SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2601. Räddningstjänsten?? –bra att de kan rycka ut??

I dessa dagar skall vi vara tacksamma för att vi har en effektiv räddningstjänst?? Brinner det så kommer de snabbt?? –uppstår en olycka så rycker de ut?? –vid falsklarm så kommer de också och kollar??

Det hände härrom dagen i kvarteret att två brandbilar dyker upp och hissar upp brandkorgen till en balkong?? Det var oklart för åskådarna vad som var orsaken?? –men de tog det lugnt och efter en stund drog de hem?? –till kaffet hoppas jag??

Lunds tekniska högskola har utbildning av brandingenjörer?? –och vår avdelning var ansvarig för deras kemiutbildning. Vi såg många fina ungdom i den utbildningen!! –både killar och tjejer.

De som rykte ut här till vårt kvarter inkluderade både äldre och yngre ”fighters”:

Räddningstjänsten rycker ut i Lund anno 2018-08-01

Inlagt 2018-08-05 07:49 | Läst 1731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo, vi ska verkligen vara tacksamma för räddningstjänsten. "Vi får ej rastas här", står det på skylten. I dessa tider borde man lägga till en skylt med texten: "Det får ej kastas här."
Svar från Bob Bovin 2018-08-05 10:57
Hej,
De som jobbar här är välutbildade.
Vi behöver fler av dem.
Ha det gott
Bob
Håller fullständigt med om den tacksamhet vi bör känna för alla dessa människor som arbetar inom räddningstjänsten i landet. Tyvärr verkar det svårt att få personer till den här typen av jobb nu för tiden, speciellt till deltidstjänsterna. Staten får se till att förbättra villkoren för vad gör vi utan en fungerande räddningstjänst. Den här sommaren och bränderna säger sitt! MVH Yvonne
Svar från Bob Bovin 2018-08-05 10:57
Hej,
Håller med dig. Fler deltidsanställda över hela landet.
Ha det gott
Bob
Ja, man räknar alltid med att det skall komma brandmän när man behöver dom, men man (de styrande) vill inte betala för det, fullt ut! När jag slutade som brandman här i Stockholm år 2007 efter 29 års anställning i Stockholms Brandförsvar så höll man som bäst på att dra ner på utryckningsstyrkorna med c:a 80 man, detta trots att Stockholm alltid växer, ännu mer nu än då.. och det blir fortfarande inte fler brandmän, man litar på att grannkommunerna har resurser att ställa upp med.. det gäller att det inte är ett larm där också.. Och ännu värre är det väl bland 'deltidarna' ute i landet.. Är man endast 5 'brandmän' (kanske mindre) på ett brandlarm så får man välja mellan att livrädda eller släcka en brand, det finns inte folk till att göra bådadera.. För att rökdyka/livrädda någon vid en brand så krävs det två rökdykare som går in i branden och en rökdykarledare på utsidan som håller radiokontakt med rökdykarna och är 'behjälplig' om något händer där inne, alla tre har egen luft i flaskor på ryggen och en mask för ansiktet, luften räcker kanske i 20 minuter. För att rökdyka/livrädda går det alltså åt 3 personer. 1 person ska också sköta brandbilen med vattenförsörjning till slangen som rökdykarna har med sig in dels för att släcka med, men också som en egen säkerhet när man söker efter någon att ev. livrädda, slangen följer man också när man ska ut ur ett helt rökfyllt utrymme igen, det kan vara helt 'noll sikt' i ett utrymme när det brinner, då blir slangen en säkerhet att följa.. Kvar är ytterligare 1 man utanför branden, det är oftast en brandförman eller brandmästare som har den övergripande överblicken på det som händer, han har också kontakt med ledningscentralen och polis och ambulans och andra.. Deltidsbrandmännen brukar sällan vara fler än 5 personer och en brandbil.. så det är svårt för dom att räcka till ens vid en vanlig lägenhetsbrand. I Stockholm på min tid åkte 9 man och tre brandbilar från varje brandstation vid en lägenhetsbrand. Sedan man minskade ner styrkorna år 2007 så åker det 7 man och två brandbilar, och så drar man en 'släckbil' extra från en annan brandstation, som då har längre körtid för att komma fram. Så istället för att ha bra med personal på varje brandstation så 'lånar' man ihop personal och släckresurser från närliggande stationer hela tiden, och hoppas att det fungerar.. samtidigt växer Stockholm så att det knakar på alla sätt, både vad gäller boende och turistmässigt och vägtrafikmässigt.. 'Det går så länge det går, och när det inte går så kör vi ändå'.. sa den 'högste' brandchefen, som slutade år 2007..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-08-05 18:24
Hej,
Stort tack för din utförliga kommentar. Det är intressant att läsa hur det verkligen går till.
Man kan ju undra varför vi inte kan ha samma samhällsservice som förr.
Var tar pengarna vägen?
Ha det gott
Bob