SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#12. En liten del av Drömlinsens historia???!!!

Nära det nordvästra gathörnet av Aobadori Avenues och Haigashi Ichibanciodori Avenues i staden Sendai i Japan var det och är säkert fortfarande en liten fotoaffär. Den sålde nya, men fram för allt gamla kameror och objektiv. I det motsatta hörnet finns? – ett elegant bageri som säljer danska wienerbröd, jaaaa – det är sant??? – i Japan. Det luktade wienerbröd lång väg och det påminde mig om Skandinavien!!!. Jag stannade ofta i båda affärerna, många många gånger, på min väg till jobbet med det stora elektronmikroskopet (=flera våningar högt!!). Jag beundrade de gamla kamerorna och njöt av många wienerbröd med kaffe (jag kan känna smaken än).

Fotoaffären var liten och enkel, men hade många avancerade, gamla kameror från Japan och Europa uppradade i glasmontrar. Vid den här tiden beundrade jag som mest Leica-liknande kameror som t ex Canon 7 och affären hade flera spännande exemplar.  Jag talade ofta med ägaren – ja han språkade engelska, om även knackigt, men vad gjorde det för han bjöd på grönt tea och lugn. Jag frågade till slut om det var möjligt att finna en Canon 7 med ”drömlinsen” 50 mm f0,95 – som var i gott skick!!??. Han lovade att hitta en åt mig. Han berättade att han var särskilt stolt över den linsen, därför att han hade varit en del i dess konstruktion. Vid den tiden, i början på 50-talet, var han ingenjör hos Canon. Han var konstruktören av mekanismen som gav lika avstånd (på objektivets yttre ring) mellan bländarstegen, 0,95 – 1,4 – 2 – 2,4 - !!!!!!!! Ta en titt på de gamla objektiven i Canons nät museum; så ser du att t ex Serenar 35 mm f/2,8 I från 1951 har inte samma avstånd mellan bländarstegen.

 

Canon 7sZ, 50 mm f/0,95.

Efter mer än ett år fick jag höra, genom en god vän, att han skaffat fram en kamera med objektiv och det var en Canon 7sZ (mindre än 4000 kameror tillverkades 1967-68) med en perfekt lins. Min vän tog med den till mig vid nästa resa till Lund. Va kostade den? -- $1000, för allt. Den kostar idag mer än 20 lakarn, därför att man kan modifiera linsen så den funkar i en M9a!!!! Vilken hädelse, bygga om en ”DÖMLINS”, buuuuuuuuu!

Jag har alltid undrat varför det inte varit någon testjämförelse???? mellan objektiv med f1. Man testar ju allt annat. Snart skall jag försöka själv.

Vi får ha en bild från Sendai också???!!!

Sendai 1996. Canon EOS 5 QD. Canon EF 24mm f/2,8

Inlagt 2011-04-15 07:37 | Läst 7059 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Underhållande berättelse! :)
Har du fler bilder och berättelser från Sendai?
/Anna
Svar från Bob Bovin 2011-04-15 12:38
Ja, det kommer:
Tack för att du tycker om en story!
Du måste ha bra kontakter på Canon eftersom du fotat med en Canon Eos 1V redan 1996. ;)

PS. Det heter objektiv och inget annat ;)
Svar från Bob Bovin 2011-04-15 14:23
Bra med vakna redaktörer! Tack! Det var en EOS 5 QD inhandlad 1993. Jag är nog ganska amerikaniserad, tyvärrr, allt som böjer av nått blir "lens".