SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#116. Billiga objektiv?? –köpta på nätet?? –objektiv testing!! –Konica och Minolta??

Om du är ute och letar efter ett objektiv du behöver?? –så ta och kolla nätet om det finns ett begagnat!! Det kan löna sig och har du en m4/3 kamera så kan du välja bland många märken!! –om du köper en adapter.

På sjuttiotalet använde jag både Konica och Minolta normalobjektiv!! –tänkte att jag skulle återknyta kontakten med dessa!! –å då va det bara att kolla vad som fanns på nätet?? Utan några problem fann jag ett Konica Hexanon AR 52/1,8 (nr 7955678) och ett Minolta MD Rokkor 50/1,7 (nr 2592059). Konican kostade 7 Euro och Minoltan en hundralapp. Ganska billigt!! --för två mekaniskt helt korrekta objektiv, utan skador!! Normalobjektiv, som inte är extremt ljusstarka, är mycket billiga på nätet.  För ett Konica 50/1,2 får du dock lägga upp 5000 kr!!

De båda gluggarna är ganska små och snygga på en Panasonic GH2!!, --se bilderna med Konica tv och Minolta t h.

  

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Konica 52/1,8 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm), vilket är vad censorn kan väntsas prestera hos Panasonic GH2. I hörnet är upplösningen bra med 54 lp/mm!!

Vid nedbländning till 5,6 blir upplösningen mycket bra både i centrum och ute i hörnet!! Vi kan läsa av värdet 96 lp/mm för båda lägena.

Det här är ett mycket behagligt objektiv med mjuk fokusering!! Det går utmärkt att använda för gatufoto, om man vill ha ett 100mm utsnitt med halvformat.

Göteborg 2011, Olympus E-LP1, Konica 52/1,8.

Motsvarande test av Minolta 50/1,7 angående upplösningen visar att vid full bländaröppning kan man se 96 lp/mm i centrum!! I hörnet är upplösningen bra med 60 lp/mm!! –men man ser en kraftig distorsion!! --mycket mer än man ser hos Konica objektivet.

Bländar man så ned till 5,6 blir värdena de samma i centrum och hörn, nämligen 96 lp/mm!!

Man kan mycket väl använda Minolta objektivet för gatufotografi, och här är ett exempel från igår vid ett besök i Göteborg.

Göteborg 2011. Olympus E-LP1, Minolta MD Rokkor 50/1,7

 Båda objektiven är av god standard vad gäller upplösningen. Det är en tydlig preferens för Konica objektivet!! --då det har mindre distorsion ute i hörnen vid full bländaröppning. Det har dessutom bättre kontrast!!

Inlagt 2011-07-25 07:03 | Läst 4428 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?