SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2226. Hur är upplösningen?? –hos Olympus E-M1 II jämfört med Pen-F??

Jagar du upplösning?? –då väljer du nog inte m4/3?? Då gäller nog större sensorer?? –och gluggar delux?? Likafullt vill man ju ha en skaplig sensor om man går för en lättvikt kamera??

Nu köper man inte E-M1 II för upplösningens skull?? –utan här gäller topp kvalitet för resten av prestanda?? –med bibehållen låg vikt och lätt handhavande?? Nästan alla kameror har ju sensorer tillverkade av Sony!! –men ändå skiljer de något i prestanda?? Du får vad du betala för?? –tror man ju??

Modellen innan av Olympus är modellen Pen-F?? Den är ganska liten och behändig?? –och har nästan allt av god kvalitet?? Det enda som är lite åt det svaga hållet?? –är egenskapen att följa rörliga objekt med kontinuerligt fokus?? Men om du inte plåtar fågel, vilt och sport så det detta en toppenkamera?? Den är seniorplåtis favorit för gatufoto??

Olympusmodellerna E-M1 II och Pen-F

Nu anses E-M1 II ha en ny sensor med snabbare processor och med många pixels för fasdetektion. Så den är mycket avancerad för snabba beräkningar av informationen från varje pixel. Seniorplåtis har redan sett att den är bra på att följa rörliga objekt.

Är det någon skillnad på skärpan?? –mellan de båda modellerna?? Senioplåtis valde att sätta på ett gammalt tele-zoom Panasonis Vario 100-300/4-5.6 och ta några bilder vid 300 mm (FOV som 600 mm FF). Satte slutartiden ganska högt för att undvika skakningsoskärpa vid handhållet?? Här kommer två bilder:

Olympus E-M1 II överst och Pen-F under, båda med Panasonic 100-300/4-5.6

Seniorplåtis är inte kapabel att se någon skillnad mellan de båda kamerorna?? –och om du går in och kollar på dpreview så ser du att det stämmer ganska bra. Så är du ute och jagar max upplösning med m4/3 kamera?? –så spelar det ingen roll vilken kamera du väljer här!!

Inlagt 2017-07-08 07:19 | Läst 3088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En sak som jag bara inte kan stå ut med på Olympus kameror är On-Off-knappens placering. För mig är det fullständigt sjävklart att man ska kunna slå på kamerna med samma handgrepp som man lyfter kameran. Att göra det så att man är tvungen att använda båda händerna måste ju vara helt fel.

Placeringen av exponeringskompensationen på PEN-F är också helt rätt. Men varför den idiotiska PASM-ratten ska få vara det viktigaste kan jag inte begripa. Se Fuji...

Annars är det fin kvalitetskäsnla i båda kamerorna. Och för att kommentera din grundfråga, jag tror inte att jag någonsin fått kassera en bild pga av "pixeltorsk" sedan 5/6-Mp-sensorerna kom.
Svar från Bob Bovin 2017-07-08 11:05
Hej,
På nästan varje kamera är det något som inte passar personligen, så även för mig. Jag har aldrig rört ratten på framsidan, beroende på att jag alltid kör RAW.
Kameror skulle inte ens behöva någon på-knapp. Bara beröring skulle sätta på den. Tekniken finns.
För gatufoto behöver jag bara S-läget. Så en sådan kamera skulle kunna va mycket enkel, mobilen duger faktiskt i de flesta fallen.
För natur och sport är det mer komplicerat. Så man behöver bara två kameror som amatör.
Ha det bra
Bob
Precis. Skillnaden är ju om motivet rör sig. I övrigt är väl allt lika. Bägge (plus övriga Olympuskameror) är ju väldigt bra och trevliga redskap, och lämnar väldigt lite att önska!
//GöranR
Svar från Bob Bovin 2017-07-08 17:54
Hej,
Det håller jag med om. Det är väl några extra finesser eftersom det är en snabbare processor.
Ha det bra
Bob