SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2881. Vem va Torsten Tegnér??

Han var min favorit på femtiotalet?? –TT ägde Idrottsbladet sedan 1915, då han köpte det för 10 kronor!! Han skrev och styrde där till 1967. Han var den ledande sportjournalisten i mer än 60 år!!

Under 1920 -talet till 1950-talet var Idrottsbladet det enda riktiga källan till sportreportage och TT skrev en krönika i varje nummer.

Typiskt IB från 1948 då Olympiaden gav upplagor över 40 000 varje dag

Torsten Tegnérs (TT, han kallade sig så) mor var Alice Tegnér och han var rakt ned släkt med poeten Esaias Tegnér, som står staty i den lilla akademiska bondbyn i syd. TT hade ett enormt inflytande i landets idrottsvärld. Han satt i Riksidrottsförbundets överstyrelse under åren 1926-41. Han var aktiv på hög nivå i flera sporter. Han satt i styrelserna i flera förbund och klubbar.

 Vill du veta mer om TT så finns det lättläst info här. Rolf Haslum har dessutom skrivet en doktorsavhandling om TT.

TT skrev underbart spännande och kritiska krönikor och ingen skonades. Hans sätt att skriva var mycket yvig och utvecklades till en oortodox stil?? Kompis med Topsy på Nalen.

Haslums beskrivning av Torsten Tegnérs skrivstil

Seniorplåtis köpte varje Idrottsblad som kom ut i slutet av 1950-talet: Först lästes vad TT skrev om i sin krönika. Undertecknad beundrade hans skrivstil, med en unik svenska, som måste ge en svensklärare gråa hår. Med en lätt dyslexi, hos seniorplåtis, var hans text så lättläst och typografin var tankeväckande och förstärkande. TT var en skärpt snubbe.

Typisk snäll TT krönika från 1948

Seniorplåtis får ibland kritik och gliringar om sökande märkvärdighet för sitt sätt att skriva fotobloggar. Jag vill bara hänvisa till idolen Torsten Tegner och hans sätt att skriva. Han gjorde det nog som en protest mot den högst litterärt skolade släktens ogillande av att han ”bara” blev sportjournalist. Seniorplåtis gör det som en avkoppling från att ha skrivit strikt vetenskaplig text i nästan 50 år.

Dessutom stöder språkforskarna, som språkakuten på TV4, den frihet som finns i internet världens bloggande, där skriftspråket närmast kan jämföras med vildvuxet talspråk.

Inlagt 2019-05-26 07:43 | Läst 2679 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag håller nog med Haslum. Det ger ett överreagerat och en aning hysteriskt intryck - då som nu. Men var och en kvittrar efter sin näbb... :-)
Stor personlighet Torsten Tegnér! De e i alla fall sådant som eftervärlden minns! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-05-26 13:54
Hej Bengt,
Så sant. En stor personlighet. En förkämpe för att folket skulle motionera. Han stod aldrig still på en perrong i väntat på tåget. Han gick fram och tillbaka för motionens skull.
En sann humanist
Klapp
Bob
Jag minns också TT. Och framförallt Birger Bure, som skrev i ungefär samma stil, med korta, snärtiga meningar och massor av olika skiljetecken och interpunktioner. Jobbade de inte på samma tidning, om än kanske inte samtidigt?
//GöranR
Svar från Bob Bovin 2019-05-26 21:33
Hej,
Du har rätt att Birger Buhre skrev nästan samtidigt i Kvällsposten. Han började på Kvällsposten 1949. Men TT började redan på 20-talet på IB.
Ha det väl
Bob