UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2560. Sommar?? –nu målas det??

Det är sommar och det är den tidsperioden då svensken jobb?? --som bäst?? Jo, det påpekades av en forskare seniorplåtis har stor tilltro för?? Ljudet från hammarslag och doften från målarpenslar är som störst nu!!

Det här är den tid på året då det säljs mest målarfärg?? –och penslar och lacknafta?? Överallt ser man målare med pensel i handen?? –även i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Penselstryk i Lund anno 2018-06-20

Min forskarvän reste till många sommarstugor i landet utom sig och deltog även i del  reparationsarbeten. Han intygade villigt att den enda gång han såg en svensk jobba var just vid sommarstugan?? Kan han ha rätt??

Postat 2018-06-25 07:42 | Läst 1973 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2559. Antarktis smälter!!

Växthustvivlarna framför ofta synpunkten att isen i Antarktis växer?? –som ett argument för att växthuseffekten är en bluff?? Men satellitbilder visar att Antarktis totalt sett smälter.

Den senaste sammanställningen av vetenskapsrapporter i Nature visar tydligt att Antarktis i stort har minskat, i perioden 1992-2017, med 2000 Gt (gigaton). I mer detalj är det en svag minskning i mitten av ismassan (<200 Gt), medan den östra delen av kusten är konstant. Den stora förlusten av glaciäris är på västsidan med 1800 Gt.

Kejsarpingvinerna har inkallat ett råd för att dryfta isförlusterna

Skillnaden i smältningsprocessen beror på havsströmmarnas olika temperatur?? –och den Antarktiska halvön ger mer attackmöjlighet för strömmarna.

Om hela ismassan på Antarktis skulle smälta, vilket inte skett under de senaste 1000000 åren, så skulle havsnivån stiga med 50 m!! Vi skulle få strandtomt här i södra delen av den lilla akademiska bondbyn i syd!!

Hur kan man veta detta?? –jo forskarna studerar isborrkärnor i Antarktis som täcker kontinuerligt de senaste 800 000 åren!! Det finns is som är mer än en miljon år!! Det framgår att temperaturen varierar 6 till13 C. Man kan tydligt identifiera de naturliga variationerna av temperaturen beroende på planeternas olika lägen. Dessa naturliga cykler är 100 000 år!! Det är också tydligt hur variationen följer kurvorna för variationen av koldioxid och dammpartiklarna (aerosolerna) i atmosfären!!

I framtiden kommer man att kunna ta upp iskärnor som täcker upp till 2 miljoner år tillbaka. Många av frågetecknen angående växthuseffekten kommer att lösas från dessa forskningsområden.

Kan du göra något för att rädda framtiden för våra kommande generationer?? –ja du kan sluta elda upp det fossila kolet!!

Postat 2018-06-24 07:51 | Läst 6226 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2558. Så här har du inte sett vår domkyrka??

Vår domkyrka är svårfotograferad?? –det vet alla turister?? –den är allt för stor?? Tusentals turister försöker fotografera varje år?? --men det är för trångt och mobilens 28 mm FOV sätter stopp för helhetsintrycket??

Nåja, det finns en massa roliga vinklar att plåta detaljer och folklivet kring domen. Det har givits ut flera böcker med bilder av denna unika byggnad i vårt land.

Av en tillfällighet har seniorplåtis hittat en för honom ny vinkel på domen?? –och här kommer några bilder:

Fågelns perspektiv av domen i Lund anno 2018-06-18

Fåglarna kan alltid söka en bra plats för att se domen i rätt vinkel:

Lunds domkyrka är verkligen imponerande trots gråskalan i Höör-sandstenen

Ibland måste fåglarna vila vingarna och sova i träden i närliggande Lundagård.

Kajorna har sin trygga sovplats i Lundagård

Om du kommer till den lilla akademiska bondbyn i syd så skåda turistsevärdheten nummer ett i byn.

Postat 2018-06-23 07:41 | Läst 4626 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2557. Våran björk?? –från Riddarhyttan??

Vi har inget björkris att klä midsommarstången med?? –ty våra björkar finns i Riddarhyttan!! För att råda bot på detta problem så lät vi ägarna, Mia och Jan, skicka ned en björkplanta till syd.

Nu har plantan bott på våran balkong under ett år och den har rotat sig väl?? Den har också utvecklat mycket större blad?? –än björkträden på tomten i Riddarhyttan. Man kan ju undra vad det beror på?? –kanske var det den mycket varma våren?? Kanske blir det så här om en björk flyttar till södern??

Björken som flyttade till södern


TILL ALLA LÄSARE. EN RIKTIGT GLAD OCH GO MIDSOMMER  🍓🍓🍓

Postat 2018-06-22 07:50 | Läst 4129 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2556. Gojan och blomsterhandlaren??

Om du inte har en äng att plocka 7 blommor på?? –för att lägga under kudden på midsommarnatten?? Ja, då får du lita på blomsterhandlaren som står där på torget med sin papegoja på axeln.

Seniorplåtis köpte inga blommor för att lägga under kudden?? –för han har ju assistent Ninni.

Blomsterhandlaren på Mårtenstorget

Handlaren berättade att gojan är en riktig pratkvarn, men på torget är han tyst. Det är kanske bäst så för den lär vara fräck??

Den pratgalna gojan

Hen pratar bara när fru blomsterhandlare kommer för en puss??

Puss, puss på dig

Postat 2018-06-21 08:00 | Läst 2954 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa