UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#407. Livet passerar!! –på en gata!! --några foto att fundera över??

Det blir så påtagligt?? –en morgen vid ett torg?? –och dess gator?? Människor passerar och stannar upp?? –de är i olika stadier av livet!! Det blir ett dokument av livet i samhället denna morgon!!

Det behövs bara att man stannar upp!! --och ger sig tid att observera vad medmänniskorna gör just nu!! Du behöver bara kommit ihåg att ta med en kamera?? --så att du kan fästa på pixlarna i sensorn!! --det som du tycker beskriver din tolkning!! --av vad som livet är just nu. Bilderna kommer att färgas av dig!! –och betraktaren!!

Postat 2012-06-09 06:11 | Läst 4797 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#406. Amatörplåta på London-OS?? –glöm det!! –om du inte har en GH2 +Lumix 100-300 mm!!

Närbild på Usain Bolt när han tar OS-guld på 100 m?? –javisst!! –om du har Panasonic GH2 + 100-300 mm zoomen!! Trots att det är förbjudet att ta med långa gluggar in på stadium??

Arrangörerna av OS i London har givit ut säkerhetsföreskrifterna för spelen här. Det framgår att man inte får ha med sig t ex cyklar, husdjur, laserpekare, för mycke mat!!, stora paraplyer och stora hattar!! Det låter ju rimligt!! –och så finns det regler för hur stora kameror du får ha med dig in på stadion?? Kameran med objektiv får inte vara större än 30 cm!! –om du inte är akrediterad proffs. Du får inte heller överföra bilder från kameran, via telefonen, till någon annan mottagare. Det senare blir ju hopplöst att stoppa, eftersom man får ta med sig mobile phones.

Hur skall du då lyckas med att plåta Bolt när han skär mållinjen?? –jo ta med en GH2 och zoomlinsen Lumix 100-300/4-5,6!! –den är bara 28,5 cm stor!! Det blir en FOV kamera med 600 mm och stabilisator. Vill du filma i proffsklass så går det också bra. Har du läst på min blogg från tidigare så vet du att genom ställa in kameran så att den använder bara 1920x1080 pixels i centrum av sensorn så får du 7,7 x 300 mm = 2310 mm FOV. Jag är säker på att få proffsfotografer har så långt tele med sig!!

Stillbilder då?? –du kan faktiskt trycka av under filmningen och du får full HD bilder för nätpublicering direkt. Du kan också gå över till stillbild och använda inställningen ”minsta bild S = 2400x1600 pix”?? –du gör då ”kropp” i kameran och får bilder med FOV motsvarande 1200 mm. Eller om du vill ha lite mer pix väljer du M = 3360x2240 pix, som ger FOV 900 mm. Ganska bra teleglugg du har med dig??

Funkar det här?? –absolut!! –jag har testat det med naturbilder!! Här kommer en!!

Putsande, söt, långbent som Bolt, ung sothöna. Panasonic GH2 + Lumix 100-300/4-5,6.

Postat 2012-06-08 07:10 | Läst 2982 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#405. Civil olydnad!! –vad skall man göra?? –de är ingen som följer anvisningarna!!

Dagens ungdom är hopplös?? –de följer inte reglerna längre?? –än mer, de går mot strömmen?? Helt motsatt håll?? –jag vet inte vad man skall göra åt det?? Ingenting tycks hjälpa!!

Jag blev varse detta ännu mer när jag var nere på stan häromdagen?? Även de mindre individerna tar ingen notis längre. Trots att pilarna visar tydligt hur man skall gå för att komma rätt så går de åt motsatt håll!!

Jag var tvungen att fotografera det med min kamera?? --som hade normalobjektivet, Zuiko 21/3,5, på!! --bara för att visa vad som är normalt??

Jag har gett upp!! –jag ger f—n i hur de går!!

Postat 2012-06-07 07:12 | Läst 2738 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#404. Då TV inte fanns!! –vad gjorde man då??—eller en personhistoria!!

Bilderna rusar förbi oss idag!! –på TV, i tidningar, på nätet!! Vi kan direkt se!! --den vi talar med i telefon?!! Så var det inte 1957?? --då TV fanns på experimentstadiet och radion var direktmediet!!

En ny tideräkning borde börja 1947?? --då forskarna på Bell Lab i USA uppfann transistorn!! J. Bardeen, W.H. Brattain och W.B. Shockley fick Nobelpriset i fysik 1956 för denna upptäckt. Det blev startskottet till den elektroniska tideräkningen!! Det betyder att det nu är år 65 e. t.

Radioapparaterna var år 1957 rörbestyckade och fanns i var mans hem vid den här tiden. Telefonen gjorde att man kunde skicka bilder över telefonnätet, s k telefoto. Ville man skicka bilder av högre kvalitet så fick det bli med bud. När jag jobbade på tidningen Östgöten år 11 e.t. så hade den tidningen ännu inte någon telefotoanläggning.

Vad gjorde man då om man ville roa sig 1957?? –jo man lyssnade på radion!! Sveriges radio hade flera populära program!! –som Frukostklubben med Sigge Fürst!! --eller Karusellen med Lennart Hyland!! Alla människor i Sverige lyssnade på dessa programmen!! Kanske lyssnar Einar på karusellen när jag tog den här bilden med en Contaflex III år 10 e.t.

Han håller om kudden medan han sitter i den enkla skinnsoffan. Amerikaklockan från morbror Hjalmar, som emigrerade till USA, sitter på väggen. Einar jobbar på textilfabriken i Svenljunga och är född på i prehistorisk tid. Han bor fortfarande hemma hos mor Eugenia och hjälper henne med det mesta i transportväg. Hon lyssnar ofta på radion också.

Einar har en spuna (=lätt motorcykel) och han spelar ganska bra dragspel. Man måste ju roa sig med något. Han gjorde lumpen i infanteriet, där det sas att man hade negativ livslängd i krig som kanonmat, och där fick han kronisk värk i ögonen efter svår kyla i en fältövning. Han flyttade senare till en etta på Kungsholmen och jobbade som symaskinsreparatör hos Husqvarna. Han gjorde hembesök och lagade gamla fina mekaniska Husqvarna symaskin.

Postat 2012-06-06 07:26 | Läst 4507 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#403. Måste en kamera kosta skjortan!! –Nej!! –en superkamera för en spottstyver??

Kameror idag kan vara extremt dyra?? –som en ny bil!! Även de mellanprisiga kamerorna behöver inte nödvändigtvis vara så mycket bättre!! –än utgående- eller begagnad modell!! Här är ett exempel??

Du som behöver en kamera för att plåta djur, fåglar eller sport kan sluta läsa här. Men du som plåtar allt annat och inte lever på ditt plåtande du kan ju fundera på detta??

Vi spenderar massor av pengar idag på lyxvaror!! –huvudsakligen för att tillfredställa oss själva eller imponera på andra?? Det betyder att samhället går runt med pengarna rullande runt för konsumtion. En ny Leica MM där och en ny Nikon D800 där. För mycke pengar får vi ofta god kvalitet?? –och vissa av oss faller för det!! Men om du kollar noga vad du får och behöver för att göra bra bilder till de flesta ändamål så kan man nöja sig med mycket billigare alternativ!!

Vi skall visa på ett exempel?? –det finns många andra!! Det är bara att titta runt för att finna det man skulle kunna trivas med. Jag har valt att presentera den här kameran!!

Olympus E-PL1 + Minolta 28/3,5

Den här kameran är mycket billig, jämfört med en sådan som NEX-7 med bra objektiv. Kameran E-PL1 kan du köpa för 1000 kr idag, t o m ny. Den elektroniska sökaren EVF-2 kan du få för 2000 kr, exakt samma sökare med Leica ingraverat landar vid ung 6000 kr. Objektivet Minolta MD 28/3,5 köpte jag för 35 kr på loppis. Jag kostade på mig ett UV filter från ebay för 50 kr och ett motljusskydd för 75 kr, också från ebay (Hong Kong firma).

Men så är det väl bara ”shit”?? Nej!! Kameran har en utmärkt bra sensor, samma som sitter i den senare modellen E-P3, 4032x3024 pix (på 17,3x13,0 mm). Det ger en teoretisk maxupplösning på 116 linjepar/mm, men Bayer mönstret, för utläsning av signalen, så reduceras det till ungefär 83 linjepar/mm!! Långt över vad du behöver för de flesta storlekar av bilder du använder. Objektivet måste ju också var ”shit?? Absolut inte!! –vid tester med Patersson upplösningstavlor så ger det här objektivet upplösningen 84 linjepar/mm både vid bländare 3,5 och 5,6!! –och hör och häpna också ute i hörnen!! Brännvidden 28 mm ger ett FOV av 56 mm (sett vid 24x36 mm film).

Blir det några bilder av det här kameran och det objektivet?? –här kommer några!!

Packstilen är olika i Lund!

I Lund regnar det även under tak!

Studenten kräver en bärs även i Lund.

Postat 2012-06-05 07:19 | Läst 6367 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 855 856 857 ... 937 Nästa