SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#855. Det här reglaget ska du se upp med?? –du kan bli……?? –oseriös!!

Hur mycke får man förändra en bild?? –ja det är inte självklart?? Monokromt är ok?? –men inte superpolykromt?? Du kan bli diskad?? –och förklarad oseriös??

I Fotografisk tidskrift  #3-2013 finns en artikel av Anders Birgersson om det minerade fältet av vad som är ok i bildbehandling?? Det väcker tanken om att vi inte är speciellt konsekventa i vårt dömande om vad som är ok och inte??

Om du laddar in din bild i datorn med hjälp av Lightroom 5?? –så får du se upp med hur du använder knapparna?? Du kan ju alltid låta kameran bestämma?? –genom att använda formatet ”jpg”?? Men om du laddar in RAW så kan du bli bedömd olika om du drar ”Mättnad” åt vänster?? –eller höger??

Om du drar kontrollen ”Mättnad” till vänster så får du en monokrom bild, å sådana har vi sett i mer än hundra år!! Det är allmänt accepterat?? –konstigt nog?? –för du måste ju ha synfel om du ser en sådan bild med dina ögon?? –som här!!

Overkliga Landskrona anno 2013-08??

Nu får du se upp!! –om du drar knappen för långt åt höger?? Då blir du dömd som oseriös?? –och överdrivande?? Det hände Karl Melander som fick priset för årets bild i vårt land 2007, men diskades för överdriven mättnad?? Helkorkat i min mening sett?? Bilden ovan blir med för mycke mättad mer lik en impressionistmålning?? –å det duger ju inte?? –i en dokumentär bild!! –eller i gatufoto??

Ännu mer overklig bild i Landskrona??

Det är ju tur att i konstnärliga bilder får det se ut hur som helst?? –men helst skall det se blekt ut??

Förstår du problemet?? –varför blev Karl Melander diskad?? –men inte Paul Hansen??

Det gäller att ställa spaken rätt??

Inlagt 2013-08-31 07:23 | Läst 8719 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Håller med dig i ditt resonemang. Det finns en väldigt stor godtycklighet i detta. Frågan är egentligen inte hur det såg ut ut, egentligen, utan snarare hur det såg ut för dig, eller mig, eller någon annan. Vi ser inte på samma sätt, varseblivningen är högst personlig, och då drar vi i spakarna efter det. Så den biten tycker jag inte ska behöva vara något problem. Annat blir det om man medvetet ljuger, dvs manipulerar bilden, tar bort eller lägger till utan att vara öppen och ärlig i vad man gör.
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 10:07
Hej,
Där är problemet. Ingen var där, när du tog bilden. Alltså kan alla ha synpunkter på vad som är naturligt.
Ha en fin dag
Bob
De e för mycket knappar numera! ;) För många valmöjligheter! Det tar tid från fotograferandet! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 10:14
Hallå,
Du, jag är ju en långsam typ, så när jag var juniorplåtis och analog tog det några timmar mellan klick och plastkopia. Nu när jag klickar och har jag en bild på skärmen på nån minut!
Si vad snabb jag blivit som seniorplåtis.
Ge vovven ett kli bakom örat.
Bob
Visst är det så, skärpedjup, brännvidd, slutartid, kamerarörelse, bildutsnitt etc. manipulerar verkligheten:) En djungel av oskrivna lagar. Ja ja inte lätt:)
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 10:17
Hej,
Jo hela bildprocessen är ju en anda manipulation av verkligheten. Vem lever i 2D? Reglerna är komplicerade och illa definierade, för det livet.
Ha en fin helg.
Bob
Bara det här med olika grad av mättnad visar ju hur olika vi ser på världen omkring oss. Jag till exempel är inte så förtjust i överdrivet tryck i bilderna, mina blir gärna blekare, drar gärna ner på Lyster och Mättnad, jämförelsevis. Men det är alltså som jag vill se, vi är och ska vara olika.
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 11:31
Hej igen,
Detta kan man ju lägga in i en bildstil man har och jag tycker det är helt ok. Överdriven mättnad har ju dock fått lite dåligt rykte,även om man numera ser mycket välmättade bilder i t e x National Geographic.
Ha det bra
Bob
Ja, alla dessa regler....Man blir bara trött....
Jag drar både hit och dit, och det trivs jag med!
Ha det så bra!
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 14:00
Hej,
Det är en bra inställning. Det viktiga är att ha kul. Pengar är inte allt.
Ha en fin dag
Bob
Det finns inget rätt eller fel... Däremot bättre eller sämre... tycker jag. Och allt det är subjektivt. Så vem ska säga vad? Om vi hänvisar till "konsten". Ska det vara verklighetstroget, ja då finns det väl en "sanning". Livet är ju inte svart eller vitt och i konstens namn kan vi spela galna eller spraya t-vagnar... Eller handlar det om smakligt eller osmakligt?? Även det är subjektivt. Utmaningen och tjusningen, som gör en Spak!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 15:31
Hej,
Hu vad det var svårt, jag blev rent slak.
Ha en bra lördagkväll
Bo och Ninni
Ja jag måste ialf vara bara trött i mössan, för även att jag läste texten och förstod den..kunde jag inte sluta fundera på om de två kvinnorna på den sv bilden kysste varann..och när jag läser vidare i din text som jag finner intressant ser jag den färgade bilden på kvinnorna och fortsätter undra om de kysser varann på munnen...och i så fall varför är det bara jag som lägger märket till det...
jag studerade bilderna igen, funderade på vad du hade för frågeställning, läser texten igen ..och beslutade mig för att kvinnorna pussar varann på kinden..
...men vem hade hon fått blommorna av? =)

//JO
Svar från Bob Bovin 2013-08-31 16:52
Hej,
De båda damerna kramar om varandra. Damen till vänster gav blomman till damen till höger.
Bilden är vald för att den illustrerar att färg är bättre ibland.
Hela bloggen tar upp problemet att graden av färgmättnad inte är definierad i regler till tävlingen för pressfotografer "Årets bild".
Man kan också se att många gnäller över att man kör med för mättade bilder. Ta en titt på bilder i några fototidningar.
Ha det bra
Bob
Jag tycker det är häftig med färgen orange som jag vet du tycker så mycket om även om den är tagen i Landskrona. /Nej nu var jag dum igen/

Har du sett bilderna i de Internationella digitaltävlingarna hur övermättade färger de har där ofta på naturbilder. De kommer ofta med än det är olika jury i varje land.

Jag tror inte det kan bli någon rättvisa på detta i digitala världen. Skillnad när vi stod i mörkrummet och kopierade fast även då gick det manipulera om kopisten var ytterst skicklig. När jag framkallade dia till Cibacrome bilder gick det också få övermättade bilder. Jag har fortfarande några sådana kvar från den tiden jag skickade till olika utställningar med viss framgång.

Jag har nu slutat ha synpunkter för det fuskas ofta utan vi märker det. Vi får nog lära oss leva med det. Eller vad tror du.
Sen lördagshälsning
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-09-01 08:24
Hej,
Orange är kul.
Jo färgen är ofta lite skruvad i tävlingar och naturfoto. Jag tror vi får tåla det och se på innehållet mer.
Ha en fin dag
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2013-09-01 19:46
Precis
gia