UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2357. Stjärnan på plats?? –redan??

Nu är den f--------e/f—a  julen här redan?? –åtminstone i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Höghöjdsarbetarna kommer då med höga kranar?? ----och monterar den stora stjärnan??

På den kommunala granen på stortorget?? –men dekorationerna är inte på plats än?? Men tro det eller inte?? –alla andra deko på stan är på plats??

Snart fixar nog roboten/kranen det själv i Lund anno 2017-11-13

Postat 2017-11-15 07:35 | Läst 1303 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2356. Idag idyll?? –en vedspis?? –men är det framtiden??

Vart är vi på väg?? Hur skall vi laga mat i framtiden?? Några energikällor kommer att vara slut?? –bara de förnyelsebara blir tänkbara alternativ?? Solens strålar, vind, vattenrörelser kanske tekniskt funkar??

Vi tvingas till slut ställa om vår energiförbrukning?? –det råder ingen tvekan om det?? Vetenskapsmännen förstår detta, industriledarna och teknikerna börjar haja detta också?? –ty det finns kulor att tjäna på detta att ställa om tekniken. Det krävs innovation, teknikutveckling och begåvning för att klara detta. Det är inte så konstigt att sist på bandvagnen kommer att vara politikerna?? Hoppas bara att de inte försenar utvecklingen?? –för då blir den primitiva brasan och vedspisen den enda metoden som blir kvar??

Tunnbröd tillagat på vedspisen, vilken lyx idag (fotograf och bagare Mia Bovin)

Postat 2017-11-14 07:20 | Läst 3469 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2355. Åtel?? –personligen gillar jag inte det??

Förlåt, det är min personliga känsla?? –och alla får göra som de vill?? –så länge djuren mår bra?? Visst är det intressant att se ”vilda” djur?? –en upplevelse att minnas och plåta??

Idag är det också en viktig industri för många naturfotografer att tjäna sitt leverbröd?? –och det ger pengar till lokalbefolkningen?? Det kan förhindra tjuvjakt och troféjakt??

Seniorplåtis på fågeljakt i Riddarhyttan

Nu sticker seniorplåtis ut näsan för en smocka?? –genom att undra om inte fotografi vid åtel bara är en gradskillnad från fotografi på zoo?? Om fotografen inte berättar hur hen gör sin fotografi vid åtel, vilket några gör på ett humoristiskt sätt, så blir det lite falsk varudeklaration av hur bilden togs?? Några fotografer har framfört tanken att det kan jämföras med att klona in djuret digitalt i bilden?? Det tycker seniorplåtis är att överdriva?? Tycker man om att plåta vid åtel, så skall man göra det??

Här kommer en bild som garanterat är en äkta singel ”frame” och inte ”åtlad”?? Det är troligen seniorplåtis bästa naturbild??

Nötväcka med tillfällig gäst

Postat 2017-11-13 07:49 | Läst 2595 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2354. Hur håller man stinget uppe?? –för bra fotografi??

Kan man hålla samma standard på sitt fotograferande?? –under hela sitt liv?? Det är nog tveksamt?? –troligen varierar kvalitén på bilderna man tar?? Några kanske ständigt utvecklas?? –och några går bakåt??

Det kanske är det som identifierar elitfotografen?? –de där lysande undantagen?? –Josef Koudelka. Elliot Erwitt, W. Eugene Smith, Martin Parr, Sebastião Salgado, å så några till?? De klarar av att alltid vara intressanta och bra??

Seniorplåtis skall inte nämnas samma dag som mästerfotograferna?? –men ändå undrar han ibland varför man inte kan hålla stinget?? Det kändes så tydligt när bilderna till boken Beijing 1986 sattes tillsammans?? Många av bilderna kändes som om de var tagna av någon annan?? –klart bättre fotograf än dagens seniorplåtis??

Vem tog den här bilden

Den här bilden är tagen en tidig morgon vid en väg i utkanten av Peking. Många är på väg till ett arbete?? –på vägen passerade cyklar, kärror, bussar, hästdragna vagnar?? Jag fastnade för gubben med hatten. Han måste ha cyklat den vägen många gånger?? –för han kryssade vant mellan de små hindren i dåliga vägen!!

Du är välkommen att köpa bilderboken om Beijing 1986 här. Det är redan en gången värld i den storstaden.

Postat 2017-11-12 07:44 | Läst 3106 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2353. Vågar du se det här?? –ett rovdjur som måste döda??

Det finns en tendens inom naturfoto?? –att det skall vara vackra och idylliska bilder?? I motsats till hur natur i TV skildras?? –där är det ofta ganska grymma, spännande scener?? --där den starke ofta dödar??

Det är motsägelsefullt?? –ty allt mer grym drama visas i film och TV?? –utan någon censur?? För att inte tala om kriminal programmen?? –där är det ond bråd död som visas och dissekeras??

Men i naturfoto har jag märkt att blodiga bilder?? –det vill man inte se?? Är det möjligen så att en stilbild förstärker skräckeffekten?? –det går inte att komma ifrån obehaget i bilden?? –den borrar sig in i medvetandet?? Medan en film snabbt tar bort scenen??

Godis för isbjörnen till kvällssnack

Vilket bordskick, blodet stänker

Kan det vara så att vi har dåligt samvete?? –ty vi är ju det farligaste rovdjuret?? –på denna planet?? Vi föder ju industriellt upp djur?? –och dödar dem i brutala?? –jättefabriker där maskiner sköter dödandet?? Vi ser aldrig dödandet när vi äter oxfilén med ett glas rött på fredagskvällen??

Seniorplåtis är son till en styckmästare?? –och som liten såg han hur benen vek sig under en häst i slakthuset?? –när slaktarens slaktbult sköt i pannan på hästen?? Det vill man inte se igen?? –tyvärr sitter den bilden där inristad i hjärnbarken??

Då är det roligare att ta en pilsner vid brasan i Svalbard?? –tillsammans med sin assistent Ninni??

En skön kväll i Svalbard för Bob och Ninni

Postat 2017-11-11 07:39 | Läst 4317 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa