SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3647. Det gäller att hålla balansen?? –naturen vet?? –hur??

Har du tänkt på det?? –hur svårt det är att hålla balansen?? Vi däggdjur har avancerat gyro-system i örat?? Växterna känner av när det barkar snett?? –å skickar då ut en balans-gren??

Dessa balansakter kan man tydligt följa på de gigantiska Saguaro kaktusarna som finns i Arizona. Nu får man ju ha ganska gott om tid för dessa studier för de blir flera hundra år gamla. Men när en Saguarokaktus börjar luta så skickar den ut en ny gren?? –det tar dock flera år för en lite bit har vuxit ut?? Så det måste finnas en viss framförhållning hos den ”tänkande” växten.

 Gigantiska Saguaro i Sonora öknen i Arizona

Nu kan man se detta hos de flesta växter?? –de har mer eller mindre  balansproblem?? Just nu har assistent Ninni en växt som börjat luta?? –och man kan tydligt se att den kan skicka ut ett sidoskott?? –för att hålla balansen??

Kameuforbia (Euphorbia leuconeura) med balansproblem och nytt litet skott

Inlagt 2021-07-02 07:13 | Läst 1821 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läste nånstans att Sequoia Gigantea (Redwood) har liknande mekanismer för att stå stadigt på rötterna. Undrar om det är likadant med oss? De rakryggade får större mage....
Svar från Bob Bovin 2021-07-02 09:46
Hej,
Jag tror att du har rätt i det. Det äldsta trädet, old gigant, har en oregelbunden toppdesignen. Den har nog jobbat med balansen sedan barnsben, mer än 2000 år, å då blir det nog knivigt.
Jag vet inte om den lever än. Vi såg den 1979.
Ha det väl
Bob
Mycket intressant och nytt för mig! Fin bild! Är det Era 2 korrar som finns på bild? Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-07-02 10:47
Hej Wolfgang,
Träd är något av naturens under.
Rätt, det är två små korrar från den tid då vi jobbade i Arizona. Bilden togs 1979.
Det var på håret att vi blev kvar.
Ha en skön weekend
Bob
Jag skulle nog behöva en utväxt just nu för att kunna hålla balansen. Ett extraben kanske. Har haft problem med kristaller i innerörat och kan lova att det är snurrigt. Blir bättre och sämre men går inte över. Har haft problem i snart ett år.
Sten
Svar från Bob Bovin 2021-07-02 18:00
Hej,
Det måste va jobbigt. Konstigt att några kristaller i örat spelar så stor roll.
Hoppas det blir bättre
Ha det väl
Bob
Måns H 2021-07-02 19:10
Låter verkligen jättejobbigt! Har du inte fått hjälp? Det kanske i så fall beror på Coronan. Vården vill inte ha in "onödiga" patienter. Ibland kan en viss deponeringsteknik hjälpa, att luta huvudet enligt ett mönster och låta kristallerna sjunka ner i nåt skrymsle där inne.
Sten Björklund 2021-07-03 01:03
Det började när jag var här uppe i Jokkmokk förra gången. Gick upp för ett berg och blev helt utpumpad. Fruktansvärt trött. Dålig kondition tänkte jag. Efter några månader när jag sov vaknade jag av att katten höll på att spy i min säng. Jag reser mig upp hastigt för att lyfta ner katten på golvet. Då blir jag otroligt yr och håller nästan på att riva ner bokhyllan och ramlade pladask på golvet. Blev orolig över vad det kunde vara. Man undrar naturligtvis, är det hjärtat, blodtrycket eller vad ?? EKG togs och blodtrycket. Blev skickad till Gävle sjukhus för en tur på testcykel. Allt helt normalt. Där tog det slut. Har väl själv antagit att det är innerörat. Har pratat med några som haft det här men då har det gått över efter en vecka. Riktigt illa har det varit två gånger och efter hand blir det lite bättre men det går inte helt över. Så när jag lägger eller reser mig upp snurrar det ordentligt, Övningarna har jag gjort många gånger men det hjälper inte. Får söka hjälp när jag kommer hem. Börjar bli jobbigt nu. Det blev en hel sjukjournal det här.
Sten
Hej !
Häftigt ! Men det låter ju helt logiskt.
Maffig kaktus !
ing-marie