UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2789. Leica Standard pimpad och nästan klar för fotoflanören??

Fåfäng som man är så vill man ju ha lite stil på sina grejer?? –kameror?? Rengjort, polerat och blankt och alla tillbehör på sin plats?? Gäller ju vid varje flanörskap!!

Leica Standard har fått ett 28 mm objektiv från samma tid som kameran. Sökaren är en modern Voigtländer 28 mm, det finns en samtida sökare, men den är lite udda och svindyr. Den underliga ”snurriga” avtryckaren har fått en överdel, SOREI, för säkert mjukt avtryck!!

Filmen kommer att vara antingen Kodak Color Plus eller Ilford XP2. Båda soppas av Mattssons foto för 50 spänn.

Fotoflanörens nya gamla Leica

Postat 2019-02-23 07:14 | Läst 2164 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2788. Ska det va så svårt att ladda en gammal Leica??

Man måste ju ha en sensor i kameran?? –det kan antingen vara en digital med massor med pixlar av halvledartyp eller en fotografisk film?? –som i gamla tider.

Alla Leica kameror med skruvfattning för objektiven har en känslig metod för att ladda filmen i kameran?? Filmen som skall laddas i kameran, som från början (1925) var film för filmkameror, måste ha en 10 cm lång tunga. Som man måste klippa till själv?? –eftersom film man köper i fotoaffären idag, har en mycket kort tunga.

Det finns tydliga anvisningar i de gamla instruktionsböckerna hur man klipper till den långa tungan och det finns till och med särskilda Leica tillbehör som skall hjälpa till. Men det går bra med en vanlig sax.

Men skall du byta film i ”fält” måste du ha klippt några rullar hemma!!

Nu finns det många som har klurat ut hur man skall undvika denna procedur. Kolla här på YouTube.

Nyckeln är en tunn plastbit av kreditkorts storlek!! Här kommer en bildserie:

Ladda film i Leica Standard enligt ”plast lapp” metoden

När de matar fram filmen, så kolla alltid att återspolningsvredet roterar!!

Jag har använt denna metod flera gånger och den funkar!! Fråga mig inte varför den funkar. Så numera har jag alltide en tunn plastlapp, som ett ”parkeringskort”, bland mina ”banklappar”??

Fotoflanören mobila bankfack

Vilka jag har i ett metallhölje?? –som hindrar ”skimming” av mina ”moderna” lappar!!

Postat 2019-02-22 07:30 | Läst 2402 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#2787. En arbetares stilleben?? –och flanörens??

Några föremål kan berätta?? –om en verksamhet?? –genom att betraktaren har en viss erfarenhet av livet?? Det blir då ett stilleben?? –eftersom ingenting händer i bilden??

Den är bara stilla:

En arbetares stilleben i Lund anno 2019-02-13

Det blir ju extra roligt om det finns ett föremål i den stilla bilden?? –som här med en liten lastpall före dörren?? Upp till tolk!

Nu kan man ju bli totalt förvirrad ibland och det kan ju va kul det också?

En arbetare stilleben (II) i Lund anno 2019-02-13

Å kanske är det så att fotoflanören ibland hittar egna stilleben, som skall förvirra vardagen?

Fotoflanörens stilleben (III) i Lund anno 2019-02-13

Postat 2019-02-21 07:35 | Läst 1812 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2786. Mjukt avtryck vill vi alla ha??

Avtryckaren skall va mjuk, hård, distinkt halvvägs mellanfunktion?? –ja varje fotograf har sina preferenser?? Seniorplåtis vill ha en mjuk anstiftan och snabb exekvering??

Den gamla Leican, Standard svart från 1932, har ganska ”rasslig” avtryckare?? –och trycker man av en med luddig vante så kan slutaren hindras i sitt förlopp?? Helknas då det finns roterande delar i avtryckarens närhet??

Detta upptäckte amerikanarna och Leitz i New York började tillverka en fjädrad avtryckare kallad ”Leica soft release SOREI (New York)”. När de började tillverkas är oklart för seniorplåtis, men troligen i slutet av 30-talet för SOREI passar bara i Leica I, II och III.

Soft release SOREI monterad på Leica Standard

Det är nästan omöjligt att köpa SOREI på nätet?? –seniorplåtis hittade en, säger en, i USA hos keh.com?? Den lilla avtryckaren va inte billig, 1000 spänn, trots att den bara består av fyra delar. Inuti skalet av krompläterad mässing finns en dubbelgängad del som håller en fjäder på plats under avtryckarknappen.

Allt fungerar perfekt?? –avtrycket är mjukt men distingt och avtryckare kommer upp i ett högre läge. Vilket är mycket bra. För fotoflanören, som trycker av med tummen, är det perfekt!

Postat 2019-02-20 07:40 | Läst 2039 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2785. Det blev aldrig någon vinter??

Meteorologerna påstår att vi i den akademiska bondbyn inte fått någon vinter i år?? Vi hoppade direkt från höst till vår?? –å det får man väl tacka för när man inte åker skidor??

 Vårstädningen är på gång i stadsparken och det är ju bra?? –så att blommorna får plats bland löven?? –å fånga solljuset:

Vintergäcken kommer fram bland löven anno 2019-02-16

Fast det där med vintergäck får man väl döpa om till höstgäck härstädes?? –och det samma gäller väl för snödroppen?? Höstdroppen låter inte så bra på fin vit blomma??

Snödropp i Lund anno 2019-02-16

Inte bara blommorna blommar upp?? –utan även ungdomarna vaknar från datorskärmarna??

Full fart i solen i Lund anno 2019-02-16

Postat 2019-02-19 07:29 | Läst 2276 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa