SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#202. Platt på magen!! –låg skottvinkel!! –lång glugg!! –frilagd bakgrund!! –dä inne nu??

Det är inne nu bland naturfotografer?? –låg bildvinkel och lång brännvidd!! --för att frilägga bakgrunden så att den blir oskarp!! Det ger en nästa total isolation från naturen runt djuret i bilden!! –är det bra??

Det här sättet att superisolera föremålet i bilden har blivit allt vanligare. Det går nog en del mode i detta sätt att fotografera. Den ledande naturfotografen just nu är Brutus Östling och hans bilder är mycket avslöjande och koncentrerade kring den enskilda fågeln!! –som en understrykning av personligheten eller situationen i bilden!! Brutus bilder är bra och populära. De bygger på möjligheten att frilägga ett dramatiskt ögonbild!! --genom att ta snabba serier av bilder!! Nackdelen med denna typ av naturbilder är att man går miste om naturen i omgivningen!!

Jag har också tillämpat metodiken!! –ibland!! Som vid ett besök hos kejsarpingvinerna vid Snow Hill i Antarktis. Liggande på magen i sextimmar, med en brännvidd av 1,3x1,4x400 = 728mm, är obekvämt och kallt i minus tjugo grader!! –men det gjorde att jag kunde frilägga ungarna trots att ljuset var intensivt.

Flygförsök vid Snow Hill 2007

Det var inte svårt att plåta de här ungarna?? --för de kunde komma ända upp till kameran!! --och då var det bara att byta till vidvinkel. Men då fick man ju med miljön runt omkring!! Klart brott mot konventionen!! –som ju inte får styra?? Jag tycker att man skall visa miljön också!!

Jag kan flyga, i alla fall under vatten!

Närgången koncentration i en bild kan vara eftersträvansvärt om man vill framhålla ett beteende, som man tror är spännande. I sådana fall är ju den långa brännvidden en hjälp?? De små pingvinungarna är mycket lekfullt interaktiva och det kan ju framhållas i bild.

Lekfullt nyp!

En liten kram!

Jag är inte odelat positiv till den isolerande bilden. Den är ok för att visa upp en oväntat beteende, men att alltid visa upp vackra bilder på olika isolerade djur blir som en upprepning av illustrationer till ett uppslagsverk. Jag föredrar att man visar hur djuren lever i sin omgivning!! Kanske man kan visa på avvikelser för miljön!! --eller förändringar av miljön och hur det påverkar deras livsbetingelser!!

På väg till maten!

Inlagt 2011-11-18 07:14 | Läst 8389 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilka härliga resor du verkar göra!

Dessa bilder var fantastiska. Gillar nog den andra bäst, men tjuvnypen är inte fel heller.
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 10:14
Tack skall du ha ha. Det gäller å resa medan benen håller!
Det finn så mycke å se.
Ha de bra
Bob
Mycket tänkvärda ord och bra bilder. Tvåan är bara helt underbar...och den sista otroligt vacker och talande...
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 10:15
Tack för din kommentar, den värmer!
Mvh
Bob
Ett bra repotage/bildspel/bildvisning visar inte bara porträtt utan även en helhet. Blir rätt tråkigt och enformigt annars. Din andra och sista bild tilltalas jag mest av i denna serie.

Tekniken med låg vinkel och långt tele är nog först och främst en inspiration som kommer från amerikanska naturfotografer än några andra. Det är en ytterst utbredd teknik på andra sidan pölen. Jag vill nog påstå att man kan få med mycket känsla av naturen/miljön även i dessa bilder, men det är svårare.

// Daniel
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 10:19
I ett bildspel krävs båda detalj och vy.
Det kan vara att amerikansk fågelfoto är diffust i bakgrunden. Å andra sidan finner jag att naturfoto är mer landskapsinriktat i USA.
Tack för din kommentar
Mvh
Bob
Hej Bob,

Först måste jag säga att det är fantastiskt fina bilder du visar upp här ovan, precis som Daniel tycker jag att den utan tvekan bästa bilden är nummer två uppifrån, den med mycket miljö. Grymt bra!

Vad gäller resonemanget kring extrema close ups och bilder med mycket miljö i tycker jag personligen att det bästa är att försöka fånga båda världarna. Det blir inte så spännande och stimulerande ifall man bara tar extrema närbilder utan en känsla för omgivningen, och det blir heller inte optimalt enligt mig ifall man enbart tar bilder där fågeln är så liten i bilden att man får anstränga sig för att se den. En mix av dessa båda extremer och allt däremellan är onekligen det som bäst återspeglar naturen!

Vidare så undrar jag vad grejen är med alla dubbla utropstecken och frågetecken? Oerhört störigt att läsa en text som är skriven på det viset.

Mvh /Johannes
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 11:26
Tack för att du gillade bilderna!
Jag tycker också att man skall visa bredden av naturen. Jag försökte att exemplifiera att det inte alltid är vägen till lysande försäljningssiffror. I Brutus bok Kaxiga fåglar finns det inte en miljöbild! Nu är Brutus sista bok mer miljörik och humoristisk och det tycker jag om.

Du är nog den tredje läsaren som kommenterar mitt sätt att skriva. Det är säkert många fler som retar sig på det och jag beklagar det. Det betyder dock inte att ja kommer ändra mig. Jag har förklarat i tidigare bloggar varför jag skriver så här. Den som är intresserad av ogrammatiska sätt att skriva kan studera Torsten Tegner och hans krönikor i Idrottsbladet i det förra århundradets första hälft.
Mvh
Bob
Mycket fina bilder Bob!

Alla förmedlar något tycker jag.

Mvh, daniel
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 11:48
Tack, roligt att man kan förmedla något.
Jag blir glad hela dagen!
Mvh
Bob
Det går mode i allt, så även i naturbilder. Fast jag tror att ändringarna går snabbare idag då flödet av bilder är större. Kanske blir man som betraktare fort mätt på en viss typ av bilder och då vill man ha något som skiljer sig från massan.

Själv gillar jag "jag kan flyga.."-bilden. Det finns ett härligt djup i den bilden och man anar också hur omgivningen ser ut. Att döma av dina fina bilder, verkar det vara en fantastisk resa du gör.

/Gunnar
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 13:04
Modet styrs ju något av tekniken. Snabb följsam fokus och tio bilder per sekund gör att man kan frilägga händelser. Men det kan ju alla idag så nu får det bli något nytt. Kanske svartvita bilder?
Tack för att du gillade flygaren.
Mvh/Bob
Härligt Bob, intressant läsning och fina bilder. Oavsett vald brännvidd, isolerat motiv eller inte så har du verkligen förmedlat känsla och stämning, karaktär och beteende i dina bilder. Själv tycker jag nog allra bäst om bilder på djur och fåglar där man ser mycket av miljön. Rena artporträtt kan självklart vara fina att se på och roliga att ta de också, men jag märker att jag oftast stannar till en lite längre tid vid en bild om jag tilltalas av miljön, ljuset och stämningen i bilden, där djuret/fågeln liksom är en del i en landskapsbild på något vis. Kanske är det därför jag skulle välja bild nr 2 samt den sista bilden som mina personliga favoriter bland alla fina bilder i detta blogginlägg. /Mattias
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 17:02
Tack för din kommentar, man blir glad att någon gillar ens bilder.
Milöbilder ger ju mer innehåll, och är kul att se.
Mvh/Bob
Fint visat,det du ville få fram .Efter att ha läst å begrundat det du skrivit,så vinner sista bilden i mina ögon.Tack för det jag fick lära mig./ lena
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 17:05
Tack!
Man blir glad av att få lära ut något. Som gammal lärare!
Mvh
Bob
Mycket fina bilder!!! har personligen bild nr 2 som favorit. Måste varit en upplevelse utöver det vanliga. Mvh Christian
Svar från Bob Bovin 2011-11-18 17:07
Tackar Christian!
De flesta gillar 2an? Kanske den träffar rätt, inför vad de flesta förväntar sig?

Mvh
Bob
Hej,

jättefina bilder. Är avundsjuk på dig, har aldrig haft råd att åka ner till kejsarpingvinerna, dom är så jädra vackra, fotogeniska.
Men du, jag har väl aldrig förespråkat att man bara ska ligga på magen eller bara ha tajta utsnitt. Kolla min senaste bok Under asfalten vilar en strand så ser du att det minst av allt är sådana bilder, ja många tajta beskärningar, men betydligt mer "miljö" än i de flesta fågelbilder. Ett litet problem med naturfotot är den förskönande miljlön, att man romantiserar naturen, som om den fanns i ett vacuum utan kulturen. Inget fel kanske men blir ofta för vackert och romantiserande. Man beskär alltid bort det mänskliga, och fotografen själv.

Roligt att göra litet tvärtom.

Jättefina bilder och som sagt, avundas dig dessa de vackraste pingviner i den mest fantastiska miljö!!!!

Varma hälsningar

Brutus
grön av avundsjuka
Svar från Bob Bovin 2011-11-19 08:01
God morgon Brutus!
Välkommen hem från pingvinland. Jag är säker på att du har många underbara bilder på Kungspingviner.
Efter dina första böcker hörde jag några fina föredrag av dig och då framhöll du den suddiga bakgrunden och låg vinkel och det ger koncentration till bilden. I din bok Kaxiga fåglar är det nästan ingen bild med kringliggande miljö, bara snö.
Din sista bok tycker jag mycket om då den har miljö, ofta mänsklig, och en stor del av humor. Detta anslår starkt till hur jag skulle vilja fotografera och kanske har fotograferat i 55 år.
Jag skulle vilja att fotografer mer skildrade den förändring som nu sker i naturen, men det är svårt.
Tack för din kommentar!
Vi ses kanske snart på PN.
Vänliga hälsningar
Bob
Vilka fantastiska bilder! Bild nr 2 påminner mig så om filmen Happy Feets =)
Ha det gott!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2011-11-19 08:53
Tack det va sällt, nu blir jag glad hela dagen!
Vem vill inte ha Happy Feets?

Mvh
Bob