** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#262. Hur ser det ut i gamla Svedala!! –som förr i öststaterna??

Gatuplåtaren kan inte undgå att se förändringarna i samhället. Den lilla staden har förändrats markant under 55 år. Mycket har tappat sin stil!! Smutsigt, kladdigt, klotter och ostädat. Börjar vi tappa finessen??

Här kommer en gnällig gubbe, som plåtat i vårt land under mer än 55 år. Jag undrar om det bara är jag som tycker att mycke i gatubilden har förfulats och stadens för så fina putsade fasad har spruckit och ingen reparerar längre.
I vårt dagliga slit jagar vi från punkt till punkt för att hinna med. Ja man undrar till vad. Vi accepterar mer och mer att platser vi använder dagligen bara blir fulare och fulare. Snart har vi inte pengar utan bara plastkort. Är det banken strategi att det skall bli så obehagligt som möjligt att få tag i papperspengar? Ja man undrar när man ser den här ”uggly teller” i Lund.

Uggly teller i Lund. 2010. Olympus E-PL1, Minolta Rokkor 28/3,5

Jag tycker mycket om att åka tåg. Vanligen tar vi tåget till 08 och man är ju glad om det går fram och inte stoppar på grund av signalfel i Småland. Underhållet är kass både på tåg och spår. Även om man kostar på sig 1:a klass (ibland är det billigare än 2:a klass) är det inte säkert att stolen är hel eller ren. Redan när man går ned i gången till spåren undrar man om man är i Prag på 60-talet eller om man är i gamla Lund??

Till spåren i Lund. E-PL1 + Pan 14/2,5.

Har vi inte råd att hålla Sverige rent längre, eller hålla uppe stilen hos Tage Erlanders folkhem??
Vi kan ju göra en jämförelse med Östberlin, från tiden för murens fall. Min son Jan och jag åkte dit ned när den föll. Här är tre av våra bilder från en vandring i den gråa öststaden.

Östberlin 1990. Leica M2, Summicron 35/2

Östberlin 1990. Leica M6, Noctilux 50/1.0

Östberlin 1990. Leica M6, Noctilux 50/1.0

Det kanske inte är så illa än, men vi är på väg åt fel håll. Kan vi inte hitta lite olja, eller bli ockuperade av Norge.


Inlagt 2012-01-17 07:27 | Läst 7331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder från gamla öst. Jag ser gärna fler!!

Per
Svar från Bob Bovin 2012-01-17 15:34
Hej Per!
Tack, det kommer en blogg längre fram. Det finns en e-bok med alla bilderna-
Berlinmurens fall, ISBN 13: 978-91-978005-7-0 . Den kan lånas på biblioteket gratis.

Den finns att köpa som ebok också på nätbkhandel.

Den finns också i tryckt form på engelska: The Berlin Wall Falls: A Photographic Essay, ISBN-13: 978-9197800563.
Bl a på Amazon.com.

Nog med reklam
Mvh
Bob Bovin
Hej Bob!
Något som jag blir förb....på är detta kladdande på husfasader. Oftast fina gamla hus och där efterarbetet för att ta bort kladdet sällan blir bra.
Exempelvis de fina kvarteren vid Haga (Göteborg) har utsatts vid flera tillfällen, och en stor kostnad ligger bakom för att få bort det. Och efter ett halvår är det lika dant igen. Var är vi på väg......
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-17 16:01
Hej Rolf!
Kladdande på väl synliga husfasader är ett stort problem. Man hävdar ibland att den konstnärliga friheten kräver det. Det måste va fel. Kladdtillåtna ytor har provats i Malmö, men tycks inte täcka behovet hos kladdarna.
Jag har ingen lösning, mer än stränga straff.
Mvh/Bob
Jag har också reagerat på detta att allt underhåll verkar skrotat. Ofta bygger man dyrt som tusan, men sedan finns ingen som håller efter. Förr fanns nog fler som hade den uppgiften, jag kommer ihåg att vi hade portvakt när jag flyttade hit där jag bor nu för 25 år sedan till exempel. Finns någon sådan kvar i dag?
-affe
Svar från Bob Bovin 2012-01-17 16:06
Hej Alf!
Underhåll tycks vara ett borttappat ord bland ansvariga politiker. Man behöver bara tänka de miljonprogrammets miljardbehov för att repareras. Eller alla miljarder som behövs för att rusta upp järnvägen.
Jag fattar inte hur vi kan välja de politiker vi har.
Å andra sidan i vårt land finns det aldrig någon ansvarig.
Portvakt?? --finns det kvar i akademiens ordlista??

Mvh
Bob
Du är något viktigt på spåret. Med min koppling till Österrike så kan jag lätt följa utvecklingen.
Sverige var ett föregångsland och en ledstjärna för många politiker i norra Europa.
Den positionen tappade vi för över 25 år sedan. Tyvärr verkar de flesta av våra politiker tro att vi fortfarande ligger i framkant. Inget kunde vara mer fel.
Nu åker de ju helst på studieresor till Australien och USA så de kan förstå vad som sägs och flyger över de länder där man idag borde hämta sin inspiration ifrån.
Ta en titt på städerna i Tyskland eller varför inte Wien. Här blir städerna vackrare och rondellerna är ine asfaltsöknar eller planteringar som aldrig underhålls. för 20 år sedan sa många av mina utländska vänner att Sverige var så rent och städat och att allt fungerade. Inte som i Spanien och Italien där det var smutsigt och bussar, flyg och tåg avgick när man kände för det.
Idag fungerar det i dessa länder mycket bättre medan Sverige börjar likna Ryssland.
Göteborg har 1000 miljoner i eftersatt underhåll av gator och vägar. SJ får inte den summa pengar per år som behövs för att ersätta de resurser som varje år konsumeras. Det samma gäller våra vägar.
Under Maggie Thatcher så sparades det enorma summor i UK. Fast de togs från att rusta ner den befintliga infrastrukturen. Man slet på det som fanns men återinvesterade inte vad man slitet ner under året. Detta är precis vad vi nu sysslar med.
Så klaga inte på SJ för att tågen har problem. Det är politikerna som bär ansvaret för att vår infrastruktur förfaller.
Det är konstigt att ett land med skatter som är mycket högre än de i Tyskland och Österrike inte kan leverera kan hålla sina mest basala funktioner i skick.
Våra politiker tar betalt för en Mercedes men levererar en Trabi. Precis som i gamla Östtyskland blir vi blåsta av hästhandlare.
Svar från Bob Bovin 2012-01-17 19:03
Tack Mats!
En riktigt genomarbetad kommentar. Du förstärker och utvecklar min blogg helt.
Jag har flera liknande upplevelser och iakttagelser, jag skall inte trötta med dem här.
Politikerna är som du säger ansvariga för detta, men det har de inte begripit.

Ha det bra
Mvh/Bob
VOLKSPOLIZEI i en militärgrön lastbil. Lysande! Tur att muren föll i alla fall.

Det vi ser nu av förfall är väl resultatet av ett evigt sparande och effektiviserande. När alla eventuella marginaler är bortskalade ska vi likväl försöka sänka kostnaderna lite till - det har ju gått förut. Men, det finns ingen gratis lunch - allting har en kostnad och är man inte beredd att betala den så får man vad man betalar för. I det läget är man inte heller beredd att backa i sitt beslut, då ökar ju kostnaderna. Huva!
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 08:34
Tack Bertil.
Tiden för kommunismen i öst vill vi inte ha tillbaka.
Du har rätt i att det är inte bra som vi gör nu heller!
Vem har lsöningen?
Mvh
Bob