** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2168. RAW?? –med telefonen?? –och LR??

Seniorplåtis är en RAW typ?? –ja, han använder alltid det formatet när en kamera används?? Han trodde det var kört nu?? --när han inhandlade en iPhone 7 ”kamera” för kunna betala utan kontanter??

Som jag redan skrivit i en blogg så är den här smartfonen skrämmande effektiv som kamera?? Den kan till och med samla in dng-bildfiler?? –dock inte med medföljande mjukvara utan man måste lägga in en ”applikation” från Adobe med det välbekanta bekanta namnet ”Lightroom”. Först då kan man landa en RAW-fil i telefonen?? –ja, den hamnar i LR?? –där man kan göra en hel del av vad vanliga LR kan göra med en dng-fil.

Om de vill behandla RAW-filen  vanliga LR 6 så är det lite trixit?? –jo, du måste exportera filen till telefonens vanliga ”filmrulle”. Först ser det ut som om det kommer över en jpg-fil bara, men så är det inte?? RAW-filen är med. Koppla nu din telefon till datorn?? –via usb. Seniorplåtis kör PC?? –och det har mycket problem med att få PC att ta emot iPhone 7. Du måste kanske googla för att hitta en lösning på det?? När väl PCn och telefonen kommer överens så importerar LR 6 glatt DNG-filerna. Sedan kan du köra som vanligt, –men observera att ”apple” redan har lagt in en hel del justeringar i din bild?? Dessa kan du naturligtvis ändra till det du vill ha.

Om du sedan vill visa bilderna i en blogg här på PS?? –så brukar seniorplåtis skala ned bilden till 2048 pix lång kant. Då kan det se ut så här:

iPhone bilder från Lund anno 2017-05-04

Även i riktigt dåligt ljus så funkar den här ”kameran” utmärkt bra?? –här är några EXIF data: 1/35 s, f/1.8 och ISO 80. Brännvidden är 4mm med 12 Mpix.

Kocken slappar innan lunchrusningen   


Postat 2017-05-11 07:19 | Läst 1513 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2167. De kan synas grå?? –så är det naturligtvis?? –inte!!

Vi är många som föredrar en enkel och kanske anonym stil?? –när vi drar ut på stan?? En gång för mycket länge sedan var det den vedertagna stilen och den enda tänkbara??

Seniorplåtis ser detta tydligt?? --i dagens stadsbild?? På något sätt har det blivit en egen personlig stil?? –som kan vara tilltalande??

I all enkelhet i Lund anno 2017-04-25

Postat 2017-05-10 07:38 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2166. Har skaffat en ny telefon?? –förlåt menade kamera??

Numera måste man skaffa ny, så kallad, smartphone?? –då och då. Annars kan man inte hänga med och betala?? Därför köpte seniorplåtis en iPhone 7, med 32 GB minne.

Seniorplåtis använder inte telefonen som ”back up” för bilder. Den är inte kopplad till iClude och den är så lite som möjligt kopplad till ”bildbanker”!!

Det är ju dessutom som att svära i kyrkan?? –att säga att man använder telefonen som kamera?? –ja, just bland fotointresserade?? Likafullt använder de flesta fotografer idag mobilen som vardagskamera, off jobb!!

Seniorplåtis nya kamera kallas iPhone 7

Men mobilen är väl inget vidare som kamera?? –ja seniorplåtis trodde det?? –å startade med att kolla hur bilderna såg ut som kom ut ur en iPhone 7.Bilderna är 4000x3000 pix och med ungefär en my stora pix? De jpg-filer som kommer ut från telefonen är utan tvekan möjliga att använda för de flesta nät-applikationerna??

Ta en koll på de här bilderna med iPhone 7:

Full skala överst och 100% utsnitt nedan, 1/800 s, f/1.8, ISO 20, brännvidd 3,99 mm

Om man tar samma motiv med en Panasonic GM5 med 12-32 mm zoom satt med brännvidden 14 mm vilket ger FOV motsvarande 28 mm FF, samma som iPhone 7.

Full skala över och 100% utsnitt nedan, 1/1250 s, f/3.7, ISO 320, brännvidd 14 mm

Seniorplåtis ser med tvekan en viss oskärpa i iPhone 7 bilden, men för nätpublicering är den försumbar??

Om jpg-filen tas in i Lightroom 6 och vidare till PS 5 så kan man fixa till skärpa och utsnitt lämpad för en blogg?? Så här kan det se ut som ”street photo”.

Renovering i Lund anno 2017-04-28 med iPhone som ”kamera”

Postat 2017-05-09 07:22 | Läst 2217 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2165. Äntligen?? –cykel på TV!! –Girot rullar igen??

Nu börjar allvaret?? –de stora etapploppen är igång!! Giro d´Italia 2017 startade på Sardinien och 194 länder sänder TV. Vi bullar upp med gåslever, Ruffino vitt vin, Pecorino ost och baguette!!

Ett historiskt etapplopp kräver bra tilltugg, –å vi är lite udda?? –vi äter gåslever på baguette och dricker ett sött italienskt vin till och rundar av med en italiensk hårdost!!

Girot med tillbehör

Du vet naturligtvis att att vår största cyklist Gösta Fåglum Pettersson vann Girot i början på sjuttiotalet. Men kom ihåg att Tommy Prim kom tvåa 1981 och 1982!! –en sann storbedrift!!

Gösta Fåglum Pettersson

I år finns faktiskt en svensk med?? –Tobias Ludvigsson och han är hjälpryttare i FDJ laget.

Missa inte det!!

Postat 2017-05-08 07:08 | Läst 3071 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2164. Den blurriga bakgrunden?? –saknas inte??

Det är mycke surr om den suddiga bakgrunden i bilder?? –fint namn har det också?? –från Japan?? Men är den så viktig?? –man ser ju inget av vikt i den i alla fall?? Inget från verkligheten finns var??

Lika full köper vi finare och finare objektiv?? –för att det suddiga skall se så utslätad ut som möjligt?? Ja, så vackert som möjligt??

Seniorplåtis hade inte klart för sig att mästaren i dokumentär fotografi, Sebastiao Salgado, nästan alltid bländar ned så att allt i bilden blir skarpt?? Det en förstärkt dokumentär karaktär i bilden. Det kräver dock att man har klart för sig hur man skall komponera bilden då allt är i fokus??

Seniorplåtis har under senaste åren fotograferat med MTF kameror och korta brännvidder. Det betyder att nästa allt i bilden blir i fokus. Tro det om ni vill, men jag tycker om det??

Mat i Lund anno 2017-04-28

Postat 2017-05-07 07:45 | Läst 1776 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa