UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3666. Samhällets stöttepelare?? –kvinnorna??

Frågan är om inte detta är sanningen redan den dagen människorna började bilda samhällen?? –miljontals år bakåt. Vem lagade maten i grottan?? –vem uppfostrade barnen?? –vem reparerade saker??

De flesta vet redan svaren?? –även om många kulturer och dess gubbar inte håller med?? Idag vet vi att kvinnorna finns med i alla samhällsfunktioner och bär ansvaret och jobbet framåt??

I många funktioner har seniorplåtis sett att de har kämpat så mycket mer än männen för att nå sina positioner?? Ibland hör man  gubbar säga:  - räkna kan de inte i alla fall?? De gubbarna borde fundera över att många kvinnor deltog i jobbet att knäcka nazisternas hemliga koder?? Å vilka skrev dator koderna till raketer och månlandare för att sätta USA flaggan på månen??

Här är några bilder av den starka halvan av vårt samhälle:

Några kvinnor i Lund anno 2021-07-12

Postat 2021-07-21 06:55 | Läst 1094 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3665. Hoppas att det inte är en isbjörn??

Du kan köpa en isbjörnsfäll?? –om du har gott om pengar?? Isbjörnen är fredade  sedan 1967, men Kanada ger jaktlicens till inuiterna för 500 st/år?? Å de säljer några av dessa vidare för ungefär 80 laxar??

Nu när vi går mot vintertider så kan det ju vara bra att gardera med en varm fäll framför brasan?? –men skall du skaffa en hel fäll via jakt i Kanada så får du nog räkna med en kostnad på mer än hundra laxar?? Nu säljer inuiterna hela skinnen på auktioner och de brukar få ungefär 40 laxar för ett bra helt skinn. När seniorplåtis och assistent Ninni var på Svalbard 2011 kunde man köpa ett helt skinn i en butik i Longyearbyen för strax över 30 laxar.

Senast vi besökte torget i den lilla akademiska bondbyn i syd såg det ut som om man kunde köpa ett bra isbjörnsskinn där:

Helt isbjörnsskinn?? –till salu i Lund anno 2021-07-17

Som tur var så var det inte ett skinn från en isbjörn?? --som kunde inhandlas på torget?? –och det var nog tur det för det är få som har 40 laxar på fickan?? –utom GW förståss??

Bara för att svalka av er lite måste vi få visa en bild på en livs levande isbjörn på Svalbard:

Isbjörn på Svalbard anno 2011-08-29

Isbjörnens päls har en konstruktion som skall klara ett tiotal timmar lång simtur i nästan nollgradigt vatten. Så egentligen är 100 laxar ett billigt pris för naturens under??

 

Postat 2021-07-20 07:37 | Läst 2440 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3664. Bästa bilden i år?? –kamera: Leica II anno 1926

Det är sällan man är nöjd med en bild?? –kanske blir det en per år?? Å då kan den ju inte tas med en nästan hundraårig kamera?? Eller kan man dä?? –ja, tekniken är inte avgörande!!

Den moderna tekniken underlättar ju fotograferandet och många tycker att då kan man koncentrera sig på skapande processen?? Det är i mångt och mycket rätt?? –för den skapande processen är en del av personligheten och ju mindre den störs av tekniken är bra??

Å andra sidan kan några känna en inspiration av att använda föråldrad enkel teknik som inte gynnar snabbhet och enkelhet?? Nu protesterar säkert någon att det är enklare med en gammal kamera?? –å det kan ju va så?? När vi laddade den här kameran med ISO 400 negativ färgfilm och valde Leica Super-Angulon 21mm objektivet så kunde man välja bländaren 5.6 och få mycket stort skärpedjup. Det var sedan bara att mäta ljuset och ställa in slutarhastigheten??

Leica II serie nummer 1002 med Leica Super-Angulon 21/4

 En flanör med fotograferande som nöje vandrar ofta ensam och seniorplåtis fotograferar på instinkt?? –när hjärnan signalera positivt och frågande?? Som i det här fallet:

Paus tagen i Lund anno 2021-07-15

Nu är det många gatufotografer som föredrar att använda svart-vit teknik för bildpresentationen?? Samma bild som ovan kan naturligtvis konverteras i datorn med flera olika program och då kan man presenter bilden så här:

Samma bild som ovan med en bildton mera tidsenligt med kameran

Seniorplåtis tycker nästan alltid att färgbilden är att föredra?? –men att motivet ibland känns bättre med Black&White.

Konstigit nog är ofta bilden på papper eller i bokform bättre i B&W?? Det här är nu seniorplåtis åsikt och jag respekterar alla andra åsikter.

Postat 2021-07-19 07:01 | Läst 985 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3663. Ekorr’n satt i granen ………

I många år har det bott en ekorrfamilj i granen tjuga meter från ingången till huset Övre Uggelfors i Riddarhyttan?? Varje år ser vi ekorrar plocka kottar från granarna på tomten.

Å det finns gott om kottar, säkert tusentalas?? Nu rapporterar vår Corre Maria att ekorrarna har två ynglingar i full gång med att äta frön från kottar och efterrätten verkar vara blåbär??

Här kommer vår Corres bilder av ynglingarna. OBS bilderna är tagna med iPhone 12 Pro Max.

Ekorr’n satt i granen, skulle skala kottar …… i Riddarhyttan anno 2021-07-16

Postat 2021-07-18 07:41 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3662. Det kallar vi regnväder?? –extra ordinär??

Det är nog det kraftigaste åskregnväder vi sett i Lund sedan 1966?? –kraftig vind, åska och regn slog ned snabbt och sänkte temperaturen med 5 grader på några minuter??

Det höll på i sådär tio minuter och sedan en kort paus och sedan kom en andra omgång. Stora regnmängder rinner undan ganska väl i den lilla akademiska bondbyn. Höjdskillnaden är faktiskt omkring hundra meter!! –det näst högsta i landet.

Det är svårt att skildra kraftigt regn i bild. Vi gjorde ett försök med Canon 85mm 1:1.8. Bilder togs med bländare 1.8 och 4. Slutartider var snabbt 1/2000 sek. När du tittar på bilderna som kommer här är det bra om du använder en större datorskärm. Upplösningen på bilderna är 2880 pix för längsta sidan.

Regnoväder i Lund anno 2021-07-16

Postat 2021-07-17 06:40 | Läst 1051 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa