SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1346. Vilda djur?? –i orörd natur?? –finns det?? –i vårt land??

Av samhället orörd, opåverkad natur finns det?? –nej, inte längre?? Vi tror att det är så i vårt land?? –men, nej nej?? Allt är påverkat av vår moderna skit??

Till å med i Arktis samlas vårt avfall?? Ingen kan fly påverkan av det som vi spyr ut??

Då är det adekvat –att ställa frågan?? Finns det några vilda djur på vårt klot?? Det kan synas vara en tillspetsad fråga?? –men är något djur opåverkat av människans framfart?? Är det inte så att de flesta ”vilda” djuren lever mer eller mindre påverkade av hur vi lever??

Inlagt 2015-01-04 08:08 | Läst 4029 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant reflektion du belyser med dina bilder. Vi borde alla tänka på detta men vi är som Mattias Klum så klokt påpekade alla en del av problemet och kan då också, om vi har insikt och förståelse och ödmjukhet inför vår planet och kommande generationer av djur och människor, också bli delaktiga i en gemensam lösning av problemet.
Alla val vi gör i vårt dagliga liv kan påverka och det finns saker att göra på många sätt men det är också lätt att misströsta och hamna i en handlingsförlamad apati vilken är det sämsta alternativet! Att hålla frågan levande är ett viktigt bidrag.

Hälsningar/Kirsten
Svar från Bob Bovin 2015-01-04 11:13
Hej,
Jag tror också att kärnpunkten är att alla gör sitt bidrag i rätt riktning för att rädda vår planet.
Ha det bra
Bob
Du har alldeles rätt, det finns ingen orörd natur. Det finns inte längre någon urskog. Vid min sommarvilla på Åland äger jag tre hektar mark. Där är skogen orörd åtminstone de senaste 150 åren, Mossor lavar, insekter och djur har en liten skyddad enklav. Närmare orördhet kommer man nog inte i dagsläget.
Svar från Bob Bovin 2015-01-04 16:13
Hej,
Det finns säkert flera sådana platser på fastlandet också. Men de är begränsade och kanske inte stora nog för att bära en population.
De kan se ut som opåverkade, men inget är det längre.
God fortsättning
Bob
Tror du man kan göra något i det lilla.
Du vet min syn på miljöförstöring.
Vi har gjort ett "hotell" i trädgården för humlor
och småkryp. Någon fågel gillar det också
för att bygga.
Känns lite dumt skriva när det är så mycket som behövs.
Fin eftermiddag på er
önskar vi båda.
Svar från Bob Bovin 2015-01-04 16:23
Hej,
Även det minsta bidraget till bättre miljö är bra. Jag är säker på att humlorna gillar ditt bo. De kan ju inte tala men leva.
Ha en skön kväll
Bob och Ninni
Det var en tid när vi trodde att slänger vi skiten i sjön eller havet så är skiten borta. Stugägarna runt storsjön leder avloppet ut i den sjö som dom sedan badar i. Om vi tar Sverige så skyller jag mycket på skogsindustrin. Vid storas fabrik i Skutskär är det så mycket kvicksilver så man törs inte röra om i hamnbasängen. Vid Mackmyra sulfit, där jag själv jobbat släppte man ut lut och syror direkt ut i ån. Det allra giftigaste gick i ledning till Gävle och ut i hamninloppet. Idag ser vi resultatet med döda bottnar och giftig fisk.
Skogsindustrin försöker inbilla oss att all skog en gång varit avverkad. Räknar man med samernas dagliga behov av ved och räknar det som avverkning så kan jag förstå att man säger så. I den skog jag beskriver i min blogg har det funnits massor av skogsskiften mellan 150 - 200 år. Idag avverkade med motiveringen att " det växer upp ny skog ". På min blogg från 2012-09-01 ligger en vedtrave med granar mellan 150 - 250 år. Prover togs på några tallar över 250 år. De smågranar på bilderna är över hundra år. I konkurrensen om ljuset växer dom väldigt sakta de första 100 åren. Det här vill ingen skogsägare ha utan ersätta med produktionsskog.
Sten
Svar från Bob Bovin 2015-01-04 16:30
Hej,
Tack för din utförliga kommentar.
Det finns ingen ursäkt för att släppa ut farliga kemikalier i naturen. Kemisterna på företagen visste vad de gjorde, men ägarna bestämmer. De har pengarna, och tyvärr också många av politikerna. Argument? - naturen tar hand om det.
Hur kan vi va så aningslösa och kortsynta?
Till och med val av skog sker på ekonomiska grunder. HU!
Ha det trots allt bra
Bob
Intressant inlägg! Vi människor har nog satt vår prägel på hela klotet - på gott och ont. Det som skrämmer mig mest är att vi fortsätter förstöra - trots att vi egentligen har kunskap nog att åtminstone sakta ner miljöförstöringen. Tillväxt verkar viktigast.
Katarina
Svar från Bob Bovin 2015-01-05 08:33
Hej,
Jag har svårt att hitta det goda, kanske jag har fel perspektiv. Har man pengar som mål så är det helt klart bara ont för majoriteten.
Ha det bra
Bob