SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1126. Garanterat manipulerad?? –men bara delvis?? –går dä??

Manipulera fotografier?? –aja baja!! Det får man inte göra?? –för då blir det konstigt?? –eller kanske konst?? Fritt förändra en bild?? –då har vi lämnat verkligheten??

Seniorplåtis fotoflanerade i den strålande sommarsolen?? –nästan allt lyste upp i motljuset?? Kanske mitt sinne påverkades av törstkänslan?? –för där i barens uteservering lyste två glas?? –en öl och en rödvinare?? Jag såg bara dessa??

Det hade varit att ljuga?? –om jag inte framhållit  dessa glas i min slutliga bild?? Därför behöll jag färgen i glasen och manipulerade bara resten till monokromt. Bilden blev bara delvis manipulerad?? –eller, det slog mig, kan man delvis manipulera en bild?? Manipulerad bild är väl manipulerad?? –om än bara delvis??

Nu blir flera förgrymmade?? --om jag säger att en monokrom digital bild är manipulerad?? Glöm då inte bort att varje foto är en 2D bild av en 3D värld?? Ja, nu lever vi troligen i fler dimensioner än 3, men för att förenkla vår tankevärld, så projicerar vi ned den till 3D. Å i ett foto till 2D. Så svartvita bilder är ju en förenkling av det vi ser, alltså en manipulation.

Bilden ovan gör många arga, och de säger att så får man inte göra?? Men om vi kallar bilden för ett konstverk?? –då spelar det ju ingen roll vad man har gjort?? Det är ju helt ok, konst har ingen definition?? –en pissoar kan ju va ett konstverk??

Så även om bilden ovan är dokumentär i sin innebörd?? –så har jag definierat det som ett konstverk?? Det får jag väl göra om jag vill??

Inlagt 2014-05-29 07:09 | Läst 8047 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
HÄRLIG läsning, dagens första skratt. Tack! =)

//Johanna
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 08:16
Hej Johanna,
Tänk vad lite färg kan göra.
Ha en fin helgdag
Bob
Oavsett vad du vill kalla bilden, är den fyndig och bra. Man kan riktigt känna törsten i värmen! /Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 08:18
Hej,
Ji, det var varmt den dagen. Då smakar ett glas öl bra.
Ha en skön dag
Bob
Hahaha! Man kan göra som man vill tycker jag, idag är det fria tyglar som gäller! =)
Ha det gott!
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 08:30
Hej Heléne,
Va bra bra, idag tar vi fria tyglar och kastar loss.
Ha en fin fotodag
Bob och Ninni
Visst nu glömde jag namnet på pissoarens skapare förstår du tänker på Moderna ...han som blev schackspelare menar jag ...vilket liv det var den gången det begav sig...
det blir det inte om din längtat att få släcka törsten och min också efter ha sett din bild.
Jag som älskar måla på bilder tycker du skall fortsätta med det visst är det sköööööööööööönt.
ha go dag båda det skall vi hoppas jag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 11:12
Hej,
Jag kommer inte ihåg vad han hette. Jag har inte målat glasen, utan behållit färgen just där, medan resten omvandlades i PS till monokromt.
Ha en riktigt solig dag med Jonen, ta ett glas
Bob och Ninni
Heritage 73 2014-05-29 13:50
Marcel Duchamp, en av förgrundsgestalterna inom den s.k. Dadaismen. Pissoaren är ett exempel på en s.k. "ready-made", alltså någonting som blir ett konstverk bara för att konstnären säger det, och ställer ut det i ett konstnärligt sammanhang.
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 14:03
Hej,
Bra nu vet vi vem konstnären var.
Frågan är om fotosidan är ett konstnärligt sammanhang?
Ha det bra
Bob
Men, hur kan din bild vara manipulerad?? Du skriver ju och det syns att det är rödvin... :) Och gråa gubbar har man ju sett så... Nej, jag uppfattar detta som en verklighetsskildring från Botulfs krog... En krog med snälla Skåningar som löser korsord, eller tittar på flickorna... eller mossar på kompisarna.

Ja, jag blir inte arg i varje fall. Det finns, i mina ögon, en tendens att vilja överintellektualisera foto. Samtidigt som vi i nästa ögonblick säger att "bilden är det viktiga". Jag ser din bild som ett dokumentärt konsverk. En del skulle kanske kalla den för huvudvärk men.... Alla är vi olika.

Från en klarblå himmel med stigande temperatur!! //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 11:20
Hej Peter,
För mig är bilden som det var. Det otroliga är att idag kan vi göra det så som vi uppfattar situationen.
Jag är inte interlektell, jag är bara tekniskt inläst. Så för mig skall en bild vara underhållande, och ibland provocerande.
Ja huvudvärk skall man undvika, ta ett glas whisky.
Här är det så klart väder att jag fick klippa gräsmattan.
Ha en fin dag
Bob och Ninni i trädgården
I mina ögon så är det här bildbehandling inte bildmanipulation. Det senare innebär att man försöker lura betraktaren - och det gör ju inte du.

Om man inte ser kameran som ett objektivt instrument utan som ett verktyg för subjektivt berättande så är det enklare att leva med kamerans alla brister i objektivitet: att en del information hamnar utanför bildramen, att vissa delar av motivet hamnar i oskärpa, att färgåtergivningen inte stämmer, att bilden bara visar ett ögonblick i ett längre skeende osv. Det blir inte manipulation bara för att återgivningen inte stämmer exakt med verkligheten.

Konstverk? Det finns olika definitioner av konst, och ska man tro en del inom konstvärden så krävs det att man har ett långsiktigt konstnärsskap och ställer ut på etablerade institutioner för att man ska kunna kalla sig konstnär. Lite för snäv definition för mig. Men ibland vill jag säga: Det är inte konst, det är fotografi.
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 13:22
Hej Magnus,
Här landar vi i tolkning av behandling kontra manipulation. Om man kollar Svenska Akademiens Ordlista så är manipulation = omärkligt påverka eller styra i önskad riktning. Det har alltså inte någon oärlig innebörd. Nu är detta en svensk tolkning, och på engelska finns det bland de sex olika betydelserna en tydligt innebörd av oärlig förändring.
I min bild har jag ju de facto förändrat innehållet i bilden genom att ta bort färgen, delvis. Inom foto är vi ju så vana vid detta att vi inte betraktar det som en oärlighet. Delvis för att vi tidigt inte kunde ta annat än monokroma bilder.
I begreppet bildbehandling lägger vi ju in all behandling av bilder idag. Dock med tvekan borttagande av information eller tillägg av information. Då tycker vi det är oärlig förändring, behandling.
På svenska ligger alltså de båda orden ganska nära varandra. Men på engelska blir det en tolkningsfråga om min bild är manipulerad. Jag vet inte var jag skall stå.
Om något är konst eller inte är ännu mer luddigt. Jag har ställt ut bilder på museum och galleri, men jag kallar mig inte konstnär för det. Likafullt kan jag tänka mig att göra ett konstverk, någon gång.
Kul med din kommentar.
En hälsning till grabben i Dalby framföres härmed
Bob
Bilden blev ju inte bara litet utan till 99% manipulerad, eftersom vi inte lever i en svartvit värld :-)
Men jag gillar bilden! Kul idé!
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 13:26
Hej Wolfgang,
jo, jag är benägen att tänka så också. Hur tolkar man manipulation på tyska?
Ha det bra
Bob
Wolfgang 2014-05-29 15:47
Så som jag har förstått det så pratar man i Tyskland om "bildbearbetning" för att eliminera fel i bilden, t ex störtande linjer, brus och småsaker som stör bilden, och om "manipulation" där man förändrar innehållet i bilden.
Det intressanta är när det gäller "manipulation" så skiljer man mellan den före fotograferingsögonblicket och den efteråt i PC. Manipulation före fotograferingsögonblicket kan vara att man skifta brännvidd eller plats för att bilden skall ge ett bättre och annorlunda intryck än verkligheten visar, t ex i resebroschyrer. Även användande av olika filter kan förändra verkligheten.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 15:52
Hej,
Tack, det var intressant. Det blir ytterligare typer av förändringar, man kan göra med en bild.
Ha det bra
Bob
Kallar man det konstverk så får man manipulera bilden, och här fyller den ett fint syfte, man blir törstigare när man ser innehållet i färg än monokromt.
Målarkonsten dräller ju av manipulerade bilder och ingen säger något!!
Ha en fin helg//Rolf
Svar från Bob Bovin 2014-05-29 14:01
Hej Rolf,
Då kommer jag till punkten om detta är ett konstverk? Jag förklarar att det är ett "ready-made" och att fotosidan är ett konstnärligt sammanhang. Hepp.
Ha en fin helg med sol
Bob
Nej så fååår man inte göööra, man måste följa alla regler, det vet du väl.
Fast jag gillar förgklickarna i det mörka.
Svar från Bob Bovin 2014-05-30 22:09
Hej,
Nä man skall hålla fingrarna i styr, Så bilden blir realistisk.
Ha en fin sommardag i morgon
Bob