotoflanören ser ofta den stress som för samhället framåt?? Några har gjort sin del av tillvaron och kan ta det lite lugnt?? –så kallade friherrar?? De har till och med tid att odla mustasch!!

Lund anno 2013-11-27

Postat 2013-12-03 07:31 | Läst 2787 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#948. Rapport från framtiden?? –så här blir det?? –om 50 år!!

En resa in i framtiden?? –sådär femtio år framöver?? Det ser inte ut som idag, en del varor är slut?? Vi måste tänka om?? –göra en del omprioriteringar!!

Det har blivit varmare?? –det är regnigare och är disigare! Vi får kanske lita mer på solenergi?? –om den lyser genom molnen.

Bensinmackarna har slagit igen?? –vi kör kring med elbilar!! Det blir dock mindre transporter av mat, vi får äta lokalt producerade råvaror?? –men vissa namn lever kvar!!

Lund anno 2063-11-27

Postat 2013-12-02 07:32 | Läst 3901 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa