SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2460. Ballongernas tid?? –en röd?? –ger lycka??

Det vet vi ju?? –vi Leica nördar?? En cirkel fylld med rött gör att lyckans enzymer börjar pumpa runt?? Vi får förnimmelsen av en slank kamerakropp att smeka med fingrarna??

Vi kan höra ljudet av en slutarmekanism?? –som släpper in bilden till filmen?? Ja, vi gamla nördar minns bara filmkänslan?? –när vi i två snabba drag matar fram filmen??

Leica M6 med Summicron 35/2

Nu kan ju lyckokänslan av en röd boll födas mycket tidigare i livet?? –som den dagen då pappa köper en röd ballong?? Det var kanske där som källan till Leicarött föddes??

Blivande Leica fantaster i Lund anno 2018-03-05

Inlagt 2018-03-17 07:41 | Läst 2407 ggr. | Permalink

"Den känslan kommer jag aldrig från! :) Å varför jag matade fram med dubbelslag, för det behövdes inte, det har jag inget svar på! Och hade heller inga tankar på att ha flera objektiv! Det va en säregen tid med en sådan här kamera, en kamera och ett objektiv, och mest med Tri-X! Och man behövde inte fler objektiv heller för att fota! /B"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den känslan kommer jag aldrig från! :) Å varför jag matade fram med dubbelslag, för det behövdes inte, det har jag inget svar på! Och hade heller inga tankar på att ha flera objektiv! Det va en säregen tid med en sådan här kamera, en kamera och ett objektiv, och mest med Tri-X! Och man behövde inte fler objektiv heller för att fota!
/B
Svar från Bob Bovin 2018-03-17 08:52
Hej,
Det har du rätt i, man behöver bara ett objektiv. Då var det 35 mm, idag fördrar jag 24 mm.
Men tiderna har ändrat sig och vi med dem. Numera blir det en liten kamera och tyvärr är den digital.
Även om man är pensionär vill man ju va modern, åtminstone i huvudet.
Glöm inte Milan-SanRemo.
Ha en fin helg
Bob
Nostalgi har många uttryck... Själv går jag igång på Holmgrenspåsen i andra bilden.

Det var tider det! Längtar tillbaka!
Svar från Bob Bovin 2018-03-17 13:32
Hej,
Det har du rätt i. Holmgrens är livsviktig i Lund. Där handlar man det esta i köttväg. Senast oxfilé från Australien. Å så leverpastej till eftermiddagens cykellopp påTV. Idag skall Peter Sagan hejas fram till seger i San Remo.
Ha det gott
Bob
Det här med dubbelslag berör en fototekniskt skojig liten knorr. Med den första M-Leican kunde man bara göra dubbelslag. Anledningen var att filmen var så känslig för att generera statisk elektricitet att ett snabbt enkelslag kunder ge elektriska urladdningar (och då ge blixtstrukturer på den framkallade filmen). Det är även anledningen till att det tog så lång tid innan småbildskamerorna förseddes med frammatningsarm överhuvudtaget. Det är ju ingen större innovationsprestation att hitta på en frammatningsarm - men det gick alltså inte under de gamla tiderna.
Nu kan jag genast i andanom höra invändningen: "Men Exakta hade ju frammatningsarm reda på 1930-talet". Jo - men den hade ett extremt långt slag och en utformning i övrigt så att en snabb frammatning omöjliggjordes.

Vacker M6 från Wetzlar föresten! Jag avundas dig.
Svar från Bob Bovin 2018-03-17 13:33
Hej,
Ja de blixtarna har man ju sett många gånger i andra kameror.
Ha det bra
Bob