UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4519. Fram för cykelåkning?? –för de nära transporterna

Detta borde vara en självklarhet för framtiden?? –för de korta vardagliga lokala transporterna SKALL ske med apostlahästarna eller cykel?? –och vid lite längre sträcker fossilfria bussar.

Det är spännande att säga att dessa möjligheter finns i den akademiska bondbyn i syd redan idag?? Naturligtvis förekommer korta bilresor med bilar som ännu inte utnyttjar fossilfri?? Alla har inte ekonomi att byta bil redan?? Men det kommer att ske.

I vår by är cykel vanlig och de beror ju på det stora inslaget av studenter och ungdomar. Men eftersom det är korta avstånd i vår by så cykel nästan alla åldrar, som orkar. Du kanske inte vet att vår by är landets näst ”bergiga” byn.

Så på våra gator ser man ofta cyklar av alla de slag och det gläder seniorplåtis:

Cyklar i Lund anno 2023-11-11

Postat 2023-11-20 07:45 | Läst 582 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4518. Förebilder?? –hur svårt är det inte??

Att försöka efterlikna?? –eller rent av begripa?? –hur bär sig mästarna åt?? –att göra dessa fantastiska fotografier?? Har du som fotointresserad försökt att förbättra ditt hantverk?? –till dina mål??

Alla har vi sannolikt olika favoriter bland mästarna inom fotografi?? Ja, vi är nog inte överens om vilka som är mästare?? Men många namn har stor acceptans hos oss?? Några har lämnat oss?? –men många är fortfarande mycket aktiva??

Seniorplåis har en favorit av många, Sebastiao Salgado. En oförtruten skildrare av vår värld?? –med en unik bildsyn och teknisk presentation av reportagen. Nästan alltid presenterad med en unik kontrastrik monokrom teknik. Ursprungligen utvecklad från film, men under senare år digital fotografering. Även om det ryktas att film fortfarande är involverad i bildproduktionen. Det finns massor med bildexempel från många projekt på nätet. Om du försöker kopiera Salgados teknik så är jag ganska säker på att du måste ägna dig åt lång tid av både film och digital teknik?? Å andra sidan kommer du då fram till en egen teknik som inte alls behöver likna Salgado.

En annan stor mästare accepterad bland nästan alla är naturligtvis Henri Cartier-Bresson. På femtiotalet blev han en förebild för de flesta fotografer med världen som sitt arbetsfält?? Hans var med och grundade bildbyrån Magnum med Robert Capa. Du kan ha H C-B  som förebild, men det är osannolikt att du kommer att nå i närheten av hans berättarkonst. Det är nog nästan så att det är bra för då kanske du kan nå en egen fotografisk stil??

Seniorplåtis kom att tänka på det igår??  --när en av bilderna från den 95 år gamla gluggen Elmar f=3,5cm 1:3,5 dök upp?? Hur skulle den se ut i en monokrom bild??

Kvinna i Lund anno 2023-11-17

Henri Cartier-Bresson kopierade inte sina bilder själv, utan han hade en kopist anställd på Magnum. Det sades att många av hans bilder var inte exponerade hekt korrekt och att kopisten hade hårt jobb med att få bilderna som Henri ville. Men en typisk stil blev att kontrasten var modest och vanligen var bild positivt ljus??

Om seniorplåtis skulle försöka nå det idag så skulle bilden ovan kunna se ut så här??

Kvinna i Lund med en monokrom ton som H C-B

Om seniorplåtis skulle försöka att visa samma bild med en monokrom gråskala som skulle kunna likna Sabastiao Salgados teknik så skulle det helt misslyckas?? Det är omöjligt att nå hans kontrastrika bilder?? Speciellt hans senaste naturbilder får en att tappa andan?? Så du får skratta åt mitt försök här??

Kvinna i Lund med ett försök till monokram ton som Sabastiao Salgado

Postat 2023-11-19 08:32 | Läst 602 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4517. Leitz tjugotals glugg ?? –som Lennart Nilsson använde??

Redan i slutet av förra tjugotalet började Leitz tillverka ett vidvinkelobjektiv, Elmar f=3,5cm 1:3,5 som levererades med Leica I C. Tidiga objektiv saknar S/N. I början var objektiven nickelpläterade.

Seniorplåtis köpte ett exemplar utan serienummer hos den välrenommerade handlaren Joe Geier i Wetzlar och i detta exemplar kan man se att det var från början nickelpläterad, men att det sedan fått förkromning hos Leitz. Det ansågs mer attraktivt än nickel på trettiotalet.

Det här vidvinkelobjektivet tillverkades under hela WWII och efter 1946 fick det antireflexbehandling. Objektivet var populärt bland reportagefotografer och det finns dokumenterat att den mycket teknikkunnige Hasselbladsvinnaren Lennart Nilsson använde det även efter att Summaron objektivet kom ut på femtiotalet.

Vår tidigare variant har naturligtvis ingen antireflexbehandling?? Detta mycket lilla objektiv väger bara 112 gram och är mycket smidigt att använda. Om man har den äldre varianten av Techart adaptern, LM-AE7 med autofokus för Sony a7RII, och andra Sony, så får man en bra fungerande autofokus för fotoflanerande.

Vår Leica glugg, är nästan hundra år gammal, och fungerar fortfarande

Det här skulle kunna vara ett objektiv som inte fungerar för färgfotografi?? –men konstigt nog är det inte allas fallet?? Till och med erkänt besvärliga röda färgtoner överförs fint av det här objektivet:

Röda äpplen en mulen dag i Lund anno 2023-11-17

Bilderna är tagna med bländare 6,3 och inga färger eller kontrast är påverkade i LR6 utan hela ”färg spektrum” är med. Bilderna är inte skärpta, men storleken är minskad till ”långa sidan 2880 pix”. 

Det är inga problem med att ta bilder i motljus??

Bilder i lätt motljus med Elmar f=3,5 1:3,5 @ 6,3

När man ser hur hyfsat bra de gamla objektiven fungerar?? –även för vanlig publicering på nätet. Så undrar man om det är ett tecken?? --som visar hur ”onödig” viss utveckling är?? –det är bara till för att föda en viss marknad på pengar?? Naturligtvis ger det levebröd för många å det är väl bra?? –eller kunde de gjort något annat??

Postat 2023-11-18 08:33 | Läst 513 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4516. Färgåtergivning?? –innan färgfilm fanns??

Konstruktören av kameraobjektiv i slutet av 1920-talet va inte dumma?? –de kunde göra objektiv både för monokrom som färgfilm?? Men det var ju knappt att färgfilm fanns då??

Det finns ju något som kallas optisk bänk?? –där de kunde se att det kom fram en färgbild efter objektivet?? Å andra sidan hade man inte tillgång till alla de olika glassorter som kan tillverkas idag genom ”doping” av glasmassan. De flesta grundämnen som man dopar med idag, för att ändra brytningsindex, var kända redan då. Men framställning av rena grundämnen var inte så utvecklad. Styrning av index hos glas var inte så avanceras då, men underskatta inte den?? Särskilt med tanke på vad ett 90 år gammalt objektiv, som Leica Summar f=5cm 1:2 kan klara av idag. Visserligen använder vi det objektivet idag med en digital kamera?? Dessutom är vårt Summar antireflexbehandlat på 50-talet. Den största vinsten av denna behandling torde ligga i att internreflektionen i objektivet för minskat??

Dagens moderna objektiv kan ju korrigera brytningsfel genom användande av asfäriska linser. Vilka är mycket svåra och dyra att tillverka. En del av denna typ av linser gjutes istället idag. De billigare objektiven från Asien tillverkas på detta enklare sätt?? Det finns även plastlinser??

Men det kan man va säker på att vår Summar har inga plastkomponenter. Grön färg brukar va svårt att få bra på bild?? Här har du en bild direkt från kameran med bländare 4,5:

Grönkål på torget i Lund anno 2023-11-11

Handeln på torget är ganska varierad och man kan hitta alla tänkbara figurer och färger. Gul är också en svår färg att få rätt.

Pokémon figuren Pikachu kan köpas i Lund anno 2023-11-11

Postat 2023-11-17 08:05 | Läst 621 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4515. Kyssen stulen i smyg

Som juniorplåtis på tidningen Östgöten i slutet på femtiotalet var rådet från chefsfotografen Irving Lindholm följande; undvik en bakgrund?? –när du tar porträtt?? –det är så störande??

Han kunde ju inte veta att några år senare 1965 tog Hasse Carlbaum årets bild med Olof Palme och en kungakrona i bakgrunden.

Inte för att man skulle tro att den bilden skulle bli en förebild för många framtida gatufotografer?? –men det har blivit så?? --en slags undergrupp till gatufoto?? --så att man måste ha rätt bakgrund till en förgrund i en bild??

Seniorplåtis är inget undantag i denna jakt på bakgrund och förgrund?? Här är mitt senaste alster??

Kyssen stulen i smyg i Lund anno 2023-11-11

P.S Bilden är gjord med ett 90 år gammalt objektiv: Leitz Summar f=5cm 1:2 @ 4,5 D.S

Postat 2023-11-16 08:00 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa