SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2003. Bob Dylan bildplagiatören?? –värdig ett Nobelpris??

Det gick ett sus genom kultureliten?? --när Svenska Akademien gav Nobelpriset i litteratur till ”sing and songwriter” Bob Dylan!! Motståndarna vässade genast pennorna för långa kritiska artiklar?? Seniorplåtis tyckte inte heller om utnämning?? –men inte för att Dylan eventuellt inte skriver lysande poesi i sina sångtexter?? –utan för att jag ifrågasätter hans konstnärliga integritet??

Nobelpriset delas ut av en privat stiftelse som inte svarar mot någon, mer än sig själv och den tolkning man gör av testamentet. Stiftelsen har ingenting att göra med det officiella landet Sverige. Å andra sidan förknippar resten av världen priset med ”landet utom sig” för att vår Kung delar ut priset. Det gör att Nobelpris kommittéerna har ett moraliskt ansvar att göra sitt bästa?? Resultatet av detta kan man ju diskutera??

Priset delas ut till eliten av eliten?? –ingen medioker utövare eller någon i ett annat område än ämnet. Konstnärlig hederlighet är inte ett begrepp som spelar någon roll?? –speciellt inte om ohederlighet sker i ett angränsande område av konst.

Så seniorplåtis argumentations håller inte?? –även om Dylan kopierat många fotografier till målningar, och sålt dessa för grova pengar?? –på finaste galleriet i New York?? Det märkliga är att Dylan själv påstår att hans målningar är original från resor i Asien?? –enligt en artikel i New York Times. Det dock uppenbart att han kopierat flera kända fotografer bl. a. mästarnas mästare H C-B.

Några kritiker hävdar ju att Dylan stulit mer än två takter av sin text från andra ”song writers”?? Leonard Cohen säger “-giving the Nobel Prize to Bob Dylan is "like pinning a medal on Mount Everest”?? Å andra sidan verkar det som om det är ok att ta från andra konstnärer i dessa dagar?? Speciellt som T.S Elliot lär ha påpekat att:

"Immature poets imitate; mature poets steal; bad poets deface what they take, and good poets make it into something better, or at least something different".

Seniorplåtis förväntar sig inte att det är någon som skall hålla med honom, utan det är helt och hållet hans personliga åsikt som finns här. Efter det att Astrid Lindgren inte fick priset ansåg seniorplåtis att Svenska akademien nog inte höll måttet.

I stället så kommer här en äkta original bild från Asien, som seniorplåtis har plåtat på en av sina många resor i Japan;

Skål för körsbärsblomningen

Inlagt 2016-10-21 07:43 | Läst 4091 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag hörde att det ska ha varit hysteriskt roligt när kulturmänniskorna på SVT satt redo med sina favorittippade författares böcker. När tillkännagivandet kom hade det tydligen blivit aningens stelt. :-)
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 09:38
Hej,
Det var nog många kulturknuttar som satt sushin på tvären.
Ha det bra
Bob
Intressant och väl underbyggt inlägg.

Man upphör aldrig att förvånas.
Bertil
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 09:40
Hej,
Nä man blir förvånad, har man så mycke pengar, varför kopiera.
Ha det bra
Bob
Nu var det väl i och för sig inte bilderna som gav honom priset. :)
Har ingen åsikt för övrigt mer än att jag tycker att det vore befriande om elitismen runt priset luckrades upp en smula. Och här har vi ju något så ovanligt som en pristagare som satt avtryck hos betydligt fler än någon kulturknuttefavorit som ingen läst eller hört talas om mer än de själva (ungefär).
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 09:56
Hej Alf,
Nä vi får hoppas han fick priset för sin poesi. Nu har man visserligen sett bilder av att han använder en kamera. Så nu fattas det bara att han får Hasselbladspriset.
Att bredda ramen för priset kan jag också uppskatta, men då skulle man gett priset till Karlsson på taket också.
Sänder en klapp till den nya hunden
Ha det bra
Bob
TomasKronberg 2016-10-21 17:54
Nu är det väl i.o.f.s. "elitismen" som Akademin är satt att bevaka;-) Populärkulturen får ju ändå all den uppmärksamhet den möjligen förtjänar.

En värld utan "finkultur" tror jag skulle vara mycket fattigare - det borde i stället vara så att fler läste nobelpristagare, inte bara "kulturknuttar".

/T
alf109 2016-10-21 18:32
Det borde ju inte vara en motsättning mellan god litteratur och folkligt omtyckt litteratur, jag tycker inte att en sådan motsättning finns. Jag menar inte heller att all god litteratur måste vara folklig, ofta är den inte det i sin samtid. Men det är först om man ger sig tusan på att det som premieras "bara" skall "förstås" av en liten privilegierad skara som utsett sig själva till någon sorts elit som säger sig förstå sådant inte andra kan ta till sig som det handlar om elitism. Det samma gäller inom fotografin och alla kulturyttringar, bästa exemplet är väl när konstkännarna inte visste hur de skulle förhålla sig till städarens kvarglömda sophink på gallerigolvet då de inte visste om den ingick i verket eller inte. För övrigt gillar jag en hel del av tidigare Nobelpristagare medan andra inte berört mig alls.
Jag har gillat Dylan sedan i mitten av 1960-talet, och har flera skivor kvar fortfarande. Men blev nog aning undrande över Nobelpriset! (Det kan vara att jag missat en del i hans litterära storhet)
Men OK, nu har han fått det av någon anledning, men han verkar inte vara så upphetsad för det!
En säregen tid vi lever i! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 11:14
Hej,
Ja han verkar vara föga intresserad av priset. Man kan ju spekalura i varför.
Ha det bra
Bob
Mycket intressant blogginlägg. Mitt förhållande till Bob Dylan är inte närmare än att jag var helt ovetande om att han målar tavlor och när man kollar upp dina länkar är det ju uppenbart att han använt foton som förlagor.

Att syssla med plagiat är väl konstvärldens variant av doping och det bör ingen hyllas för. Vad gäller hans sånger så är det väl en och annan som fastnat och som jag gillar, men hans litterära kvaliteter är utanför mitt kompetensområde att bedöma.
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 11:17
Hej,
Kanske melodin är att plagiera mera, om man är berömd.
De aderton kan ju tycka som de vill och har nog inte kollat hans vandel. Det är ju inte ett kriterium.
Ha det bra
Bob
Mycket intressant inlägg. Plagiatet nyheter för mig. Men enligt akademin fick han priset för sin poesi. Men det här solkar naturligtvis hans rykte. Dock. Ingen kan ta ifrån honom äran av att ha skrivit så många fantastiska sånger. Men man kan fråga sig varför han också måste få Nobelpriset. Han har ju redan fått det stora Polarpriset. Att många kulturnissar helt plötsligt var vilsen i pankakan är naturligt hysteriskt roligt. Men det här är en poet som jag faktiskt har läst. Och hans ord har betytt något för mig genom åren. Men hur jag än resonerar så förblir jag kluven. Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free.
Håkan
Svar från Bob Bovin 2016-10-21 11:22
Hej,
Nu är ju inte berömdhet eller ärlighet några kriterier som de aderton behöver ta hänsyn. De gillar uppenbarligen Dylans texter så till den grad att han slår ut många andra kända eller okända författare.
Ha det bra
Bob
bassa 2016-10-21 12:10
Man ska nog inte jämföra polarpriset instiftat av Stickan Andersson, som skrev .Är du kär i mig ännu Klas Göran. Det priset borde inte på något sätt vara ett stopp för nobelpriset. Helt klart har han fått sitt pris som poet. Många av våra stora konstnärer har gjort dumheter. Evert Taube lär ha stulit en och annan melodisnutt.på sina resor
Mikael Wiehes Titanic känns för mig igen i Evert Taubs Fragancia även om det inte är ett plagiat.. Ulf Lundells Öppna landskap har väl talats rätt mycket om om det är ett plagiat eller inte:" Hör hur västanvinden susar". Osv
Börjar man rota så hittar man nog lite här och där. Ps. Andy Warhol var väl rätt bra på norpa lite bilder och annat också? Själv är jag jätteärlig, även om en och annan fras från basisten Ray Brown råkat slinka med genom åren
/ Bengt
Hej bengt hansson,
Jag kan tänka mig att en och annan improvisation kan vara speglad även i jazz.
I Dylans fall med målningarna i dyra galleriet Gaosian skrev man tydligt att det var originalmålningar från Dylans resor i Asien. Frågan är varför han måste sänka sig till det. Han måste ha hur mycket pengar som helst. Kanske var det en protest mot konst, och fotografi.
Ha en bra dag med foto
Bob
bassa 2016-10-21 14:22
Jag tror inte han tänker eller tänkte i pengar, Dumhet oförstånd bekräftelse likt naturfotografen Terje... Kanske? / Han fick litteraturpriset för sin poesi. Ett mycket bra val tycker jag.
Ha det fint! Låt oss se fram emot Hasselbladspriset. Mot nya bilder.
/ Bengt