SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4008. Kartonghelvetet??

Förpackningsindustrin exploderade på femtiotalet?? –här i landet utom sig med starten av Tetra Pak?? Ingen förstod då att engångsförpackningar skulle bli ett problem för klotet??

Idag vet vi att våra hav är på väg drunkna i plast?? –och fiskarna är på väg att drunkna invärtes i mikroplast?? Precis som kronan på verket du?? –däggdjuret människan??

Nu börjar vi inse problemen med plast och försöker stoppa användningen?? –och i stället skapar vi en enorm konsumtion av papper och kartong?? Potatis och jordgubbar i midsommarfirandets ätande krävde kartonger??

En dag på torget i Lund anno 2022-06-23 fyller flera containrar med kartonger??

Så nu när tidningspapper är på väg att försvinna?? –skövlar vi i stället våra skogar för kartongtillverkning??

Hur korkat får vi agera?? –skogen som skall rädda oss??

Inlagt 2022-06-28 07:34 | Läst 1515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kortkat, håller helt med! Det e ingen som styr det hela i stort, så kan man väl kortfattat påstå!
/B
Svar från Bob Bovin 2022-06-28 12:12
Hej,
Det är på något sätt som om vi tappat greppet över rätt beslut. Någon global makt bestämmer vad som skall gälla.
Må det bli en fin dag
Bob
Khalad 2022-06-28 16:15
Det finns rätt många länder där det bara är en som styr det hela i stort. Själv hoppas jag vi slipper den utvecklingen i Sverige.
Lättköpta och korkade politiker som jag ser det. Biologisk mångfald gör man inga pengar på, därför är skogsindustrin helt ointresserad av den. Klimatet är betydligt mer komplicerat. Det medför översvämningar, jordskred, värmerekord m.m. Men inte hemma hos mig. Därför ser jag det inte. Du ser att isbjörnarna får det svårare men det är för långt borta för att min granne ska se det. Jag ser bara kalhyggen när jag åker ut. Min granne ser bara träd. Därför satsar skogsindustrin stenhårt på sin reklam om sitt förträffliga skogsbruk.
Jag behöver bara gå till soprummet för att bli förbannad. En bild på var och vilka sopor ska slängas finns över kärlen. Kan det vara så svårt att lära sig det. Man behöver inte ens vara läskunnig.
Jag undviker men tar hellre en plastpåse än en papperspåse. När jag var liten (även du förmodar jag) hade man alltid en väska med sig till affären. Det var ett måste om man skulle få hem varorna på den tiden. Något jag gjort de sista 30 åren. Så det är inte många påsar jag konsumerar per år.
Sten
Svar från Bob Bovin 2022-06-28 12:18
Hej Sten,
Här har i alla tider använts kassar för år av användning. Är man barn av en Konsumföreståndare vet man vad som gäller. Slit ur kassar.

De flesta reagerar inte på det som är utanför grinden. Egoismen är monumental i världen idag. Kolla vad som prisas högst idag. Tio bilar i garaget är toppen när du dör.

Men jordgubbarna är goda i år också. Är det vårt hopp?

Ha det väl
Bob
Hej. Utan kartonger ingen färskpotatis. När jag var liten köpte farsan trälådor nästan gratis. Och höll kåken varm. Blev det riktigt kallt var det briketter eller koks som gällde. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-06-28 15:45
Hej,
Bra att ni hade trä för värmen. Trälådor var vanliga förr. Men Konsum hade lådor för användning i många år.
Ha en fin kväll
Bob
Det måste vara skönt att så enkelt kunna avfärda andra, särskilt politiker, som korkade. Underförstått begriper man förstås själv allting bättre. Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-06-28 18:34
Hej Björn,
Grundlagen ger oss rätt att kritisera förvaltningen av politiken i landet. Man måste inte veta hur man skall styr landet för att man skall få rätt att framföra kritik. Om vi tycker att någon politiker inte sköter sig så kan man låta bli att rösta på honom nästa gång. Problemet är ibland att hitta den som bär ansvaret för de missförhållanden som finns.

Klotets miljöproblem är ju så komplexa att vi inte kan förvänta sig att en eller några personer skall veta hur vi skall vända på skutan. Här måste många kunniga personer samverka med politiker och styra båten rätt.

De politiker som vi röstar in i nästa riksdag är skyldiga att agera med internationella organisationer så att problemen får en lösning.

Men det här behövde jag väl inte framföra.

Ha det väl
Bob
Khalad 2022-06-28 19:46
Vi är helt överens om miljöproblemen med förpackningar, engångs och andra. Jag tror däremot inte att kalla folk korkade ökar möjligheterna att lösa problemen. TetraPak gjorde ett genombrott när tetran kom vilket möjliggjorde att mjölk kunde säljas i vanliga matbutiker. Ute i världen, framförallt i (då) fattiga och varma länder som Indien, Bangladesh mfl mfl gjorde detta att vanliga människor i städer kunde få tag på mjölk, något som dittills var nästan omöjligt. Drivkraften för TetraPak vardefinitivt inte pengar utan möjligheten att ge vanliga människor tillgång till mjölk som kunde bidra till minskad undernäring och barnadödlighet.
mombasa 2022-06-28 21:36
Nja, Tetrapacks syfte var att tjäna pengar. Uppfinningen i sig fick just den effekten du skriver om, men det är fel att tro att aktiebolaget Tetrapack drevs av nån slags altruistisk motor.
/Gunnar S
Khalad 2022-06-28 22:30
Alla företag måste såklart tjäna pengar, alldeles rätt, det gäller minsta bonde. Men Ruben Rausings drivkraft var nog mer att hitta en teknisk lösning på de förpackningsproblem som en modern handel behövde efter kriget. Och altruism driver varken företag, åtgärdar världssvält eller löser avfallsproblem. Många hälsningar/ Björn
mombasa 2022-06-28 22:44
Du har så rätt. men månfga företag, även stiftelseägda vill gärna framställa sig som särskilt goda. Ibland vore det ärligare att de bara sa ”where only in it for the money” för att travestera Frank Zappa.
Ha det gott
/Gunnar S
Hej Bob.
Uha uha - jag ska bara relatera till dina bilder :-)
Nummer ett är en som ger mig W.E-vibbar – motivet gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-06-29 14:36
Hej Erik,
Ledsen för sent svar.
Jag försöker att hitta ledtrådar för text i mina bilder. Jag har länge tyckt att det blir mycket skräp från torghandeln.
Ha det väl
Bob