UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2275. Gammaldax idyll?? –och moderna tider??

Vi lever i en supermodern tid?? –som till och med är svår att förstå ibland?? –för en seniorplåtis?? –som passerat pensionen med bred marginal?? Men en del gammalt finns kvar?? –här och där.

Även i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det är för väl att det finns några gamla kvarter kvar?? –visserligen väl underhållna och fortfarande bebodda?? Det kan se ut som i den här bilden:

Lund anno 2017-08-10

Nu är inte dessa kvarter opåverkade av moderna företeelser?? –utan dagens ungdom tycker ju att det behövs lite ”uppsnofsning” och grafitti?? –för att göra tillvaron tolerabelt?? Det måste finnas något modernt??

Grafitti i Lund anno 2017-08-10

Postat 2017-08-26 07:55 | Läst 1796 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2274. Snapseed?? –kunde H C-B?? –så kan seniorplåtis??

Efterbehandlingen av en bildfil är idag nästa gränslösa?? –om man ser bilden som ett konstnärligt dokument?? –så kan man i princip åstadkomma ett helt annat bildinnehåll?? –än det ursprungliga??

Några programpaket är idag mycket dominerande vad det gäller bildbehandling?? Adobe har ju Photoshop och Lightroom och de är nog dominerande?? Bland proffs har också Phase One programmet Capture One 10. Ser man på gratisprogram så finns det en uppsjö och fotosidan hade för en tid sedan en genomgång.

Idag är ju ”knädatorer” och ”paddor” allt mer kraftfulla och snart kan man köra kraftfulla bildbehandlingsprogram på mycket mobila enheter?? –till och med mobiltelefoner??

Seniorplåtis använder iPhone och iPad i den dagliga nätkommunikationen?? –och börjar snegla på möjligheten att ”gatufotografera” med en mobil?? Då väcks frågan om man kan göra bildbehandlingen på ”paddan”?? Det finns ett användarvänligt program som heter Snapseed?? –som t o m en 70+ pensionär kan lära sig att använda??

Här kommer en bild från iPhone 7, tagen med LR app?? –och med RAW format. Bilden öppnades i Snapseed och bildbehandlades å det grövsta?? --med allt jag kunde hitta?? Så här blev bilden:

Snapseed behandlad RAW bild från mobiltelefon

Den legendariske Magnum fotografen Henri Cartier-Bresson sades ju hylla den analoga originalbilden?? Han hade ju ofta ytterkanten av filmen med i kopian?? –med delar av transporthålen?? Det blev ju mer original på det sättet. När det inte fanns någon sådan kant?? Kopierade han in en extra?? Hepp!!

Så seniorplåtis kan låta göra detta med hjälp av Snapseed?? –där det finns att antal ”ramförslag”?? Här kommer en sådan dokumentärbild:

Leenden i Australien

Så det är ingen tvekan om att dagens och framtidens bilder får tas med en nypa salt?? –och får ses som ett konstverk eller kommentar?? –precis som texten??

Postat 2017-08-25 06:49 | Läst 3236 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2273. Det här va gott?? –tycke den vita nallen??

Det säges av besökare upp i norr?? –att det är gott om vinterlagd is?? --upp kring Svalbard?? Det betyder att isbjörnarna borde ha det väl serverat på tallrikarna (isflaken)??

Den vita nallen är ju beroende av att jaga sin mat?? –sälar av olika slag?? –just på de isflak som bildats under vinterhalvåret?? De flesta isbjörnar som avbildats den här sommaren har sett välmående ut?? –just som de här två??

Välmatade isbjörnar på Svalbard

Sannolikt är det gott om de olika sälarterna kring Svalbard?? –ty fisket där uppe blir bättre och bättre?? Det blir allt vanligare att också se val här uppe?? –till och med blåval.

Isbjörnsföda uppe vid Svalbard

Det märkliga är att de godaste matbitarna?? –för isbjörnarna här uppe?? –är allt för hårdhudade?? Dessa feta valrossar är helt orädda för isbjörnar?? –och de kan i stället ägna sig åt väsentligare göromål??

Lekande valross vid Svalbard

Postat 2017-08-24 07:25 | Läst 3456 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2272. Dags?? --nu skall vi undervisa?? –ny ”white board”??

Äntligen?? –den lilla byn lever upp igen?? –kunskapshungrande ungdomar väller in från hela världen?? –till ett av de hundra finaste universiteten på vårt klot. Då gäller det att var förberedd??

Med de modernaste tänkbara hjälpmedlen att lära ut unik kunskap?? Vad behöver man då som mest?? –inte vikkipedia?? –nä, nä, man behöver något att skriva på?? –när man föreläser?? Eftersom griffeltavlan är aningen svår att få tag på idag?? –så får det nog vara lite halvmodernt?? –som en ”white board”??

Föreläsning på gång i Lund anno 2017-08-10

Postat 2017-08-23 07:26 | Läst 1320 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2271 Testproduktion av blogg?? —med bara iPhone och iPod??

Glöm gamla vanliga Word och stora program som LR 6 för bildbehandling?? Nu tar seniorplåtis tjuren vid hornen?? —plåtar med mobilen och bildbehandling med paddan?? Bara appar som funkar på denna??

När man så står där utan kamera och det händer något?? —då är det inte kört?? Alla har ju numera en mobil i fickan?? —och det är ju en ganska bra kamera?? Seniorplåtis har en iPhone 7 och man kan ta hem appen för LR. Då är det möjligt att ta bilder med RAW format (DNG).

Den bilden kan exporteras till kamerarullen i samma format. Därifrån kan den exporteras vidare till DROPBOX (seniorplåtis arbetsmoln).

Nu tar vi till senaste paddan, den stora, och öppnar appen Snapseed. Det är ett mycket kompetent bildbehandlingsprogram, enkelt att förstå. Hämta nu in bilden här och gör vad du vill med den?? Spara en kopia i kamerarullen. Så här kan bilden se ut:

Stapelfel i Lund anno 2017-08-13

Det här var inte lätt. Seniorplåtis får nog gå tillbaka till det gamla invanda sättet med vanlig kamera, PC, LR och PS??


Postat 2017-08-22 07:07 | Läst 2184 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa