SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1008. Ska telefonerna ta över?? –måste vi va uppkopplade ständigt??

Ska den klassiska kameran försvinna?? –plåta med multikommunikatorn?? Oroande rapporter har dykt upp på sistone. Inflytelserika kulturbladet The New Yorker??  --dömer ut kameran!!

Ingenting finns för alltid?? –och kanske är digitalkameran på väg ut i nostalgiträsket?? Ta å kolla nästa gång du finns utanför hemmets personliga vrå?? –överallt går alla omkring med en lysande liten skärm!! –där tummen hoppar över bildytan. De flesta människorna lyckas klara ”multitasking”?? –vilket måste ses som en mutation!! --hos den manliga befolkningen?? Vi hälsar inte längre på varandra?? –eller byter några ord, –detta sker bara via multikommunikatorn?? Den mänskliga apan, med den för stora hjärnan?? --har övergått till en självcentrerad livsstil. Bilder tages bara på den egna nunan?? –å lägger direkt ut på den internationella parnassen?? Den enda Leica man är ute efter är Leics??

Kameror kommer i framtiden bara att finnas på de tekniska museerna?? –för att illustrera den primitiva metoderna för att skapa en ”evig” bild?? –i stället för att lägga ”eviga” bilder i cybermolnen.

Fotoflanören lägger härmed in en protest mot detta sätt att kommunicera med bilder?? –genom att påvisa att bilderna blir så dåliga?? --när man använder mobilkameran??

Om man i stället tar fram sin fina kamera OM-D E-M5 så blir ju bilden kanon??

Men då säger någon, du har en gammal mobil! –eller det spelar ingen roll?? –när man ser på en 4 tums skärm.

Inlagt 2014-01-31 07:32 | Läst 8318 ggr. | Permalink

"Vet du vad på min arbetsskärm kan jag inte se skillnad på bilderna. Kan bero på 1. Dåliga glasögon kanske 2. För stor skärm 3. Att jag är för trött i ögonen.... Vad gör det den som lever får se men det ligger något i det än alla de mina tar mest bilder med vanlig kamera. Min mobil låter jag ta bilder på en meter så när jag tar ner dem direkt i TIFF lagom storlek kan de bli riktigt bra. Det är en gammal tegelsten jag har (ungdomarna kallar den så). Härlig dag på er i morgon Gun-Inger"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob, men du har ju en så gammal mobil, och på en liten skärm spelar det ingen roll. ;) Vad va det du sa ? :)
Men lite mer allvarligt, en kall januari morgon... Nej, jag tror inte att den traditionella kameran kommer att försvinna. Däremot, så har den ju redan konkurrens av mobilkameran, bland gemene man...
Dagens ungdomar är kloka. Visst messas det kors och tvärs, och jag kan själv bli sur på vänner som inte förmår att ringa, utan skickar sina "fattiga" SMS... :) Samtidigt som en av mina vänner ofta skrattar ironiserande över att "jag har en såndär telefon som man kan ringa med"... Har har just köpt en kamera, btw.... :)

Man kan kanske se det såhär... !? Det fanns en Instamatic period. Många plåtade och fick en massa dåliga bilder. Dagens mobiler, levererar ju mycket bättre kvalitet så.... De är säkert här för att stanna, och för att förbättras. Men ta över helt, nej det tror jag inte på... Leicit or not... Det va inte bättre förr, det är bättre i morgon... :)

När snö och is smält bort i Lund... och i Norr... Men tills dess, kör med vädertätad kamera och ha en fin helg med Ninni! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-01-31 09:14
Hej Peter,
Det känns tryckt att du tror på kameran.
Min telefon är två generationer gammal så jag kan byta upp mig om bankiren tillåter. De nya telefonerna är lockande, kolla här:
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2014/01/small-format-professionalism.html
Om man kunde få film framkallad så skulle jag gå tillbaka Canon 7sZ, med 0,95 gluggen.
Det skall bli mer snö här, huu
Ha det bra i helgen
Ninni och Bob
syntax 2014-01-31 10:04
Vadå "om man kunde få film framkallad"??
Här i Sockholm framkallar jag regelmässigt negativ färgfilm hos Diabolaget, och låter dom samtidigt skanna och bränna in till en CD med ca. 1 MB bildfiler. Sålunda kör jag en slags analog / digital teknik.
Svar från Bob Bovin 2014-01-31 10:45
I Malmö regionen är det inte trivialt att hitta framkallning av Tri-X. Är det någon som vet var?
Bob
syntax 2014-01-31 12:58
Svartvit film soppar man väl själv?! Det är ju inte svårt, och det ligger helt i linje med begreppet hobby.
Ja, multitasking har blivit vanligt, man umgås samtidigt som man umgås med andra interaktivt. Jag kan inte tänka mig att kameran kommer att ersättas av någon form av mobilkamera, åtminstone inte bland avancerade användare och yrkesfotografer. Dock lär konceptet mobilkamera - internet - interaktiva medier, att leva kvar och utvecklas ännu mer. Parallellt med den traditionella kameran. :D
Svar från Bob Bovin 2014-01-31 11:35
Hej,
Livet i hög fart, det är dagen.
Uppväxande generationen kommer inte veta vad en kamera är för något, tror jag.
Varför blir man så skeptisk med åldern.
Ha en fin snödag.
Bob
Rei Trulsson 2014-01-31 11:51
Jag befarar det motsatta, att dagens och morgondagens ungdomar vet hur man använder systemkameran. Fotografi har aldrig varit mer populärt än just nu. Och trenden går uppåt hela tiden. Gemene man/kvinna har bättre förståelse för fotografi numera. Förr var det "bara" yrkesfolket som hade riktig kunskap om det.
Peter-L 2014-01-31 13:27
Bob, Nu är jag ju ingen ungdom själv, men jag håller med dig, ni något äldre känns lite negativa och skeptiska. Troligtvis för att ni inte använder mobilen som hjälpmedel. Visst, det finns "nöjen", socialt i den också. Men hur det än är, så kan jag överföra pengar, betala räkningar, kolla busstider, läsa nyheter, kalender, navigation etc etc... Så den ger oss faktiskt ett Bra verktyg, också. Jag har själv tänkt som ni ibland, men kan ju kolla på min dotter och har gjort det i just "studiesyfte". Hon umgås Mycket, med vänner, men har också mycket kontakt med vänner över mobilen. Och, hon gillar ju foto. I vardagen är hon nöjd med sin mobilkamera, men om hon och kompisarna ska ut och plåta seriöst, då blir det med System så.... Se det som framåtskridande! Och vi är säkert långt ifrån framme... :) Smartphonen är dum, den gör bara det vi säger åt den att göra. Vi bestämmer!!
Ha en surfing hot week end!! :) //P
Svar från Bob Bovin 2014-01-31 16:36
Hej igen,
Jag ser också att ungdomarna kan göra mycke effektivt arbete och fotografera med mobilen. Även vi seniorer gör ju en del med telefon, men ligger hopplöst efter. Nästa steg blir att ha SJ-biljetten i telefonen. Hur skall man våga?
Ha en fin snöig helg
Ninni o Bob
Jag tror inte så många inser den här stora förändringen, eller vill inse det! ;)
Man jämför med tidigare händelser, och säger att det här e bara den nya och moderna tiden!
Men det finns ändå människor, i litet större sammanhang, tex inom viss forskning,
som tycker det här ständiga uppkopplandet e aningen litet oroande....
Men dom har ju ofta en annan "utsikt", eller hur man skall formulera det litet försiktigt? ;)
/B

Ps. För att formulera det litet krasst, de här e ju ett väldigt kul nöjesfält!
Å det e ju det som e meningen, vad annars?
Och nåde den som rör vårt roliga, eller kritiserar det, den fattar ingenting!! ;)
Svar från Bob Bovin 2014-01-31 11:52
Hej Bengt,
Det är svårt att överblicka, men de ekonomiska makterna drar mot mobilkamerorna. De förväntar sig nog att ungdomen skall gå mot den användningen av telefonen. Vad vi gamlingar göt intresserar nog inte marknaden.

Om jag skulle vilja köra film igen, så finns det ju få firmor som soppar här i södern.

Ha det bra
Bob
syntax 2014-01-31 13:00
Jag kallar dessa tingestar för lekplattor. Det är ju uppenbarligen det som det till största delen handlar om.
Min 28-årige son säger att folk tittar konstigt på honom när han sitter på tunnelbanan och läser en bok - ingen lekplatta alltså... :-)
Vet du vad på min arbetsskärm kan jag inte se skillnad på bilderna.
Kan bero på
1. Dåliga glasögon kanske
2. För stor skärm
3. Att jag är för trött i ögonen....
Vad gör det den som lever får se men det ligger något i det
än alla de mina tar mest bilder med vanlig kamera.

Min mobil låter jag ta bilder på en meter så när jag tar ner dem direkt i TIFF lagom storlek
kan de bli riktigt bra.
Det är en gammal tegelsten jag har (ungdomarna kallar den så).

Härlig dag på er i morgon
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-02-01 08:14
Hej,
Jag tror punkt två kan uteslutas.
Det är inte så stor skillnad på bilderna. Med en modern telefon så skulle du inte se skillnaden på en datorskärm.
Det blir nog grått och tö idag. Inte så kul.
Hoppas ni får det skönt i helgen
Bob