SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2355. Åtel?? –personligen gillar jag inte det??

Förlåt, det är min personliga känsla?? –och alla får göra som de vill?? –så länge djuren mår bra?? Visst är det intressant att se ”vilda” djur?? –en upplevelse att minnas och plåta??

Idag är det också en viktig industri för många naturfotografer att tjäna sitt leverbröd?? –och det ger pengar till lokalbefolkningen?? Det kan förhindra tjuvjakt och troféjakt??

Seniorplåtis på fågeljakt i Riddarhyttan

Nu sticker seniorplåtis ut näsan för en smocka?? –genom att undra om inte fotografi vid åtel bara är en gradskillnad från fotografi på zoo?? Om fotografen inte berättar hur hen gör sin fotografi vid åtel, vilket några gör på ett humoristiskt sätt, så blir det lite falsk varudeklaration av hur bilden togs?? Några fotografer har framfört tanken att det kan jämföras med att klona in djuret digitalt i bilden?? Det tycker seniorplåtis är att överdriva?? Tycker man om att plåta vid åtel, så skall man göra det??

Här kommer en bild som garanterat är en äkta singel ”frame” och inte ”åtlad”?? Det är troligen seniorplåtis bästa naturbild??

Nötväcka med tillfällig gäst

Inlagt 2017-11-13 07:49 | Läst 2563 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker det är helt ok att fotografera vid åtel, men............jag uppskattar att få information om `rekordfisken´ är tagen med nät eller på fluga.

/Stephan
Svar från Bob Bovin 2017-11-13 10:50
Hej,
Eller med kork.
Ha det bra
Bob
Skulle man helt avstå åtel så skulle det ta tid innan man fick dom bilder man eftersträvar. Men visst är det roligare med spontant tagna bilder men det spelar oftast inte någon roll för betraktare. Jag har kunnat ägnat en hel dag för att få en viss bild men den blir inte bättre än om det tog 10 sekunder att ta den. Den åtel jag brukar ha är talg och fröautomat i skogen. Tar även med matrester till nötskrikorna. Använder aldrig gömsle utan sitter som seniorplåtis på en sten eller stubbe i skogen. Hyrgömslen har jag inte lockats av. ( björn ).
Sten
Svar från Bob Bovin 2017-11-13 19:08
Hej,
Jag tycker ofta att man ser när det är bilder från en åtel. Björnarna i östra Finland har en typisk bakgrund.
Fåglarna i Ungern har ingen bakgrund.
Ha det bra
Bob
Kör ibland med efteråtel när jag plåtar Roffe! När jag fotat klart, får han godis! Och det vet han, så då sitter han stilla! Ok? ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2017-11-13 19:05
Hej,
Det vore nått. Ingen bild, ingen åtel.
Ha det bra
Bob
Personligen ser jag ingen större skillnad på åtelfoto och att fotografera djur på zoo. Är man bara tydlig med hur bilden har fångats ser jag inget problem i det.
/Mikael
Sten Björklund 2017-11-13 13:03
Skillnaden är väl det att djuren på Zoo är instängda och inte kan fly undan vilket dom kan vid en åtel. Att ta bilder på zoo är självklart inte fel men visst ska man tala om det. Har nog sett några bilder på FS som är misstänkt Järvsö zoo utan att det deklarerats.
Sten
Svar från Bob Bovin 2017-11-13 19:04
Hej,
Jag respekterar den åsikten, även om den är hård.
Ha det bra
Bob