UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3034. Brandstegen?? –med ett trappsteg??

Vår Corre reser ibland ut på bygden?? --mot huset i Riddarhyttan?? En rast i  Skultuna bruk sker ibland?? –för lunch och beundran av vackra föremål i mässing legering??

Skarpögda Corren Mia är alltid öppen för underliga bilder?? –så även här i det gamla bruket?? Det kan väl inte vara så att den gamla brandstegen tagits bort och man skall hålla till godo med en äventyrlig klättring i ett stuprör med ett steg?? Kanske finns det ”jättar” i bruket??

Brandstegen vid Skultuna bruk anno 2019-10-19

Postat 2019-10-26 07:34 | Läst 1585 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3033. Visst har vi Hipsters i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Den utmärkta gatufotografen Bengt Hansson här på fotosidan hade nyligen en blogg med en typisk hipster?? Kan det finnas något liknande här i södern?? Jo, det verkar så?? –men lite lantlig stil??

Du får slå upp på nätet om du inte vet vad en hipster är för något?? Seniorplåtis hade ingen aning?? –utan fick läsa på och dra ut på stan och leta efter exemplar??

En hipster i Lund anno 2019-10-19

Nu skall helst en hipster favorisera en grafisk design?? –och i det här fallet måste det vara en älg i olika färg?? –älg-färg så att säga!!

Postat 2019-10-25 07:42 | Läst 1304 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3032. Leitz arkivet i Wetzlar?? –anger juridiska hinder?? --för mer info om vår Leica II No 1002:an

Seniorplåtis är nyfiken på att få reda på mer information om denna Leica II?? --som vi köpte av en ”dödsbohandlare” i Täby i våras?? Men det visade sig vara svårt??

Kameran har varit på service hos Jonas ”Analoga kameror i Stockholm” och då framgick det att det låga Serie numret 1002 finns både på utsidan och insidan:

Leica II Ser No 1002

Med det låga numret så har den ursprungligen tillverkade kameran varit en Leica I, tillverkad 1926. Med objektivet Elmax 50mm 1:3,5. Vid den här tiden var det mycket vanligt att man uppgraderade sin dyra Leica kamera till den senaste modellen? Det var dyrt men mycket vanligt.

Detta har skett även med vår kamera. Någon gång 1932-33 blev den uppgraderad till en Leica II, som var flaggskeppet just då. Allt tyder på att vår kamera inte byggdes om till modell II, utan man tog en ny kamera från fabriken och satte dit det gamla numret?? Enligt Eberhard Jakob på Customer Care i Wetzlar, med vilken vi har varit i kontakt med via flera e-mail, inkluderande bilder, så var det mycket vanligt att detta skedde hos de lokala Leica kontoren i många länder. Troligen inkluderat Stockholm?? Denna typ av uppgradering bokfördes vanligen inte centralt i Wetzlar enligt Eberhard. Det finns därför inga noteringar om kamera 1002 i Leitz arkiv, enligt Eberhard. Eberhard påpekar att informationen i leveransböckerna är inkompletta och alla kamera nummer finns inte med. Enligt honom är inte arkiven, av juridiska skäl, offentliga!! Så man kan idag inte be att få se eller kopiera informationen om vart kamera 1002 eventuellt skickats för försäljning.

Tidigare har det slunkit ut utdrag ur bokföringen av tillverkade kameror från Leitz. Där har framgått till vilket land de sänts och ibland till vilken affär det skickats. Dock har jag inte sett något om 1002:an. Det enda jag har sett är ett register över tillverkningsnummer, med årtal:

Leica Serie nummer för tidiga modeller

Så skall man luska mer angående denna kamera så får man söka bakåt till affärer i Stockholm som kan ha sålt Leica kameror och eventuella verkstäder som byggde om kameror?? Är det någon på fotosidan som vet något om detta??

P.S. Vid samtal med personal hos Mattssons Foto i Lund så framgår det att de startade redan 1921. Troligen började man sälja Leica I i mitten av 20-talet. Hoppas att de har sina arkiv kvar. D.S.

Postat 2019-10-24 07:44 | Läst 2216 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3031. Greta på våtplåt??

Vår unga förkämpe för en fossilfri energianvändning i dag och framtiden?? –”förevigades” medelst ädelförfarande?? –av en fotograf i USA. Du kan läsa om det här.

Efter sitt uppmärksammade tal till ”UN Climate Action Summit i NY” gör Greta en rundresa i det stora landet i väst. Hon drar stora folkmassor av ungdomar, som protesterar över att politikerna gör allt för lite för att rädda framtiden för nästa generation.

Vid ett besök i indianreservatet Standing Rock i north Dakota, där Trump tänker dra fram en oljeledning genom indianreservatet, fick den berömde våtplåtsfotografen Shane Balkowitsch träffa Greta och under några timmar ta två glasplåtar.

IPCC skriver i sin senaste rapport i september:

Global warming has already reached 1°C above the pre-industrial level, due to past and current greenhouse gas emissions. There is overwhelming evidence that this is resulting in profound consequences for ecosystems and people. The ocean is warmer, more acidic and less productive. Melting glaciers and ice sheets are causing sea level rise, and coastal extreme events are becoming more severe.

Om det här fortgår som Trump anger så är det en tidsfråga när Kejsarpingvinerna inte har någon is att lägga ägg på!!

Kejsarpingvinen föder upp sina ungar här på isen i Antarktis

Postat 2019-10-23 07:24 | Läst 5596 ggr. | Permalink | Kommentarer (39) | Kommentera

#3030. Nattens ljus från Gamla stan?? –som vår Corre Mia ser det??

Det är snart bara ungdomarna som vågar gå ut när natten faller på?? –å vår Corre Mia är modig nog sökte natten ljus från ”Staden mellan broarna”?? –ja, hon bor i den lilla stan.

Så hon tycker det är en liten stad i sig med sin egen befolkning och karaktär?? –med sina egna nätverk, där alla känner alla?? Så varför inte visa några en hennes kvällsbilder tagna från Stadsholmen:

Bilder tagna från Stadsholmen anno 2019-10-08

Postat 2019-10-22 07:01 | Läst 2347 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa