SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2827. Det borde gå att göra små och lättanvända kameror??

Sanningen är ju att det redan sker?? –ta upp din ”smart phone” och du har svaret?? Om du nu är ”seriös” fotograf så ser det ju helt annorlunda ut?? –kameror blir bara större och större!!

Tillverkarna skyller naturligtvis storleken hos dagens toppkameror på rent fysikaliska grunder?? Å det är naturligtvis sant?? Elektroniska komponenter av ”state of the art” genererar värme och den måste ledas bort?? Optiska topp prestanda uträknade med avancerade program i laboratorium kan utnyttja allt fler och större linser??

Detta leder inte till gamla kameror av den här typen:

Out of date kameror: Panasonic GM5 och Leica II

Nu kan man ju argumentera för att nanovetenskapen borde leda fram till att allt mindre och händigare kameror borde utvecklas?? –men av någon anledning som seniorplåtis inte riktigt förstår så händer inte det??

Fast något lurt är det?? –den senaste smart telefonen från Kina har ett flertal digitala kameror som samverkar inom en volym som bara är några millimeter tjock??

Inlagt 2019-04-02 08:18 | Läst 409 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
På den analoga tiden så fanns det fritänkare vad gäller små kameror, typ tidiga gängleica, och senare tex Olympus Om-1! Små behändiga fotoapparater för amatörer, som även vissa proffs använde! Sedan blev kamerorna större även på amatörsidan! Misstänker att man som amatör ville se ut som proffs! Med hjälp av fabrikantens marknadsföring! ;)

Med det digitala går det ju att göra mycket kompaktare fotoapparater, se på mobiltelefonkameran! Vad jag tex skulle önska på tex en iPhone, det är ett bättre grepp och ett bättre avtryck! Just för att ha tex en iPhone som en vardagskamera! Nu när jag skall fota, och har ofta Roffes koppel i ena handen och försöker hålla iPhone i den andra, då blir det svårt! Jag har ett sådant grepp till min iPhone 4S, funkar bra! Men har inte hittat något grepp till iPhone 5S!
Vad gäller bildkvaliten på tex den iPhone jag har, den räcker mycket mycket långt! Räcker helt klart för att illustrera texter i en blogg för mig!

Sedan finns det andra saker, utmanande och kul saker inom fotografin, typ Leica Standard och liknande kameror! :)
/B
Svar från Bob Bovin   2019-04-02 09:08
Hej,
Jag håller med dig. Det är svårt att få rätt grepp på telefonen. Jag har bara hittat ett och det är ok för gatufoto.
Problemet med större och större kamera kom redan hos Leica. Det är storleksskillnad mellan tidiga skruv-Leica och senare. Leica II är mindre än Leica IIIf. Gränsen går väl vid nr 400000?

Har just nu min Leica II inne för omklädnad, med läderdress från hugostudio.com.

Klapp
Bob
Nils-Erik Eriksson   2019-04-02 09:44
Kan det möjligen vara så att det det är handhavandet av medförd utrustning, som berättar om att användaren är proffs eller ej och inte storleken på medförd tex. kamera. Sedan så finns det ju olika negativformat, som avgör kamerans storlek ex.
Bildkvalitén från mobiltelefoner är idag mycket bra och mobilen är ett bra sätt att dokumentera vardagen , men jag tycker att trots det att riktig fotografi skapas med den anordning, som kallas kamera. För övrigt så tror jag att många inte bär runt på tunga grejor för att föreställa sig/NE
Svar från Bob Bovin   2019-04-02 11:32
Hej,
Jo, Nils-Erik, så kan det vara.
Ha det bra
Bob
Det är mobilkameran som har dödat kompaktkameran. Enligt mina vänner i branschen har försäljningen av kompaktkameror slagit totalt i botten - och detta måste ju tillverkarna förhålla sig till. Följden blir att man tillverkar kameror som profilerar sig mot mobilen.
Det vore ju bra om mobilen var liten och lättanvänd. Men det är den ju inte. Den är otymplig och besvärlig att fota med. Men bildkvalitén i de nyare mobilerna är bra!
Ja, inte väljer jag telefonen när jag vill ha en smidig, snabb och lätthanterlig kamera! Då åker min Ricoh GR med i fickan, inte främst för bildkvaliteten utan för hanteringen. Med telefonen kommer man ju aldrig till skott i tid!
Svar från Bob Bovin   2019-04-02 11:31
Hej,
Snabbhet är en faktor att räkna med i många situationer.
Ha det bra
Bob
Såna där smartphones, har ingen hittat på nån app så att man kan säga åt kameran "Ta" eller annat lämpligt kommando?
Svar från Bob Bovin   2019-04-02 21:33
Hej,
Det har man säkert redan tänkt på. Det släpper man när man tycker det ger mer pengar.
Man kan ju redan prata med de flesta telefonerna numera.
Ha det bra
Bob
Mats Axelsson   2019-04-02 22:40
Med actionkamerorna så finns det röststyrning. Skulle tro att bildkvalitén på dessa är hyfsad så länge ljuset räcker
/MA

Innehållskategorier