SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3961. Storken har fullt upp med sina paddor

Det vita storkparet vid Vombs ängar har fullt upp hela tiden?? –om en ruvar så måste den andra ständigt leta efter mat?? Eftersom de inte är vegetarianer gäller det att jaga??

De är allätare av det som rör på sig?? –insekter, amfibier, maskar, paddor, små däggdjur och små fåglar?? –det vill säga allt som rör på sig. Växter är osannolika som föda och storken är mästare på att skilja på djur och växt?? –under vattenytan!! Inget djur slipper undan?? --för näbben kniper inom 25 millisekunder!! Det snabbaste man känner till hos någon fågel!!

Storkens vingspann är två meter och den är en utmärkt glidflygare

Det är under våren stora områden med vatten på ängarna och där finns ett mycket med levande mat för sambon på stubbapilen som vi visade gårdagens blogg. Nu är vattentäkterna allt mindre på Vombs ängar och storken måste söka sig till småsjöarna i trakten. Men den här storken hade ett litet sankt område nära bron vid ängarna.

Storken får klia rent i öronen innan start av jakt

Stapelföda här är mask och grodor eller paddor??

Maskar och paddor fångas snabbt av storken nere i vattnet

Ingen kan neka till att den stora fågeln är praktfull när hen letar mat??

Så var det dags att leverera mat till sambon som ruvar äggen

Inlagt 2022-05-12 08:06 | Läst 1374 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Första bilden på jagande stork är fin. Storkar behövs tydligen för balansen i våtmarker. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-05-12 09:47
Hej Nisse,
Det är ju troligt att storken har en naturlig roll i balansen i vårmarkerna. En gång i tiden fanns det mycket med stork i södra landet.
Storkprojektet spelar en viktig roll i att återställa den balansen. Några storkar flyttar ju också ned till Polen där stork är ganska vanligt.
Ha det väl
Bob
Mäktigt! När jag skådade som mest på 80-talet så var vit stork en raritet. Jag glömmer aldrig när jag åkte bil med min familj från Karlskrona till Lund och i höjd med Ronneby så får jag syn på en vit stork som står på toppen av en belysningsstolpe. Vi hinner precis svänga av för att spana in den ordentligt. Det var ett kryss som mina kompisar knappt trodde på och inte hade jag någon kamera med och ännu mindre en mobil :)
Svar från Bob Bovin 2022-05-12 09:55
Hej David,
Vilken fin upplevelse du hade med storken. Ungefär vid den tiden, 1989, startade Storkprojektet i Skåne. Vid Fulltofta kan man idag se det viktiga arbetet med att föda upp och sprida storkpopulationen.
Paret som bebor stubbapilen vid Vombs ängar har mig veterligen ofta haft lyckade uppfödningar av två nya storkar. Nu är stubbapilen nästan död, men kanske den blir mumifierad av all skit och står länge.
Ha en fin dag
Bob
Bara de inte blir förgiftade som vissa oligarker ... som botats med paddor.
- hawk
Svar från Bob Bovin 2022-05-12 18:25
Hej,
Storken äter färska varor här vid Vomb. Vad kan va bättre än färska grodlår. Det vattnar sig i munnen, stekta i vitlök och smör. Med en vit Bourgogne.
Ha det väl
Bob
Fint dokumenterat, har nog aldrig sett en stork med mat i munnen. Det var en stor padda den lyckats hålla fast
Svar från Bob Bovin 2022-05-12 18:28
Hej,
Jag hade en blogg med en stork med en liten fisk i näbben för några år sedan.
Men stork med annan mat har jag inte sett tidigare.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Mycket fina storkfoton - Gillor.
Som du kanske vet har vi ett par nvandrare från Sverige - Ida och Emil. Där övervintrar här i DK, där de matas. Deras ungar har drag instinket och lämnar DK vilket är normalt. Det har gått många år sedan jag har varit ute och fotograferat dem. Jag måste nöja mig med "Storke TV" från Jutland:

https://www.tvsyd.dk/storkereden?camera=2

Jag vet inte om du kan se länken här. Du kan växla mellan 2 kameror.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-05-12 18:33
Hej Erik,
Tack för länken med live bilder från ett bo i Danmark. Det var elegant. Den skall jag kolla då och då när de fått ungar.
Jag har hört tala om dessa flyktingar. Jag förstår dom, vem skulle inte vilja det. Grodlåren är nog mörare i ditt land.
Ha det väl
Bob
Grodätare, som engelsmännen säger om fransmännen. Det är nog högsäsong för storkmat nu, grodor, fågelungar, insekter, möss. Snyggt fångat!