** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#234. Upplösning och brus än en gång!! Hur bra är NEX-7!! –E-PL2 duger!!

Ännu en gång på tapeten!! –alla pixels!! –till vad?? –och brus i höga ISO!! --vad skall vi med 25 600 till?? Tillverkarna kommer med allt mer avancerade lösningar för att locka oss till julklappsköp??

Tre olika testgrupper har kollat vad Sony NEX-7 presterar. Alla tre är mycket kompetenta, men är naturligtvis inte helt opåverkbara av tillverkarna?? Den mest omdiskuterade siten är DxOMark, som har många förespråkare. De kommer fram till att NEX-7 har ett färgdjup av 24.1 bits och dynamiskt omfång av 13.4 ev. Den har också en 1016 ISO gräns för brus. De två första siffrorna är utomordentligt bra värden för en APS-C sensor. Den övre acceptabla gränsen för brus är också mycket bra. Man kan säga att den här sensorn är nästan jämförbar med mellanformat sensorer.

Om DxO är mycket tekniskt inriktad, så är luminous-landscape.com inriktad mot användarvänlighet. Om DxO sätter ISO gränsen vid 1016 så är Reichmann helt nöjd med 3200 ISO. Han påpekar också att vi har ljusstarka sensorer nog om vi också använder ljusstarka objektiv. Han förordar också lite ”noise-reduction” för höga ISO. Gränsen går dock vid 12800. I sin slutbedömning är han nästan lyrisk, men påpekar en del blunders för gränssnittet.

Omfattande tester bedrivs också på dpreview.com och här kollar man också uppösningen hos sensorn med kit-linsen. Man kommer då fram till att den har 3400 linjer per bildhöjd (109 lp/mm). När man själv försöker läsa av upplösningen för deras bilder är det svårt att komma fram till den siffran, jag skulle landa på 3000 l/h. Nu borde en sensor av den här typen ge en upplösning av ungefär 4000/√2 = 2820 l/h. Det här är en upplösning som skulle vara 90 linjepar/mm. Det samma som Lumix GH2. Jag tror att dpreview är lite optimistiska i sina värderingar av resultaten. De sätter guldmedalj på denna kamera, vilket är ovanligt.

NEX-7 är säkert en mycket kompetent kamera och jag saknar bara skakdämpare inbyggt i huset, som hos Olympus. Kameran är också ganska dyr, men man får fem stycken för priset av en M9-P.

Jag har en egen favorit just nu?? --Olympus E-PL1 eller 2!! –med 14/2,5 och Leica M-motljusskydd med

 UV-filter!! --allt köpt på e-bay från Hong Kong för under 20 dollar. Hela kameran är köpt på amazon.de!! Du får en E-PL2 för 3000 kr där nu. Sluta räkna pixels, fira jul och plåta i stället!!

Inlagt 2011-12-20 06:57 | Läst 3841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snart går det väl att fota i totalt mörker utan blixt =)
Svar från Bob Bovin 2011-12-20 09:06
Det gjorde man redan när ubåten gick på grund i Karlskrona skärgård. Då satte man upp kameror längs hela kusten i Sverige. Vi fick en kamera som blev över från Olympus, och den använde vi till att se hur atomer hoppade på en guldyta. Det var kul på den tiden!
Mvh
Bob