SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2792. Vem köpte fotoflanörens Leica Standard 1932?? –jo, det var …….

Kan det ha varit en julklapp till Köpmannen Gust. F. Gunnarsson, Barnhemsgatan 27 i Mölndal?? Ja, det är faktiskt fullt sannolikt?? –enligt info från Mölndals stadsmuseum??

Vi tar det från början?? –å den framgår i bloggen jag skrev för ett tag sedan?? I kameraväskan som hörde till den Leica Standard som vi inköpte på auktion före jul kunde man läsa att den tillhört G. Gunnarson, Mölndal, med telefonnummer 271779.

Kameraväskan till Leica Standard

Efter att bloggen kom ute föreslogs i kommentar att jag skulle kontakta Museum intendenten på Mölndals stadsmuseum Lars Garhn. Han skulle veta allt om Mölndal och dess innevånare.

Mycket riktigt han svarade på mail:

--- Detta telefonnummer innehas till och med 1951 av köpman Gust. F. Gunnarsson, Barnhemsgatan 27 i Mölndal, och därefter av köpman Gunnar Gunnarson, Tempelgatan 3A i Mölndal. Med tanke på att endast den sistnämnde har ett s i efternamnet och två förnamnsinitialer, talar det mesta för att han var ägaren till kameran. Köpman Gunnar Gunnarson var lokalpolitiker inom folkpartiet och medlem i Mölndals Missionsförsamling. Han var en av initiativtagarna till Borgerlig samling i Mölndal. Om han var fotograf eller inte är mig obekant. Om han fotograferade, var detta en fritidssysselsättning.----

Seniorplåtis har en teori: Gust. F. Gunnarsson köpte kameran strax före jul i den lokala fotohandlaren, Hasselblad? hade just öppnat affär i Mölndal, av fotohandlare Eric Elofsson. Han kanske kände honom eftersom han var köpman. Någon gång i början av femtiotalet överlär han kameran och telefonnumret till sonen Gunnar Gunnarson. Båda Gunnarsson var säkert mycket intresserade av foto.

Kanske kunde fotoaffären i Mölndal känna till dessa fotofantaster. Affären övertog av Elof Ericsson 1944 och drivs än i dag av tredje generationen som en mycket modern fotoaffär.

Tyvärr har inte fotaffären i Mölndal svarat på min mail. Därför slutar seniorplåtis att följa tråden vidare.

Kameran är idag välmående och kanske kan den funka ytterligare 100 år i familjen Bovin??

Leica Standard hos Bovin

Inlagt 2019-02-26 09:20 | Läst 4988 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant fortsättning. Ericsons foto i Mölndal använde jag flitigt på 70-talet köpte och sålde det mesta där, den var som typ Mattssons i Lund på den tiden. Idag verkar det mera vara en affär för porträttfoto och framkallning medan man väntar. Tog fram mina körkortfoto där för några år sedan.
Svar från Bob Bovin 2019-02-26 11:03
Hej,
Tack för din information. Märkligt att det är samma affär så länge. Undrar om de sålde Leica eller om han köpte den i NK i Göteborg.
Ha det bra
Bob
Mr_H 2019-02-26 18:51
Ericsons Foto har mer verksamhet än så idag. De kan skriva ut bilder i stora format på underlag som plåt, trä, plexiglas, canvas etc. Väldigt bra och proffsiga.
pdahlen 2019-02-26 19:02
Jo, men så är det säkert. Vad jag menade var att de idag mer sysslade med slutprodukten såsom bilden, istället för utbud av kameror.

Jag vet inte om Ericsons sålde Leica, det var före min tid. De kamerabutiker jag kommer ihåg från mina unga dar i Göteborgsområdet var just Ericson, Götaplatsen Foto samt något butik i Majorna som jag också handlade en del av, men kommer inte ihåg namnet eller om de finns kvar idag
Vilka härliga bilder!
Svar från Bob Bovin 2019-02-26 11:04
Hej,
Tack. Mest gammalt memoribilia.
Ha det gott
Bob
Intressant! Å en liten stamtavla e ju både kul å trevligt att ha på sin kamera!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-02-26 16:21
Hej,
Det är ju lite kul att det är någon som är intresserad av foto som knäppt med den.
Klapp
Bob
Nej så synd att det tog slut där för ägaren menar jag men helt klart inte för dig o kommande släkten för nu har du gjort vad dig förmår...
mysigt läsa detta.
Hälsningar till er
från oss
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2019-02-26 20:55
Hej,
Det skulle gå att spana vidare, men man vill inte tränga sig på en främmande släkt.

Ha det väl
Bob och Ninni