SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1292. Nog produceras det?? –men vad?? –sopor??

Det är något som vi är bra på?? –använda förpackningar?? Vi lever långt från den tid då mjölkkannan var enda mjölkförpackningen?? Kan det va så?? –att det är fel??

Vi har ju en hel industri som lever på förpackningar!! –å inte nog med det vi sprider den över hela världen. Delar av våran gröna skog blir förpackningar?? Vilka växter skall producera syre i framtiden?? Ja inte kommer våra sopor att göra det?? –de kan på sin höjd producera sumpgas??

Gamla stan anno 2014-10-31

Inlagt 2014-11-11 07:42 | Läst 2123 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Håller helt med! Förpackningsraseriet är rent befängt.
På frågan om vilka växter som skall producera syre i framtiden, kan jag ändå inte låta bli att påpeka att den gröna biomassan i jordens halvöknar har ökat med 20% de senaste 30 åren på grund av den högre koldioxidhalten i atmosfären. Det handlar om enorma arealer och ett enormt syretillskott. Dessutom kan dessa områden spåra in på en annan utveckling. Det behöver alltså inte bli öken överallt.
Svar från Bob Bovin 2014-11-11 10:27
Hej,
Det är riktigt att växtligheten i vissa ökenområden, bl a i nord Afrika, ökar. Det har forskare vid Lunds universitet varit med och visat. Men Afrika totalt minskar kraftigt.
Samtidigt är det alarmerande att FN meddelar att växtmassan minskar med ungefär 10 000 000 ha (-0,2 %) per år. Amazonas drabbas tyvärr illa. Nu är det inte förpackningarna som är det stora problemet utan ändrade odlingsmönster.
Ha det bra
Bob
syntax 2014-11-11 10:48
Jo - monokulturer inom odlingstekniken och asfalteringar inom stadsutbredningen har en mycket negativ inverkan på klimat och miljö. Ändå är jag mycket kritisk till dagens extrema negativism och alarmism. Det är ett gnölande utan all ände! Jag framhåller alltså gärna positiva faktorer, eftersom det även är gott om sådana.
Dessutom tycker jag, att det som förpackningen innehåller i många fall också kan klassas som sopor eller sopor in spé.
Antingen varor av beklagansvärd kvalitet, som dessutom ofta transporterats lång väg för att nå till inköpsstället. Varor, som knappt hinner användas innan de måste kasseras. ( Och att gå tillbakts till butiken och reklamera är det få, som gör idag.) Men också helt användbara varor, som inte hunnit slitas ut oavsett kvalitet innan de blir sopor i förtid. Men om man kritiserar vår konsumtionshysteri får man alltid höra, att den är nödvändg för sysselsättningen. Att hela vår ekonomi bygger på den. Att den som ifrågasätter är en bakåtsträvare.
Ha en bra morgondag!
Eva
Svar från Bob Bovin 2014-11-12 08:44
Hej Eva,
Tack för din sammanfattning av hur dåliga produkter vi kan finna i förpackningar.
Jag håller helt med dig. Vi har samma erfarenheter. Varor har mycket kort hållbarhet idag. Troligen är det helt beräknat.
Vi borde reklamera varan oftare.
Ha en fin dag
Bob och Ninni