UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3970. Har du tatt nån bra bild??

Den frågan har man ju fått några gånger?? –hur skall man kunna svara på en sådan fråga?? –efter mer än sextiofem års plåtande?? Det borde ju finnas någon?? –annars är dä ju tragiskt dåligt??

Nu skall man inte göra denna bedömning själv?? –utan publiken och du?? Dessutom börjar ju minnesluckorna bli större och större så man kommer inte ihåg vilka som är något att haa??

Något som man märkt är att man tar inte mer än två eller tre bilder per år som man själv är nöjd med?? Det är bäst om någon gör bedömningen som inte känner till vem man är?? Det har bara hänt en gång i mitt liv.

I slutet av femtiotalet fanns det en fotbollstidning som hette Match och de hade en tävling varje år om bästa fotbollsbilden?? Den här gubben som nu skriver det här var då freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Jag har berättat om den här bilden i en tidigare blogg här på fotosidan. Bilden blev årets fotbollsbild och juniorplåtis fick två hundra spänn?? –en hel förmögenhet.

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm på Tri-X. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Om man gillar action så tycker jag att bland mina bilder finns det en som visar det avgörande ögonblicket?? Bilden är visad i en tidig blogg här på fotosidan.

Cuidado. Ibiza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Så kanske man bara tagit två bra bilder på alla dessa år. Nä!! –jag har tagit en bra bild med elektronmikroskopet på jobbet också.

Postat 2022-05-21 07:37 | Läst 760 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3969. Upplinjerat och klart??

Alla vet att det är nya tider i landet utom sig?? –vi är ansökandes om skydd under det som kallas NATO?? Man undrar ju hur vi förbereder oss?? –för denna omvälvning från det neutrala??

Kan man se någon förändring i närheten av det kungliga slottet?? Vi skickade ut vår Corre Maria för att spana med sin kamera??

På väg till jobbet upptäckte hon en enda förändring?? –utanför Opera källaren?? –en av landets mest strategiska byggnader?? Hovleverantör till många viktiga middagar.

Från vanligtvis välunderrättad källa så är markeringarna med vita bojar tilltänkta angöringspositioner för gästande flottenheter från NATO-länder!!

Anvisande angöringsplatser för gästande fartyg från NATO anno 2022-05-19

Postat 2022-05-20 06:38 | Läst 1114 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3968. Exhibitionism?? –en gammal Canon 7

Den har en helt okänd historia i Japan?? –där den tillverkades i slutet av femtiotalet?? Marknaden är splittrad i värdering?? –mint eller realistiskt slitage??  Det senare känns mest rimligt??

Vilket proffs köper ett verktyg för att inte använda det?? –inte så sannolikt?? Vem köpte en svart Canon 7 för att ställa den i vitrinskåpet?? –mycket få?? Så det troliga är att den här kameran hamnade hos en fotointresserad japan?? --eller en reportage fotograf på en japansk firma. Den hade ett hårt liv och föll hårt på sitt högra övre hörn?? –till slut blev den omodern eller inte bra nog i sitt arbete??

En dag nyligen hittade någon släkting till fotografen den slitna kameran och lämnade den till någon antikhandlar?? –i det här fallet en kimono firma??

Så kom den till vårt land hos en fotoflanerare?? –en gammal plåtslagare från Östgöten och senare elektronmikroskopist?? –som tycker det är kul att låta använda gamla slitna kameror.

Så här ser den här kameran ut med sitt original svarta Canon 50/1.2 objektiv.

En sliten svart skönhet från Japan: Canon 7 + Canon 50mm 1:1.2

Postat 2022-05-19 08:06 | Läst 1167 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3967. Fågel eller fisk?? – eller ----?

Det väcker många minnen?? –som då den lilla grabben letade godis?? --som föräldrarna gömt till påsk?? Ofta fanns det på ”mitt e mellan”?? Idag det  väl en bortglömd lek??

Nu är det andra tider?? –nu får man kanske frågan på restaurangen?? Då är nog ”mitt e mellan” utbytt mot ”vegetariskt”??

Varför kom gubben att tänka på detta?? Långsökt? –jo men vad gör man?? –tanken är ännu fri?

Fågel eller fisk eller …?

Postat 2022-05-18 07:24 | Läst 766 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3966. Karl XII 1709: Skicka blommor till Poltava!!

Historien upprepar sig?? –påstås det?? Vår krigarkung borde skickat tulpaner till Poltava?? Likväl som en annan envåldshärskare borde gjort idag?? –tulpaner ger glädje??

Det är just det vi behöver mellan folken idag. Karl han pekar ju just nu som om han ville sända rosor öster ut?? –det är nog lite sent påtänkt?? –men aldrig för sent.

Det är vår Corre Maria som förmedlar de fina tulpanbilderna från Kungsträdgården?? Hon passerar där på vägen till sitt jobb i Fersenska palatset?? Maria har sinne för det vackra arrangemanget av tulpaner och tog några bilder och skickade till redaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd. Hon hade säkert inte en tanke på vad Karl den XII peka på och vad som hände i riksdagshuset när hon passerade där??

Det var en gammal insnöad gubbe i redaktionen i syd som skrev den här bloggen?? Å han borde nog sluta??

Tulpanprakten vid Kungsträdgården i Stockholm anno 2022-05-16

Postat 2022-05-17 07:37 | Läst 511 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa