SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2734. Vi kan inte hålla på så här??

Många av oss i landet utom sig lever som om vi trodde att det finns tre klot att leva på?? Det är ju ett stort misstag?? –lika fullt struntar vi i det?? Överflödet i affären är groteskt??

Måste vi åka första klass hela tiden mot avgrunden och utrotningen av arten med för stor hjärna?? Nä det måste vi inte?? –vi kan ändra oss, tillsammans med alla andra ”överflödare” på klotet?? Det krävs dock både politikerbeslut och ”hjärnstorm” hos oss alla??

Tror du mig inte??

Vart är vi på väg i Lund anno 2018-12-04

Inlagt 2018-12-16 07:54 | Läst 2982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Choklad och pepparkakor kan man inte få för mycket av när det är jul.
Svar från Bob Bovin 2018-12-16 08:38
Hej,
Det ligger något i det personligen. Men varför inte baka själv, den mängd du behöver.
Ha det gott
Bob
Så som i Lund, så ser det ut i den större delen av den rika världen. Och om vi skulle följa miljöforskarnas hårda krav på vad som behöver göras så skulle väl världsekonomierna krascha i sin nuvarande form, och av den anledningen så görs det väl allt för litet, allt rullar på i ett ständigt stigande tempo mot undergången. Vad som behövs är ett nytt ekonomiskt system där man producerar utgår från människans faktiska behov och där man tex inte kan äta sig övermätt på choklad och pepparkakor, försent skall människan vakna.
😁
Svar från Bob Bovin 2018-12-16 10:14
Hej,
Väl skrivet. Kanske är det så att det ekonomiska systemet måste förändras. Å det är tveksamt om det kan ske i tid.
Ha det gott
Bob
syntax 2018-12-16 10:28
Jo, allt är så enkelt – men ändå så svårt. Vi kan ju lätt konstatera att det är den kapitalistiska ekonomins fel att vi inte kan sansa oss, att vi ständigt måste driva på. Det är en ekonomisk modell som bara kan gå framåt eller bakåt – aldrig stå stilla. Därför sitter vi i rävsaxen.
Nu skall man ändå vara lite eftertänksam när man biter den hand som föder en. Det är tack vare den här effekten hos en kapitalistisk ekonomi som vi har gjort alla våra framsteg sedan 1700-talet. När vi kan äta oss mätta, ha det varmt och skönt, och på de flesta sätt leva ett bra och bekvämt liv materiellt - i stället för att jobba ihjäl oss och gå i en förtidig grav, är det en följd av detta.
Om vi nu skall bryta, försöka stanna av, och nöja oss med vår nuvarande nivå, då måste vi börja med att planera (på en central nivå) – vi måste alltså ha en plan. Vad kallas det? Jo, planekonomi. Vi skall alltså omforma ekonomin till en ny modell med starka planekonomiska inslag. Hur tror ni att det kommer att gå?? Lycka till!
Tur att man är så gammal att man slipper vara med om allt kommande elände. Jag tror att jag sätter på en kopp kaffe – och se, kaffe fanns i burken, kaffebyggaren gick igång och belysningen i köket funkade. Det kanske inte kommer att funka för barnbarnen.
Nils Bergqvist 2018-12-16 12:21
Mycket av den ekonomiska utvecklingen är ju inte av ondo. Men snart kommer det visa sig att det som inte är miljömässigt hållbart inte heller kommer vara ekonomiskt hållbart. En del företag och länder har redan börjat förstå det, men många kämpar emot, t.ex Trumps USA. Det går säkert några år till med Trumps melodi, men sen kommer det att visa sig vara mindre ekonomiskt lönsamt och då faller allt som ett korthus. De som börjat ställa om kommer dock att överleva och se en fin framtid. Jag tror inte det är en fråga om marknadsekonomi eller planekonomi, utan det är politisk vilja och mod som kommer krävas. Marknadsekonomin går att tämja till något som inte tar död på planeten, det är min öveertygelse i alla fall.
syntax 2018-12-16 13:30
Jag tror att du är mer än lovligt optimistisk Nils. Att en kapitalistisk marknadsekonomi bara kan gå framåt eller bakåt, aldrig stanna still – där tror jag att jag har fullt stöd av 99% av ekonomer av facket och av historiker. Det ligger nämligen implicit i själva funktionssättet. Marknadsekonomi är inte någon egentlig ekonomisk teori, utan en storskalig tillämpning av enskildas vinst och framgångsintresse – hur människan fungerar i ekonomisk frihet helt enkelt.
Därmed kan den inte heller ”tämjas” utan att man ger sig på funktionssättet så att det inte längre är en marknadsekonomi. Man kan naturligtvis göra felaktiga beteenden olönsamma genom skatter och andra begränsande åtgärder, men vad är det om inte – planekonomi? Något annat sätt att göra miljöskadliga beteenden olönsamt kan jag inte se – och du konkretiserar inte heller hur i hela världen det skulle gå till.
Vad som "snart kommer att visa sig" får vi ta ställning till då det visar sig. I dag är det inget argument.
Ja, det är sorgligt.. och vi flyger mer än nånsin, det vill vi inte dra in på.. det som förstör mest.. hemma sopsorterar man, sen sätter man sig på flyget i 12 timmar till Thailand.. förmodligen tycker dom sig vara 'värda' det. 'Folk' har inte förstått nånting.. än..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-12-16 14:16
Hej,
Många av de extrema extravaganserna kommer nog att kapas bort först. Men de stora klyftorna mellan fattiga och kommer bli svåra att minska.
Ha det gott
Bob
Rhodos 2018-12-16 21:45
Nog flyger vi en del, men jämfört med den globala flygtrafiken utgör den inte så stor andel, som exempel kan vi titta på Dubais airport, 2017 hanterades 88 miljoner resenärer, 2,65 miljoner ton fraktgods, och registrerades 409,492 flyplansrörelser och detta är bara en av världens många högtrafikerade flygplatser jag bara nämner detta för att ge lite perspektiv på den flygångest der verkar vara kutym att ge uttryck för i alla media.
Med önskan om en god Jul och gott nyår!
ehrsa 2018-12-16 22:24
Hej! Jag vet att du har bra koll på det här med flyg, har fortfarande länken kvar som visar hur mycket som flygs i realtid.. den skrämmer.. Enligt 'statistik' som tidigare redovisats i media, så flyger vi Svenskar 6 gånger mer än 'genomsnittet' för alla flygresenärer på jorden.. Och vi skulle flyga 'för mycket' för vad klimatet klarar av redan om vi begränsade oss ner till samma nivå som 'genomsnittet' för jordens flygresenärer.. det vill säga om vi då flög 5 gånger mindre.. I mitt tidigare yrke hade jag flera arbetskamrater som flög till Thailand 2-3 gånger per år.. det var ungefär det som alla deras löner och ledighet gick till.. Det är ju egentligen katastrofalt rent miljömässigt.. Det finns inga genvägar till att minska koldioxidutsläppen.. Det är inte folk i fattiga länder som skitar ner, det är vi i 'väst' med våran livsstil som gör det mest, vi tycker vi ska få flyga och åka bil hur mycket som helst, utan begränsningar.. Titta på Frankrike nu, 'Makron' var på väg att höja skatten på drivmedel som ett sätt att minska på koldioxidutsläppen.. det gick inte, han fick ta bort den tänkta skatten.. 'folket' gick inte med på det.. Ingen vill drabbas av höjt pris på drivmedel..

Men det känns ändå som det börjar röra på sig äntligen vad gäller det här med klimatet och miljön, och det kanske är den extremt varma sommaren som fått folk att börja fatta att något är fel.. den som lever får se!
Hälsn!