SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4035. Det är något sorgligt när ett träd faller??

Det finns seriösa forskare som anser att träd, även andra växter, kommunicerar med varandra?? –via signaler i rotsystem eller dofter från bladverk?? Man undrar innerst inne??

Även träden som står på tomten blir som kompisar?? De står där och tar emot när man kommer?? De ger syre i sin omgivning och de tar hand om gaser vi orsakar?? De omvandlar solenergi till byggmaterial?? Det är svårt att hitta något negativt med trädens växt?? De utgör dessutom bostaden till otaliga individer i naturens hägn.

Många svenskar är stadsbor?? –å har aldrig varit ute i en skog med massor av träd?? De är så att många är rädda för att gå ut i en skog ensamma?? –trots att det är en säkrare plats än de flesta städerna?? Det är i det närmaste omöjligt att gå vilse i en skog i landet utom sig?? Även utan GPS??

Träd kan bli gamla i vårt land?? Det lär finnas träd som fortfarande lever från strax efter senaste istiden?? Träd som är tusen år eller mer finns här och där?? Vanliga tallar i vår skog kan lätt bli mer än hundra år. Som de tre fällda här.

Kan du finna de kalla vintrarna under andra världskriget

Bilden ovan visar de nittiotre mörka årsringarna från vintertid. Lägg till 6 till 7  ringar som inte kan ses i centrum. Yttersta svarta ringen är den senaste vintern. Då kan du orientera dig.

Därför blev jag ledsen när vår corre Maria meddelade att fyra tallar på skogstomten i Riddarhyttan skulle fällas eftersom stora grenar fallit ned. Två erfarna skogshuggare i byn lovade att hjälpa till och ta hand om några av träden och städa upp fällningsområdena. Här kommer Marias bilder från 10 timmars trädfälle.

Fyra tallar hos Maria och Jan faller för motorsågen i Riddarhyttan anno 2022-07-24

Inlagt 2022-07-25 06:48 | Läst 2151 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den såg fin och tätvuxen ut. Hoppas det blir annat än ved
Svar från Bob Bovin 2022-07-25 14:25
Hej,
Jag tror de blir i huvudsak ved till huset Maria och Jan har där på plats.
Ha det väl
Bob
Hej - Spännande och dramatiska bilder. Samtidigt lite vemodigt med förgängelsen. Man får väl trösta sig med att snart växer nya träd upp på platsen. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-07-25 14:30
Hej,
Det har du rätt i. Det kommer ständigt ny granskott, tall och björk kommer ständigt upp. Två björkar har vi på balkongen här i Lund.
Ha det gott
Bob
Fina bilder. Vemodigt (men nödvändigt) när de gamla träden fälls och landskapet runt husen förändras radikalt - jag har varit med om samma sak i min barndomsgård i Skåne då fem sex gamla almar av säkerhetsskäl behövde fällas någon gång på 70-talet.
Jag började fundera över det här med årsringar, googlade och hittade mer intressant info hos Sydved https://www.sydved.se/aktuellt/inspiration/djur-och-natur/sa-laser-du-tradens-arsringar
Svar från Bob Bovin 2022-07-25 14:36
Hej Bo,
Tack för länken till årsringarna. Många vet inte hur viktiga träden är för kronologin bakåt i tiden. Å även klimatet kan läsas ut på olika platser. Viktig forskning pågår i Lund.
Man känner vördnad för trädens betydelse. Utan träd, inga hus.
Ha det väl
Bob
Jag förstår om det känns vemodigt att fälla de stora träden men de skulle kunna ställa till med väldigt stor skada om de plötsligt skulle falla i en höststorm. Bra om de kan bli åtminstone ved för njutbar uppvärmning. Jag känner ett par personer som tycker skog är läskigt och aldrig skulle gå ut själv i skogen. De kan inte förstå varför man ska gå ut där över huvud taget. Jag älskar skogen och nu när det finns kantareller är det ju extra kul att gå en sväng.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2022-07-25 18:00
Hej Lena,
Här fanns det skaderisker hos oss och grannarna.
Jag kan inte förstå rädslan för skogen. Men den finns och det får man acceptera. Det är en frukt av vår tids samhälle.
Ha en fin vecka
bob
Ibland när jag är "i skogen" kan det komma över mig en känsla som nästan kan liknas med att vara i en kyrka. En slags vördnad. Att få vara där jag hör hemma

Jovisst - känns det när träd tas ned som under lång tid har varit del av sin egen närmiljö
Svar från Bob Bovin 2022-07-25 19:31
Hej,
Har man varit själv i skogen sedan barnsben så känner man det så. Träden blir pelare med kröning.
Ha det väl
Bob
Spännande det där.Och jag kan tänka mig att rotsystemen med sina finaste trådar har direktkontakt med de flesta omgivande träd och känner av kemiska variationer, kanske gaser, mikroorganismer, svampar och allt man kan tänka sig.
Stor förståelse för det jobbiga med att ta bort gamla träd.. Det ser fö väldigt ljust och trevligt ut! Och bra bilder!. Många hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-07-26 08:49
Hej,
Tack Björn. Vi tycker också om bilderna, men inser vilket jobb det var att ta ner dem. Tur att Maria har bra kontakter i byn. Hon är fjärde generation i det huset. Hon och brodern har sett de träden sedan de var små.

Jag tror på någon form av utbyte av info mellan växterna. Men inser att det är svår forskning att få finansierad.

Ha en fin vecka
Bob