SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#120. Hur bra är en film-glugg på en m4/3 kamera?? –objektiv testing!!!

När man letar objektiv på nätet så dyker det ofta upp en del gamla filmkameraobjektiv!! De är billiga och ett jag hittade kostade tjugofem kronor och hade c-gänga!! Adapter, köpt på ebay kostade 100 spänn för en m4/3 kamera!!

Objektivet var rent och snyggt och fokuserade mjukt. Det konstiga är att det finns inget namn på objektivet!! Inga nummer eller tillverkare heller. Jag kallar det Kino-C.

Den lilla linsen är mycket nätt på en Panasonic GH2!! --se bilden nedan.

Vi testar upplösningen hos objektivet, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med 2,8 så är upplösningen vid full bländaröppning och i centrum bra!! –med 84 linjepar per millimeter (lp/mm). I hörnet är upplösningen också bra med 72 lp/mm!! Det vill säga detta objektiv tecknar skarpt ända ute i hörnet på en m4/3 (13x17,3mm) sensor. Detta är bättre än många andra ljusstarka 50mm objektiv. Kors i taket!!

Vid nedbländning till 5,6 blir upplösningen den samma i centrum, 84 lp/mm, och faktiskt något sämre ute i hörnet, 60 lp/mm!! Kontrasten är något bättre, men distorsionen blir sämre i hörnet!!

Det här är ett mycket litet objektiv och ser ut som en leksak!! Det går utmärkt att plåta gatufoto, om man kan utstå 100mm utsnitt från halvformatet. Jag tycket att det funkar bra, vid gatufoto, om man vill hålla sig lite på avstånd. Här kommer ett bildexempel jag tog i förrgår. Bilden är inte justerad i LR eller PS, bara förminskad!!

Lund 2011-07-27, Olympus E-LP1, Kino-C, 50/2,8.

Varför inte börja plåta begagnat??

Inlagt 2011-07-29 08:02 | Läst 9786 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
C-gängeobjektiv behöver ju som regel inte ha så hög upplösning.
Överraskande bra. Inte minst av ett omärkt objektiv.
Svar från Bob Bovin 2011-07-30 07:55
Det som förvånar mig är att det tecknar skapt ute i hörnen. Det är dock inte ett objektiva jag skulle använda dagligen. Det är för litet!
Tack för din kommentar!