UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3697. Va nu då?? Ännu ett Flicks??

Ska vi se på flicks?? –jojomensan!! Föregångare är naturligtvis mästaren Elliot Erwitt!! Han är berömd för sina små bildserier!! Så fulla av underfundighet?? Vi gör ännu ett försök??

Gå in på Erwitts hemsida, som får du se mästarens exempel!!

Här kommer ett förlopp som förvånade seniorplåtis?? –vad händer här??

Seniorplåtis Flicks #5?+

Postat 2021-08-21 07:59 | Läst 806 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3696. En tidlös bild?? –å en modern??

Det finns bilder som i försto kan tyckas vara tidlösa?? –man känner igen sig även om man är gammal gubbe?? –och minns hur det var när man var liten?? Å så finns det bilder som är dagsländor??

I början av femtiotalet cyklade seniorplåtis på sin blå Monark nästan varje dag till bollplanen för att kicka boll med kompisarna?? På vägen hem var ofta knäna blodiga efter fall på grusplanen??

På väg hem till mamma efter dagens kicka boll i Lund anno 2021-08-08

Nu är ju de skarpögda plåtarna här på fotosidan klara över att den här bilden är från idag?? Den blå Monarken i Karlskoga 1951 hade ingen skivbroms. Cykelhjälm fanns inte ens till namnet. Inte ens nationalhjälten Svängis hade cyklelhjälm när han spurtade hem någon etappseger i Sexdagars??

 Hade det kommit en gubbe och stakade sig fram på rullskidor på den tiden?? –ja då hade man tagit fram tvångströjan för intagning på psyket??

Vasaloppsträning mitt i sommaren i Lund anno 2021-08-08

Postat 2021-08-20 07:54 | Läst 2072 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3695. En svart Leica M?? –eller en svart Porsche med röda bromsok??

Va drömmer du om?? –en flådig bil eller en utsliten gammal kamera?? Det märkliga är att det uppenbarligen finns många, med tjock pluska, som önskar äga något i den stilen??

Idag klockan 19.44 går klubban för en svart Leica M2 på auctionet.com. Det är en svart Leica med en svart Summicron 50mm f:2. Den är snyggt sliten och troligen äkta vara?? --med bara en ägare sedan 1965. Det är Auktionsverket Norrköping AB som på kort tid säljer den andra svarta Leican.

En svart Leica M2 går idag under klubban hos Auktionsverket Norrköping AB

Skall vi gissa att den kommer att kosta omkring en kvarts miljon?? –men det skulle kunna raka en bra bit över det om någon kines eller japan får syn på den?? Å det är mycket sannolikt!!

Lägger du till några kronor så skulle du kunna köpa dig en begagnad svart Porsche och rulla runt med i byn. Det är ju speciellt passande för en välbärgad fyrtiotalist??

En svart Porsche med röda bromsok

Postat 2021-08-19 07:37 | Läst 1604 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#3694. Blicken rak fram?? –annars blir det …..

Grundregeln är blicken rakt fram?? –inga snesprång varken i tanken eller verkligheten?? Då kan det bli bassning med både repressalier och sura miner i långan tider??

Detta gäller i alla förhållanden?? –eller finns det friheter det som behålles i tanken??

Det är svårt att tolka den här bilden??

Frestelsens tämjande i Lund anno 2021-08-07

Postat 2021-08-18 08:03 | Läst 760 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3693. Vad är ”FAKE” och ÄKTA bland gamla Canon kameror??

Det var nog lösare boliner efter WW2?? –i Japan började kamera industrin sakta byggas upp?? Man famlade sig fram med plagiat efter tyska modeller och försökte hitta på finesser??

Det var först in på femtiotalet som Canon och Nikon började växa så att de kunde tävla mot Leica?? Under Korea kriget började reportage fotografer inse att Nikon och Canon gjorde bra och billiga objektiv, som kunde passa även på Leica modeller.

Nikons mätsökarkamera ,”rangefinder camera”, slog allra bäst. Men också Canon kom med populära modeller. Som Canon P som såldes i mer än hundra tusen exemplar.

Svartmålade kamera va inte alla så populära på 50-talet, som de var i början 1930-talet. Men så började professionella fotografer att inse att de blev mer osynliga i fält. Leica kom ut med svarta M3 redan från 1954. Totalt gjordes dock bara 1320 svarta fram till 1966. Nästan lika ovanliga är svarta Leica M2 som började komma 1957. Fram till 1968 gjordes bara 1851 i svart, men även Leica MP kom i svart i några få ex.

Nu insåg även någon på Canon att man måste måla en del kameror i svart?? Sålunda anger Peter Dechert i sin bok, Canon Rangefinder Camera 1933-68, att två kameror av modellen Canon IVSB, från perioden 1952-55, är målade svarta. En kamera finns på Canons huvudkontor och en i en privat samling. Det kan ha varit några få kameror som målats svarta för ett Canon jubileum. Det finns inga noteringar som anger hur många som målats och om det gjordes av fabriken.

Efter detta kom mer svarta kameror av Canon L1, Canon VL och Canon VT de luxe, Canon VI L och T, Canon P och Canon 7. Som ett exempel vet man inte säkert från fabriksregister hur många Canon P som svartmålades?? Mindre än 100 ”äkta” svarta P är kända.

Svarta fabriksmålade kameror från den här tiden är samlarobjekt numera?? Speciellt svarta Leica M3 och Leica M2 kostar flera hundra tusen upp till miljoner. Finns det stora pengar att tjäna så dyker det naturligtvis upp förfalskningar. Det har blivit en industri att måla om kameror från femtiotalet. En av de stora firmorna är @Shueido_camera på Instagram och eBay. De är mycket professionella och anger att det är ”repaint” av huvudsakligen äldre Canon och Leica kameror. Kanto Camera i Tokyo, som är en Leica auktoriserad verkstad, målar också om kameror och de är närmast konstnärliga. Båda dess firmor säljer artistiska proffsmålningar på uppdrag.

Seniorplåtis köpte nyligen en svart Canon IVSB camera med en svart Canon 50mm 1:1.8. Priset var normalt för modellen utan svart målning. Det skulle kunna vara en kamera som målades samtidigt med de två som Canon anger från 1954. Kanske någon tyckte det var kul. Målningen är av hyfsad kvalitet, nästan i klass med de två svarta Canon P och Canon VT deluxe vi äger. Skall man kalla detta en ”FAKE” av vår tid eller en samtida svartmålning av en kamera som kanske Canon visade vid den tiden. Priset talar inte för en fake målning för ekonomisk vinning.

Kanske skall det nämnas att kameran fungerar fint.

Svartmålad Canon IVSB med svart Canon 50mm 1:1.8

Postat 2021-08-17 07:47 | Läst 1503 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa